Roest en Ter Mors leiden NK Allround in Heerenveen

Patrick Roest en Jorien ter Mors gaan na de eerste dag van het NK Allround in Heerenveen aan de leiding in het algemeen klassement. (Foto: Team IKO)

Heren

Patrick Roest won zaterdag twee afstanden en staat er in het klassement prima voor. Hij heeft 2’28 seconden voorsprong op de 1500 meter op de nummer twee in de voorlopige rangschikking, Marcel Bosker. Jan Blokhuijsen is derde met 3,44 seconden achterstand op Roest.

Toch verging het Roest – zo liet het zich althans aanzien – op de eerste dag minder makkelijk dan iedereen had verwacht. Na de winst op de 500 meter moest hij op de 5000 meter op het eind nog even flink diep gaan om onder de tijd van Marwin Talsma te blijven. Talsma had eerder al een scherp persoonlijk record van 6.16’04 op de klok gezet. Daar bleef Roest dankzij een paar snelle laatste rondjes onder met 6.15’31.

Marcel Bosker werd derde op de 5 kilometer in 6.17’41. Beau Snellink – een jonge rijder van Team TalentNED – zette met 6.20’12 een geweldige persoonlijke toptijd neer. Goed voor de vierde tijd! Jan Blokhuijsen ging in zijn rit op de 5000 meter tegen Patrick Roest voortvarend van start. Uiteindelijk moest hij dat bekopen en was zijn 6.21’89 goed voor de vijfde tijd.

Koen Verweij staat na de eerste dag vierde in de tussenklassering. Hij bereikte dat verrassende resultaat met de derde tijd op de 500 meter en 6.29’41 op de 5 kilometer. Toch was Verweij – die net is hersteld van een hernia – realistisch over zijn kansen. Hij weet nog niet precies waar hij staat, liet hij weten aan de NOS. Veel zal afhangen van de 1500 meter zondag of hij het kampioenschap af maakt.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter

En hier voor het tussenklassement heren na twee afstanden.

Dames

Bij de dames gaat Jorien ter Mors na de eerste dag verrassend aan de leiding in het klassement van het NK Allround. Ter Mors sloeg op de 500 meter een aardig gat met titelverdedigster Antoinette de Jong en op de 3000 meter vocht ze zich puur op karakter naar 4’07’65, de vijfde tijd maar voorlopig genoeg om De Jong achter zich te houden in het klassement. Het verschil op de 1500 meter zondag is 0,88 seconden. Na de 1500 meter besluit Jorien ter Mors of ze ook de 5000 meter gaat rijden. ,,Als ik kans heb om te winnen, dan ga ik ervoor,” liet ze voor de start van het kampioenschap al weten.

Melissa Wijfje begon niet geweldig aan het kampioenschap op de 500 meter maar maakte met een hele sterke 3000 meter heel veel goed. Ze kroop naar de top drie van het klassement met de winst op de 3 kilometer in 4.03’10. Ze heeft zondag op de 1500 meter een achterstand van 1,72 seconden op ploeggenoot Jorien ter Mors.

Antoinette de Jong noteerde de tweede tijd op de 3000 meter (4.04’19) achter Melissa Wijfje. Reina Anema finishte in 4.04’61, de derde tijd. In het algemeen klassement blijft ze achter, ze staat negende met bijna 7 seconden achterstand. Esmee Visser is duidelijk nog steeds zoekende. Ze werd laatste op de 500 meter en in het tussenklassement staat ze niet eens in de top 10. Haar 4.07’10 op de 3 km was acceptabel, de vierde tijd. 

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames

En hier voor het tussenklassement dames na twee afstanden.

500 meter heren

Roest legde op de 500 meter al een solide basis voor zijn eerste nationale allroundtitel. De drievoudig wereldkampioen allround was niet helemaal tevreden over zijn openingsafstand maar met 36’47 bleef hij toch met gemak Tjerk de Boer (36’56) en Koen Verweij (36’59) voor.

Jan Blokhuijsen nam risico op de openingafstand, hij tikte een blokje aan en overschreed de blauwe lijn in de bocht maar kwam ermee weg. Met de vierde tijd van 36’96 doet hij mee voor het podium, net als Marcel Bosker die met 37’02 vijfde werd op de 500 meter.

Allroundtalent Yves Vergeer reed met 37’03 een persoonlijk record en een knappe zesde tijd. Jordy van Workum werd zevende in 37’28, ook een pr. Ook Kars Jansman (37’67) en Marwin Talsma (38’00) verbeterden hun persoonlijke toptijden in Thialf.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter heren

500 meter dames

Jorien ter Mors won overtuigend de openingsafstand van het NK Allround. Met een nieuw kampioenschapsrecord van 38’32 liet ze Antoinette de Jong ver achter zich. De titelverdedigster maakte een onrustige indruk op de 500 meter. Met 39’19 hield ze de schade beperkt.

Marathonrijdster Marijke Groenewoud reed met 39’29 de derde tijd op de 500 meter. Shorttrackster Gioya Lancee werd verrassend vierde in 39’53. Melissa Wijfje viel wat tegen met 39’65 (de vijfde tijd) maar ze hield met de langere afstanden voor de boeg wel zicht op het podium. Later op de zaterdag maakte ze die verwachtingen op de 3000 meter helemaal waar.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s