Met Roest valt niet te spotten!

Patrick Roest

In één woord: verbluffend! Het gemak waarmee Patrick Roest aan het begin van dit nieuwe schaatsseizoen de overwinningen aaneen rijgt en baanrecords verbreekt ..  Vrijdag leverde de 23-jarige wereldkampioen allround bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk nog maar eens het bewijs: er valt niet te spotten met Patrick Roest!

In de Minsk Arena haalde Roest ruim 2,5 seconde af van het baanrecord op de 5000 meter. Dat stond op naam van Sven Kramer met 6.19’17. Roest schaafde het bij naar 6.16’61 .. Vanaf het begin maakte hij duidelijk dat het een serieuze aanval op de tijd van zijn ploeggenoot was. Roest bleef prachtig vlak rijden en had op het eind zelfs nog een 29’er in de benen. Met als eindresultaat een nieuw baanrecord en het goud op de eerste internationale 5 kilometer van het nieuwe seizoen.

Jorrit Bergsma noteerde met 6.22’30 de tweede tijd. Hij bleef Denis Yuskov voor die verrassend derde werd in Minsk. Yuskov heeft de bakens verzet en wil weer gaan allrounden ..  waarvan acte .. met 6.22’54 pakte de Rus het brons op de 5000 meter.

Sven Kramer moest niet alleen toezien hoe Roest hem in een directe confrontatie het baanrecord in Minsk ontnam .. de Olympisch kampioen kon absoluut niet mee met de wereldtop op zijn favoriete afstand. Pijnlijk om te zien. Een historisch slechte prestatie: nooit eerder eindigde Kramer buiten de top 10 bij een wereldbekerwedstrijd. Ligt het aan de knieblessure die hij opliep bij een aanrijding met een auto in Inzell? Of speelt zijn rug nog steeds op? Na afloop verklaarde hij bij de NOS: ,,Het is gewoon inefficiënt en ik kom slecht de bochten door. Het is de laatste tijd een beetje vallen en opstaan. Ik heb het gewoon niet goed onder controle”.

Een schrale troost voor Sven Kramer wellicht: de regerend wereldkampioen op de 5000 meter, Sverre Lunde Pedersen, deed het nog slechter .. de Noor werd veertiende in 6.30’00.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren.

3000 meter dames

Op de 3000 meter kwamen de Nederlandse dames vrijdag niet geweldig uit de verf. Alleen Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte kon indruk maken in het internationale veld. De overwinning ging – meer dan terecht – naar Isabelle Weidemann. De Canadese kon in Minsk rondjes 31 blijven rijden en finishte in 4.04’70. Dat ze goed is onder zware omstandigheden bewees ze vorig seizoen al toen ze het goud pakte op het buitenijs van Tomakomai in Japan.

podium minsk 3 km dames

Carlijn Achtereekte reed een prima 3 kilometer in Wit-Rusland. Ze kon in het tweede gedeelte van haar race nog versnellen en schaatste naar het zilver in 4.05’15. Het brons was ook voor een Canadese: Ivanie Blondin klokte 4.06’08.

Wereldkampioene Martina Sablikova wist het podium niet te halen. Met 4.06’40 werd ze vierde. Antoinette de Jong eindigde in Minsk op de vijfde plaats met 4.07’67.

Nederlands kampioene Esmee Visser leverde een direct gevecht met winnares Isabelle Weidemann maar kon daar niet van profiteren. Ze eindigde op de negende plaats in 4.09’09. Reina Anema noteerde met 4.11’11 de elfde tijd in Minsk.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames.

Team Sprint

Op de Team Sprint kon Oranje het niet beter doen vrijdag in Minsk. Zowel de vrouwen als de mannen pakten goud op dit onderdeel. Wereldkampioenen Ronald Mulder, Kai Verbij en Kjeld Nuis bleven met 1.21’16 China en Canada voor. (Bekijk hier de volledige uitslag).

Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Letitia de Jong noteerden 1.22’93 en waren daarmee sneller dan Rusland en Japan. (Bekijk hier de volledige uitslag vrouwen).

B-groep

In de B-groep deden de Nederlanders vrijdag ook goede zaken. Marcel Bosker schaatste naar het goud op de 5000 meter in 6.22’64. Douwe de Vries won het zilver in 6.23’07.

Melissa Wijfje won de 3000 meter in een tijd van 4.07’72. De overwinning betekent dat Wijfje volgende week bij de wereldbekerwedstrijd in Polen in de A-groep mag starten. Dat geldt uiteraard ook voor Marcel Bosker en Douwe de Vries.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s