Marwin Talsma kampioen 10 km na diskwalificatie Bergsma

Marwin Talsma is de nieuwe Nederlandse kampioen op de 10 kilometer. De rijder van Team Frysk moest het in een directe confrontatie weliswaar afleggen tegen Jorrit Bergsma maar de titelverdediger werd gediskwalificeerd omdat hij Talsma hinderde op de wissel.

Dat zijn de regels, en daar moest Bergsma het mee doen! De zesvoudig Nederlands kampioen reed een uiterst solide 10000 meter en kwam in de snelste tijd van 12.51’71 over de streep. Marwin Talsma zat vlak achter hem en noteerde een persoonlijk record van 12.52’09. Na het bekijken van de beelden kwam de jury tot de conclusie dat Talsma omhoog moest komen en duidelijk gehinderd werd. Er was geen protest meer mogelijk.

Bergsma was het daar niet mee eens en ging na het jurybesluit verhaal halen. Zijn reactie ,,Ik kon geen kant op. En we hebben het toch samen goed opgelost?” mocht niet meer baten. Ook Marwin Talsma zei achteraf dat hij liever kampioen was geworden met de snelste tijd dan op deze manier. Door de diskwalificatie van Bergsma schoven Patrick Roest en Marcel Bosker door naar respectievelijk zilver en brons.

Patrick Roest had het zwaar in Thialf. Hij begon stabiel maar klapte vier rondjes voor het eind in elkaar. Hij finishte in 12.57’67. Na afloop was zijn commentaar: ,,Het kwam niet makkelijk. Ik zat in mijn hoofd de hele tijd te denken: dit hou ik niet vol tot het eind. En op een gegeven moment knapt er dan iets. Nee, ik kan niet echt tevreden zijn met deze race. Het is een mentaal dingetje.”

Roest moest op het eind nog diep gaan om zijn directe tegenstander Marcel Bosker voor te blijven. Ploeggenoot Bosker reed zeer sterk en noteerde een persoonlijk record van 12.59’25.

Erik Jan Kooiman eindigde op de vierde plaats met 12.59’70. Sven Kramer voerde op de 10000 meter een achterhoedegevecht. Hij kwam over de streep in 13.10’10.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 10000 meter heren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s