Waar kunnen we veilig schaatsen op natuurijs?

ijsdikte kaart knmi
Verwachte ijsdikte (©KNMI)

Ja mensen! We zitten midden in een periode met nachtvorst. En wat doet Nederland dan? Hopen op natuurijs! Het zit nou eenmaal in onze genen, als de temperaturen ‘s nachts tot onder nul dalen dan dromen we over koek & zopie en de Elfstedentocht. Dan willen we in ons koude kikkerlandje massaal het natuurijs op.

De verwachting is dat de eerste (natuur)ijsbanen in het weekend van 19 en 20 januari al open kunnen. Ook de draaiboeken voor de eerste marathons op natuurijs komen weer uit de kast.

Traditioneel woedt er een nationale strijd om de marathonprimeur. Vorig jaar won het Twentse Haaksbergen. Andere kanshebbers zijn het Drentse Veenoord, het Groningse Noordlaren, Arnhem en nieuwkomer Nieuw-Buinen in Drenthe. (Update 21-1-2019: Haaksbergen heeft op maandagavond 21 januari de marathonprimeur!)

Overzicht veilig natuurijslocaties

Op Schaatsgekkies geven we  – ijs en weder dienende – graag een overzicht van natuurijslocaties. Helaas is het niet altijd even gemakkelijk om antwoord te krijgen op de vraag ‘Waar kun je veilig schaatsen op natuurijs?’ Op internet wemelt het van de websites, en ook op sociale media sneeuwt het berichten ..

Gelukkig houdt onze nationale schaatsbond KNSB keurig lijstjes bij!

Klik hier voor een overzicht van (natuur)ijsbanen die open zijn. Voor toertochten en wedstrijden op open water zal het langer en harder moeten vriezen. Dat lijkt er deze vorstperiode nog niet in te zitten.

Vanaf dit jaar werkt de KNSB bovendien samen met Buiradar om actuele informatie over schaatsen op natuurijs snel te kunnen delen met een groot publiek. Kijk hiervoor op Buienradar.nl/schaatsradar. Alleen de ijsbanen en toertochten waarvan het ijs is goedgekeurd komen op de site te staan.

Schaatskaart van Nederland

Voor de overige locaties waar binnenkort op natuurijs geschaatst kan worden, is de Schaatskaart van Nederland een aanrader. Iedereen kan op deze website natuurijslocaties, toertochten of ijsbanen vermelden die open zijn. Het is dus eigenlijk een soort Wikipedia van het schaatsen op natuurijs. Let er wel op dat de betrouwbaarheid van deze schaatslocaties niet altijd kan worden gegarandeerd!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s