Nominaties Nuis, Schulting en Ter Mors sportman/sportvrouw 2018

Kjeld Nuis genomineerd sportman van het jaar
Afbeelding NOS

De schaatsers Kjeld Nuis, Suzanne Schulting en Jorien ter Mors zijn genomineerd voor de titel Sportman en Sportvrouw van het jaar 2018. Dat is zondag bekendgemaakt door sportkoepel NOC*NSF.

Nuis moet het opnemen tegen motorcrosser Jeffrey Herlings en turner Epke Zonderland.

Schulting en Ter Mors hebben concurrentie van wielrensters Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten.

Sportvrouw van het jaar 2018 genomineerden
Afbeelding NOS

De strijd om de titel Sportcoach van het Jaar 2018 gaat tussen Jac Orie (langebaanschaatsen), Jeroen Otter (shorttrack) en Raemon Sluiter (tennis).

Uit het juryrapport:

Kjeld Nuis

Tijdens zijn eerste Olympische Spelen maakt Kjeld Nuis (29) dit jaar in PyeongChang zijn favorietenrol waar. Na het toernooi zowel in 2010 als in 2014 op een haar na gemist te hebben, debuteert hij met een ijzersterke race op de 1500 meter in de Gangneung Science Oval. Hij snelt naar goud op het koningsnummer. Twaalf dagen later is ook het goud op de 1000 meter een prooi voor de technisch begaafde Nuis. Hij is de derde schaatser in de geschiedenis die die zeldzame dubbel op zijn naam schrijft. Een week later pakt Nuis, dankzij twee goede duizendmeters in China, het zilver tijdens het WK sprint.

Jorien ter Mors

In PyeongChang verovert Jorien ter Mors (28) bij het langebaan schaatsen het Olympisch goud op de 1000 meter in een Olympisch record van 1.13,56. Een paar dagen later behaalt zij met de shorttrack dames in de relay de bronzen medaille, waarmee ze als eerste vrouw in de geschiedenis op twee verschillende disciplines een Olympische wintermedaille wint. Na haar olympisch succes laat Ter Mors ook haar klasse zien bij de WK sprint op de langebaan, in China. Ze weet het goud binnen te slepen en is pas de tweede Nederlandse wereldkampioene op de sprintvierkamp, na Marianne Timmer in 2004.

Suzanne Schulting

Een historische zege tijdens de Olympische Spelen 2018 in PyeongChang komt voor rekening van Suzanne Schulting (21). Niet eerder won een Nederlandse shorttrackschaatser een gouden plak, maar zij doet het: bij de 1000m staat Schulting op het hoogste treetje van het podium op Medal Plaza. Dit goud volgt op een eerste medaille – het brons – met het dames relayteam op de 3000m, twee dagen eerder. Voorafgaand aan de Spelen wint Schulting het zilver op de 1000m op de EK. Na de Spelen sluit ze het winterseizoen op de WK samen met de andere TeamNL shorttracksters af met een zilveren medaille op de relay. In het nieuwe seizoen 2018-2019 laat Schulting direct zien dat ze het niet verleerd is: ze start met verschillende medailles bij de eerste wereldbekerwedstrijden.

Jac Orie

Jac Orie, de man van vier maal goud en een keer zilver op de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Het begint met het goud van Carlijn Achtereekte op de 3000 meter. Een dag later is Sven Kramer in Gangneung de sterkste op de 5 kilometer. Orie’s pupil Kjeld Nuis zegeviert op de 1000 en 1500 meter. Op diezelfde 1500 meter is de tweede plek voor de jongste schaatser onder de hoede van Orie, Patrick Roest. Jac Orie, geroemd om zijn kwaliteiten als trainer, sluit de winter netjes af: in maart is het voor Nuis op het WK sprint wederom raak met een zilveren plak en schaatst Roest naar de zege op het WK allround in het Olympisch Stadion van Amsterdam.

Jeroen Otter

Onder begeleiding van bondscoach Jeroen Otter, grondlegger van het Nederlandse shorttrack, wint Nederland de eerste Olympische shorttracktitel ooit; Suzanne Schulting schrijft geschiedenis met een gouden plak op de 1000 meter. Sjinkie Knegt wint in PyeongChang zilver op 1500 meter en Yara van Kerkhof verrast met een zilveren medaille op de 500 meter. Als kers op de taart winnen Otters vrouwelijke pupillen een bronzen medaille op de 3000 meter aflossing. Alleskunner Jorien ter Mors wint een week na de aflossing ook nog de Olympische 1000 meter-titel op de langebaan. Na de zware Olympische periode wordt een maand later de laatste energie uit de sporters geperst: de Nederlandse ploeg is goed voor twee WK-medailles. Knegt wint brons op de 1000 meter en tot groot genoegen van Otter bevestigt de vrouwenploeg met een zilveren plak op de 3000 meter aflossing hun plek op het wereldpodium.

Uitreiking 19 december

De prijzen worden uitgereikt op woensdag 19 december tijdens het NOS│NOC*NSF Sportgala.

Bron: NOC*NSF

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s