Shinhama en Takagi leiden WK Sprint, Kulizhnikov ziek naar huis

Tatsuya Shinhama en Miho Takagi gaan na de eerste dag aan de leiding van het WK Sprint 2020 in het Noorse Hamar.

Zeker bij de mannen is het een grote verrassing dat niet Pavel Kulizhnikov maar Shinhama het sprintklassement aanvoert. Na het zilver op de 500 meter reed de Japanner een verbluffend baanrecord van 1.08’28 op de 1000 meter. Een tijd waar zelfs de titelverdediger, wereldkampioen en wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov geen antwoord op had. Na afloop van de 1000 meter werd duidelijk waarom .. De Rus voelt zich ziek en gaat zaterdag niet meer van start in het Vikingskipet.

Kulizhnikov klokte met 1.08’89 teleurstellend de zesde tijd op ‘zijn’ 1000 meter. In het tussenklassement stond hij nog wel derde met 0,33 seconden achterstand op Shinhama. Maar de Rus heeft ervoor gekozen om zijn wereldtitel niet verder te verdedigen .. Jammer voor het kampioenschap!

Ook de nummer twee in het tussenklassement, Laurent Dubreuil, is een naam die niemand vooraf met nadruk genoemd zou hebben. De Canadees won de eerste 500 meter. En consolideerde zijn plek in de top van het klassement met de vijfde tijd op de 1000 meter (1.08’79). Zijn achterstand op Tatsuya Shinhama is 0,23 seconden.

De Nederlandse mannen konden vrijdag in Hamar geen indruk maken op het WK Sprint. Podiumplaatsen zijn ver uit het zicht. Zelfs op de 1000 meter deden we niet mee om de prijzen. Olympisch kampioen Kjeld Nuis was met de vierde tijd (1.08’73) de snelste Nederlander. In het tussenklassement vinden we Nuis terug op de negende plaats.

Kai Verbij is na de eerste dag in Noorwegen de hoogst geklasseerde Nederlander: hij bezet de zevende positie met 0,69 seconden achterstand op Shinhama. Op de 1000 meter werd Verbij achtste in 1.08’96. Dai Dai Ntab staat twaalfde in het klassement. Op de 1000 meter klokte hij de dertiende tijd (1.09’75).

KLIK HIER VOOR HET KLASSEMENT HEREN WK SPRINT 2020

Dames

 

Bij de dames stond Miho Takagi er na de openingsafstand van het toernooi al meteen uitstekend voor. Op de eerste 500 meter bleef ze titelverdedigster en landgenote Nao Kodaira en de Oostenrijkse Vanessa Herzog voor. Daarna deelde Takagi op de 1000 meter een enorme mokerslag uit. Ze won de kilometer in een supersterk baanrecord van 1.13’75. Daarmee legde ze een stevig fundament voor de titel. In het tussenklassement heeft ze een voorsprong van 0,87 seconden op Kodaira en 0,91 op de Russische Olga Fatkulina.

Waar de Nederlandse vrouwen het lieten liggen op de 500 meter maakten ze vrijdag in het Vikingskipet op de 1000 meter een geweldige inhaalslag. Wereldkampioene Jutta Leerdam reed met 1.14’54 naar de tweede tijd op de 1000 meter. Ze maakte daarmee een enorm sprong in het klassement. Ze staat na de eerste dag in Hamar op de zesde plaats. Met uitzicht op het podium! Dat geldt zeker voor Jorien ter Mors. De Olympisch kampioene reed eindelijk weer eens een lekkere 1000 meter bij het WK Sprint. Ze werd derde in 1.14’59 en klom naar de vijfde plaats in de klassering. Letitia de Jong vinden we in het tussenklassement terug op de zevende plaats. Op de 1000 meter noteerde ze de vierde tijd met 1.14’85.

KLIK HIER VOOR HET KLASSEMENT DAMES WK SPRINT 2020

500 meter

Bij de mannen ging de overwinning op de 500 meter verrassend naar Laurent Dubreuil. De Canadees bleef met 34’55 Tatsuya Shinhama (34’58) en Pavel Kulizhnikov voor (34’60).

Beste Nederlander op de 500 meter was de regerend Europees kampioen sprint Kai Verbij. Hij werd negende in 34’93. Dai Dai Ntab kwam tot 35’08, de tiende tijd. Kjeld Nuis keek met de vijftiende tijd (35’29) al meteen tegen een grote achterstand aan.

Dames 500 meter
Miho Takagi won de 500 meter in 37’51. Nao Kodaira noteerde de tweede tijd (37’53), even snel als de Oostenrijkse Vanessa Herzog.

De Nederlandse dames lieten het liggen op de 500 meter. Letitia de Jong was met de 11e tijd de snelste met 38’18. Jorien ter Mors werd twaalfde in 38’22. Jutta Leerdam kwam hoofdschuddend over de finish in 38’30, de vijftiende tijd.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter heren.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter dames.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter heren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s