Roest wint 5000m in baanrecord

Patrick Roest wckt baanrecord 5 km
Patrick Roest (Beeld NOS Livestream)

Patrick Roest heeft vrijdag met een baanrecord van 6.08’98 de 5000 meter gewonnen bij het World Cup Kwalificatie Toernooi in Heerenveen. De wereldkampioen allround reed het oude record van Sven Kramer uit de boeken, dat stond op 6.09’65.

De tweede tijd op de 5 kilometer kwam op naam van Jorrit Bergsma: 6.15’31. Sven Kramer werd in de slotrit in een directe confrontatie geklopt door zijn ploeggenoot Roest. Met 6.17’09 eindigde Kramer als derde.

Douwe de Vries klokte de vierde tijd in 6.17’90, Marcel Bosker werd vijfde in 6.18’88.

Roest, Bergsma, Kramer, De Vries en Bosker verzekerden zich hiermee allemaal van een startbewijs voor de wereldbekerwedstrijden op de 5000 meter.

Team easyJet zou overigens de eerste twee wereldbekerwedstrijden in Japan laten schieten. Dat heeft een financiële reden … De commerciële schaatsploegen moeten volgens KNSB-regels tijdens World Cups een deel van de verblijfskosten in het buitenland zelf betalen. Coach Jillert Anema past daarvoor. Zijn rijders sluiten daarom pas aan in Polen en/of Heerenveen.

In dat geval blijft er een startbewijs over voor Japan .. Dat zou dan gaan naar Kars Jansman die met een PR van 6.22’02 achtste werd. Simon Schouten en Erik Jan Kooiman eindigden als zesde en zevende maar zij rijden ook voor easyJet.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s