Oranje boven op Team Sprint

 

Nederland is er vrijdag bij de wereldbekerwedstrijden in Kazachstan op de individuele onderdelen niet in geslaagd om medailles te winnen. Esmee Visser bleef met de vierde plaats op de 5000 meter nog het dichtst in de buurt van het podium ..

Gelukkig wonnen ‘we’ vrijdag wel twee keer goud op het onderdeel dat veel schaatsers zelf gekscherend een kermisnummer noemen: de Team Sprint. Het geeft te denken!

Ronald Mulder, Kai Verbij en Thomas Krol zetten met dank aan Turbo Thomas de winnende tijd van 1.19’95 op de klok. Oranje bleef Noorwegen (1.20’30) en Zwitserland (1.22’16) voor.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Team Sprint heren.

Ook het damestrio Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Letitia de Jong waren in Nur-Sutlan oppermachtig. Met 1.27’94 bleven ze Rusland en Polen de baas.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Team Sprint dames.

500 meter heren

Ondanks de afwezigheid van Pavel Kulizhnikov en een groot aantal Aziatische toppers konden de Nederlandse sprinters vrijdag geen potten breken in Nur-Sultan. De Rus Viktor Mushtakov schaatste naar het goud in 34’63, zijn landgenoot en wereldkampioen Ruslan Murashov pakte het zilver met 34’64. De Canadees Alex Boisvert-Lacroix won het brons in 34’73.

Snelste Nederlander in Alau Ice Palace was – verrassend – Lennart Velema. De rijder van IKO nestelde zich nog net in de top tien met 35’08. Kai Verbij kwam niet verder dan de 14e tijd: 35’15. Dezelfde tijd als Dai Dai Ntab die net een duizendste langzamer was en dus 15e werd. Ronald Mulder eindigde met 35’24 op de 18e plaats.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter heren.

In de B-groep kwam Michel Mulder vrijdagochtend tot de elfde tijd (35’53).

1000 meter dames

Geen podiumplaatsen voor de Nederlandse dames op de 1000 meter in Kazachstan. Ze eindigden wel alle 5 in de top 10. Dat dan weer wel. De overwinning op de kilometer ging – no surprise – naar Brittany Bowe. De Amerikaanse liet de concurrentie met 1.14’28 ruim achter zich. Twee Russinnen stonden naast haar op het ereschavot: Daria Kachanova won het zilver (1.14’75), Olga Fatkulina het brons (1.15’09).

Ireen Wüst was – betrouwbaar als altijd – de snelste Nederlandse in Nur-Sultan. Ze zette de vijfde tijd op de klok: 1.15’36. Jutta Leerdam werd vijfde (1.15’58), Letitia de Jong zesde (1.15’61), Jorien ter Mors zevende (1.15’64) en Sanneke de Neeling tiende (1.16’31).

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter dames.

5000 meter dames

De langste afstand bij de dames – de 5000 meter – leverde ook geen medailles op voor Oranje. De Canadese marathonschaatster Ivanie Blondin verrastte vriend en vijand met de winst en een baanrecord van 6.54’94 in Nur-Sultan. Ze bleef daarmee Martina Sablikova (6.54’99) en haar landgenote Isabelle Weidemann voor (6.55’80).

Esmee Visser deed wat ze kon – de Olympisch kampioene reed een dappere negative split waarbij ze in de laatste ronden nog wat kon versnellen – maar haar 6.56’34 bleek toch niet goed genoeg voor het podium. Ze werd vierde. Antoinette de Jong noteerde de zevende tijd (7.03’30), Reina Anema schaatste naar een knappe achtste tijd (7.03’67), Melissa Wijfje had het zwaar in Nur-Sultan. Ze eindigde op de tiende plaats in 7.12’77.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter dames.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s