Zilver De Jong lichtpuntje Canada

Antoinette de Jong zilver in Calgary world cup 2020

Met minder dan een week tot het WK Afstanden in Salt Lake City heeft de eerste dag van de World Cup in Calgary voor Oranje weinig reden tot juichen gegeven. Alleen op de 3000 meter dames wonnen ‘we’ een zilveren plak. In de A-groep dan ..

Want er was nog een gouden randje .. Koen Verweij zette in de B-groep de snelste tijd van de dag neer op de 1500 meter: 1.43’10 .. daarmee zou hij gewonnen hebben in de A-groep!

Antoinette de Jong haalde in de Olympic Oval anderhalve seconde van haar persoonlijk record af op de 3 kilometer: ze noteerde 3.56’18. Dat maakt het extra zuur dat De Jong er volgende week niet bij is op het WK. Ze wist zich namelijk eind december bij het NK Afstanden niet te plaatsen voor de mondiale titelstrijd op de individuele afstanden. Ze is alleen geselecteerd voor de ploegenachtervolging.

Martina Sáblíková won de 3000 meter in 3.54’93. De Russische Natalia Voronina won het brons in 3.56’57.

Ook Carlijn Achtereekte was nooit sneller op de 3000 meter dan deze vrijdag in Calgary. De Olympisch kampioene zette met 3’57’52 de vijfde tijd neer. Esmee Visser kwam niet uit de verf en werd zesde (3.58’51). Reina Anema finishte in 4.02’56, de negende tijd.

In de B-groep was Irene Schouten vrijdag de snelste op de 3000 meter: 3.58’07. En ook dat is, jawel, een pr.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames.

1500 meter heren: weinig spektakel

De 1500 meter bij de heren – toch het koningsnummer van het schaatsen – leverde weinig spektakel op. Kjeld Nuis, Thomas Krol en Patrick Roest lieten met het oog op het WK Afstanden de schaatsmijl aan zich voorbij gaan in Calgary. Op de tribune zagen ze de Rus Denis Yuskov goud pakken in 1.43’23. De Chinees Zhongyan Ning werd tweede in een persoonlijk record van 1.43’26, voor de Amerikaan Joey Mantia die met 1.43’74 het brons in de wacht sleepte.

Marcel Bosker kwam tot de vijfde tijd in Calgary: 1.44’12. Bosker was niet eerder sneller op de 1500 meter. Dat gold ook voor Wesly Dijs die met 1.45’31 zeventiende werd. Ook weer twee persoonlijke records dus ..

Maar zoals gezegd zorgde Koen Verweij aan het eind van de dag nog voor wat sensatie: hij won de 1500 meter in de B-groep. Net als Antoinette de Jong is Verweij er overigens volgende week niet bij op de 1500 meter in Salt Lake City… Douwe de Vries pakte in de B-groep het brons in een persoonlijk record van 1.43’63. Een tijd die hem ook in de A-groep brons had opgeleverd!

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter heren.

500 meter heren: pech voor Nederlanders

Vette pech voor de Nederlanders op de 500 meter. Kai Verbij ging hard onderuit en werd gediskwalificeerd. Hij stapte op een blokje en viel waardoor zijn tegenstander Arefyev een sprongetje moest maken om hem te ontwijken. Verbij kwam er met wat schaafwonden vanaf. Dai Dai Ntab had een valse start en Hein Otterspeer moest alles uit de kast halen om overeind te blijven in de laatste bocht. Jan Smeekens was eigenlijk de enige die zich er zonder kleerscheuren doorheen sloeg.

De prijzen gingen naar de Russen: 1. Ruslan Murashov 34’04 2. Pavel Kulizhnikov 34’05 en 3. Viktor Mushtakov in een persoonlijk record van 34’06. Het moge duidelijk zijn met wie we op de kortste sprintafstand rekening moeten houden in Salt Lake City .. Dai Dai Ntab was de snelste Nederlander in Calgary. Hij noteerde de 14e tijd in 34’60.  Jan Smeekens werd zeventiende in 34’70, Hein Otterspeer negentiende in 35’51.

Jesper Hospes ging op de 500 meter van start in de B-groep waar hij de derde tijd noteerde, dezelfde tijd als Jan Smeekens in de A-groep: 34’70.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter heren.

1000 meter dames: pr’s voor Nederlandse dames

Op de 1000 meter dames ging de overwinning naar Nao Kodaira. De Japanse was met 1.12’65 sneller dan twee Russinnen: Olga Fatkulina pakte het zilver met een persoonlijk record van 1.12’80. Yekaterina Shikhova reed met 1.12’84 naar het brons. Brittany Bowe had het duidelijk zwaar in Canada. Ze werd zesde in 1.13’07.

Snelste Nederlandse was Letitia de Jong die met 1.13’29 een persoonlijke toptijd noteerde in de Olympic Oval. De Jong werd achtste. Ze kwam in actie tegen haar levenspartner Ireen Wust die met 1.13’57 op de tiende plaats eindigde.  Ook Jutta Leerdam zette ondanks wat schoonheidsfoutjes in Calgary een persoonlijk record op de klok: 1.13’42, de negende tijd. Sanneke de Neeling eindigde op de elfde plaats en was met 1.13’74 ook niet eerder sneller op de 1000 meter.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter dames.

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s