Roest wint enige goud in Calgary

podium 5000m calgary 2020 patrick roest goud

Patrick Roest is de enige Nederlandse schaatser die afgelopen weekend goud heeft gewonnen in de A-groep bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary. Een schamele generale repetitie voor het WK Afstanden dat donderdag begint in Salt Lake City.

Oranje won zaterdag nog wel een zilveren medaille (Thomas Krol, 1000 meter) en twee bronzen plakken (Kjeld Nuis, 1000 meter en Ireen Wust, 1500 meter). Vrijdag was Antoinette de Jong de enige Nederlander die überhaupt op het podium terecht kwam: ze werd tweede op de 3000 meter.

5000 meter

Patrick Roest won de 5000 meter .. maar daar is ook alles mee gezegd. Hij moest er heel diep voor gaan. De wereldkampioen allround reed uiterst vlak maar moest op het eind versnellen om aan de tijd te kunnen komen van Ted-Jan Bloemen. De Canadese Nederlander had eerder al 6.07’42 op de klok gezet. Het eindsprintje leverde resultaat op want op de streep hield Roest welgeteld twee honderdsten over om de zege op te kunnen eisen met 6.07’40.

Ted-Jan Bloemen kon in eigen huis tot zijn grote opluchting laten zien dat de vorm, die hij lang moest ontberen, weer terug is. De wereldrecordhouder op de 5 kilometer had in Calgary nog nooit sneller gereden. Een andere Canadees – Graeme Fish – won het brons in 6.10’58. Jorrit Bergsma had het overduidelijk zwaar in de Olympic Oval. Hij kwam met 6.13’94 niet verder dan de zesde tijd.

Op het moment dat de huldiging van de 5000 meter plaats zou vinden ontstond er enige verwarring. De schaatsers werden van het podium afgehaald omdat de jury de finishbeelden van Ted-Jan Bloemen nog een keer wilde bekijken. Hij bleek zijn transponders verkeerd om te hebben. Dit maakte voor de uitslag uiteindelijk geen verschil.

Douwe de Vries reed in de B-groep de snelste tijd. Hij haalde 4 (!) seconden van zijn pr af en kwam tot 6.08’46. Marcel Bosker noteerde 6.14’93, de vierde tijd.

Sven Kramer werd in de B-groep gediswalificeerd. Hij ‘gebruikte’ de wedstrijd als laatste training voor het WK Afstanden. Kramer lag op koers voor een toptijd maar stapte na 3 kilometer van het ijs .. opmerkelijk!

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter.

1000 meter heren

Pavel Kulizhnikov is ‘the man to beat’ op de 1000 meter volgende week. De Rus scherpte zaterdag in Calgary het baanrecord aan tot 1.06’49. Onze Nederlandse kanonnen Krol en Nuis konden niet aan die tijd tippen. Vooral op de opening kwamen ze tekort. Thomas Krol kon met 1.07’017 in een directe confrontatie Kjeld Nuis nipt voor blijven. Nuis was met 1.07’019 twee duizendsten langzamer.

Wereldkampioen Kai Verbij kon het niet waarmaken op de 1000 meter in Canada. Hij noteerde de achtste tijd met 1.07’48. Verbij kwam vrijdag op de 500 meter ten val in de Olympic Oval. Lennart Velema klokte een persoonlijk record op de 1000 meter met 1.07’75.

In de B-groep reed Koen Verweij naar de vierde tijd op de 1000 meter: 1.08’26. Vrijdag zorgde Verweij nog voor sensatie in Calgary door in de B-groep de snelste tijd van de dag neer te zetten op de 1500 meter.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter heren.

1500 meter dames

Miho Takagi sloeg toe op de 1500 meter in Canada. De Japanse was met 1.50’33 ruim sneller dan de vrouwen met wie ze volgende week rekening moet houden in Salt Lake City. Takagi zette het baanrecord in Calgary op haar naam en hield Ivanie Blondin met 1,4 seconden op afstand. Blondin won het zilver en scherpte het Canadese nationale record aan tot 1.51’76.  Ireen Wust moest hard werken op het ijs van de Olympic Oval. Ze won het brons in 1.51’99, ruim 1,6 seconden langzamer dan Takagi. Maar wel de tweede tijd die Wust ooit op de klok heeft gezet ..

Antoinette de Jong kon – na het zilver vrijdag op de 3000 meter – niet mee met de toppers op de 1500 meter. Ze reed wel een persoonlijk record: 1.53’67, de zevende tijd. Melissa Wijfje werd achtste in 1.53’70, Joy Beune twaalfde: 1.54’78.

Sanneke de Neeling kwam in actie in de B-groep: 1.55’34, de tweede tijd.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames.

500 meter dames

Geen verrassing op de 500 meter dames. De Japanse Nao Kodaira zegevierde in 36’65 voor de Russische Angelina Golikova (36’79) en de Oostenrijkse Vanessa Herzog (37’08).

Sanneke de Neeling was de enige Nederlandse die van start ging in de A-groep. Ze werd elfde in een persoonlijk record van 37’66. Jutta Leerdam liet de 500 meter lopen met het oog op het WK Afstanden volgende week in Salt Lake City.

Letitia de Jong won de 500 meter in de B-groep. Ze zette met 37’36 een persoonlijk record neer. Femke Kok noteerde de vierde tijd: 37’99. Femke Beuling werd zesde in een pr van 38’22.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s