Goud voor Krol, Wüst en Bergsma

 

Drie keer goud voor Oranje op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Wit-Rusland.

In Minsk liet Ireen Wüst zien dat de Olympisch kampioene nog steeds lastig te kloppen is op de 1500 meter. Thomas Krol pakte met een baanrecord zijn eerste wereldbekerzege op de 1000 meter. En Jorrit Bergsma was de sterkste op de Mass Start.

1500 meter dames

Wüst reed een stabiele race zoals we die van haar gewend zijn en bleef met 1.56’47 net iets boven het baanrecord steken. Ze deelde het podium met de Russische Yekaterina Shikova (1.56’86) en de Amerikaanse Brittany Bowe (1.57’25).

Ireen Wüst slaagde er vorig jaar niet in om haar seizoensdoel te verwezenlijken: het rijden van een wereldrecord op de 1500 meter. Dit jaar zet ze opnieuw alles op alles om in Salt Lake City de mondiale toptijd op haar naam te zetten.

Jorien ter Mors bewees dat ze na een jaar afwezigheid ook internationaal weer op de weg terug is. Op het loodzware ijs van de Minsk Arena klokte ze de vijfde tijd met 1.57’34. Melissa Wijfje werd achtste (1.58’00), Antoinette de Jong tiende (1.58’49) en Reina Anema zestiende (2.00’59).

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames

1000 meter heren

Thomas Krol  versloeg met 1.09’00 in een direct gevecht ploeggenoot Kjeld Nuis en ontnam hem tegelijkertijd zijn baanrecord in de Minsk Arena. Zhongyan Ning uit China klokte met 1.09’22 de tweede tijd. Olympisch kampioen Nuis kwam door slordig bochtenwerk niet verder dan de derde tijd: 1.09’27.

Hein Otterspeer was met 1.09’38 net niet snel genoeg voor het podium. Kai Verbij werd vijfde in 1.09’51, Dai Dai Ntab tiende in 1.10’31.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter heren

Mass Start heren

Jorrit Bergsma was op de Mass Start de snelste in Minsk. Met dank aan Arjan Stroetinga kon Bergsma drie ronden voor het eind ontsnappen. Op het eind had hij nog genoeg voorsprong om de sprintende Koreanen in het peloton voor te blijven. Klik hier voor de volledige uitslag.

500 meter dames

De overwinning op de 500 meter dames ging zaterdag verrassend naar Olga Fatkulina in een nieuw baanrecord van 37’92. De Russische bleef haar landgenote Daria Kachanova nipt voor: 37’94 was goed voor het zilver. Het brons was voor Nao Kodaira die in 38’17 over de streep kwam. De Oostenrijkse Vanessa Herzog liep tot haar grote verdriet tegen diskwalificatie aan omdat ze de tweede valse start veroorzaakte in haar rit tegen Kodaira. Dubbele pech, want het betekent ook dat de wereldkampioene op de 500 meter volgende week in de B-groep moet rijden!

Wereldbekerdebutante Michelle de Jong was in de A-groep de snelste Nederlandse. Ze noteerde de negende tijd in 38’67. Sanneke de Neeling werd tiende in 38’68 en Jutta Leerdam twaalfde: 38’83.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames.

Letitia de Jong en Dione Voskamp gingen zaterdagochtend van start in de B-groep. De Jong reed de tweede tijd: 38’47. Daarmee was ze de snelste Nederlandse van de dag. Dione Voskamp debuteerde met een achtste plaats in 39’34.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s