Eerste tickets WK Afstanden verdeeld in Heerenveen

In Heerenveen zijn zaterdag bij het WK Kwalificatietoernooi de eerste tickets voor het WK Afstanden en de World Cups verdeeld. Hein Otterspeer kwam ten val op de 500 meter en liep daardoor een startbewijs voor het wereldkampioenschap mis.

5000 meter heren: Roest, Kramer en Bergsma naar WK

Patrick Roest liet op Tweede Kerstdag zijn spierballen zien op de 5000 meter. Met 6.08’21 scherpte hij op overtuigende wijze zijn eigen baanrecord in Thialf aan. Sven Kramer begon de 5 kilometer traag maar zette halverwege knap een versnelling in. Met 6.12’57 zette hij de tweede tijd op de klok en verzekerde hij zich van een startbewijs voor het WK Afstanden half februari in Heerenveen.

De strijd om de derde plaats ging tussen Marwin Talsma en Jorrit Bergsma. Bergsma zette alles op alles om het laatste startbewijs voor het WK Afstanden te bemachtigen en dat lukte. Met 6.13’82 hield hij drie honderdsten over om Talsma achter zich te houden. De schaatser van Team Frysk was met die tijd wel sneller dan hij ooit was op de 5000 meter.

Marcel Bosker kwam met 6.14’04 tot de vijfde tijd. Niet goed genoeg voor het WK Afstanden maar wel voor de World Cups die eind januari in Heerenveen op de kalender staan. Hij mag daar aan de start verschijnen in het gezelschap van Roest, Kramer, Bergsma en Talsma.

Patrick Roest heeft zich al geplaatst voor het EK Allround. Welke schaatsers hem gaan vergezellen half januari in Thialf is duidelijk als zondag het mini-klassement is opgemaakt na de 1500 meter.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren

1500 meter dames: WK-tickets voor De Jong, Wust en Wijfje

Antoinette de Jong heeft zaterdag bij het WK Kwalificatietoernooi met een hele sterke 1500 meter laten zien dat ze na het dramatische seizoen van vorig jaar weer helemaal terug is. Met 1.54’27 was ze Ireen Wust (1.54’98) en Melissa Wijfje (1.55’37) te snel af. De top 3 heeft zich rechtstreeks geplaatst voor het WK Afstanden half februari in Heerenveen. 

Irene Schouten noteerde met 1.55’70 een persoonlijk record op de 1500 meter. Haar vierde plaats is goed genoeg om samen met De Jong, Wust en Wijfje te mogen starten bij de World Cups eind januari in Thialf. Dat geldt in principe ook voor de 1.56’10 waarmee Jorien ter Mors vijfde werd.

De 1500 meter is samen met de 3000 meter selectie-afstand voor de twee tickets die nog beschikbaar zijn voor het EK Allround. Antoinette de Jong heeft al een startbewijs voor dat toernooi omdat ze dit seizoen het NK Allround won.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames.

500 meter heren: Otterspeer komt ten val

Kai Verbij heeft zaterdag bij het WKKT in Thialf de snelste tijd van de dag op de 500 meter neergezet. Met 34’63 won Verbij de tweede 500 meter. Dai Dai N’tab finishte in 34’86, Ronald Mulder zette met 34’95 de derde tijd op de klok op de tweede omloop. Hein Otterspeer ging onderuit op de tweede 500 meter en vergooide daarmee zijn startbewijs voor het WK Afstanden. De tickets voor het wereldkampioenschap op de 500 meter gaan naar Kai Verbij, Dai Dai N’tab en Ronald Mulder.

Lennart Velema werd vierde in 35’05, Merijn Scheperkamp noteerde met 35’10 de vijfde tijd: een persoonlijk record.

Dai Dai N’tab won de eerste 500 meter in 34’71 voor Ronald Mulder die met 34’91(6) twee duizendsten sneller was dan Hein Otterspeer 34’91(8). Kai Verbij werd vierde in 34’93, Lennart Velema vijfde in 35’06.

Klik hier voor de volledige uitslag 1e 500 meter

Klik hier voor de volledige uitslag 2e 500 meter

En hier voor het gecombineerde klassement 500 meter heren

De startbewijzen voor de twee wereldbekerwedstrijden in Heerenveen gaan op basis van deze uitslag naar Verbij, N’tab, Mulder, Otterspeer en Velema.

Hein Otterspeer had zich met de nationale sprinttitel eerder al geplaatst voor het EK Sprint dat half januari wordt verreden in Heerenveen. Welke twee andere sprinters zich bij hem voegen wordt maandag bepaald op basis van het klassement dat na de 1000 meter wordt opgemaakt.

Thomas Krol en Kjeld Nuis meldden zich allebei af voor de tweede 500 meter. Ze willen zich sparen voor de 1000 en 1500 meter later dit weekend. Bovendien telt alleen de snelste 500 meter als het gaat om plaatsing voor het EK Sprint. Ze doen dus ondanks hun afmelding nog gewoon mee om te tickets voor de Europese titelstrijd.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s