Recordstorm in Thialf en iconen grijpen naast startbewijzen

Op de tweede dag van het WK Kwalificatietoernooi in Heerenveen konden de schaatsers profiteren van een extreem lage luchtdruk. Een uitgelezen kans om baanrecords en persoonlijke toptijden aan te scherpen. Tegelijkertijd werd het een historische dag met een rafelrandje: schaatsiconen Sven Kramer en Ireen Wust grepen zondag allebei naast de startbewijzen voor de internationale wedstrijden die dit seizoen nog op de kalender staan. Ze lopen daardoor voor het eerst in 16 jaar het EK Allround mis!

1500 meter heren: Kramer pakt naast alle prijzen

Op de 1500 meter bewees Patrick Roest zondag in Heerenveen dat hij zich niet alleen senang voelt onder zware omstandigheden. Ook hij wist te profiteren van de lage luchtdruk. Op het ijs van Thialf won de wereldkampioen allround de 1500 meter in 1.43’79. Thomas Krol schaatste met 1.43’85 naar de tweede tijd. Kjeld Nuis – die corona heeft gehad – knokte zich terug richting de nationale top met de derde tijd van 1.44’68. Roest, Krol en Nuis hebben zich daarmee geplaatst voor het WK Afstanden.

De lage luchtdruk zorgde zondag voor een storm aan persoonlijke records. Wesly Dijs klokte een persoonlijke toptijd van 1.45’03, de vierde tijd. Louis Hollaar kwam tot een pr van 1.45’24. Hij werd er vijfde mee en mag samen met Roest, Krol, Nuis en Dijs van start gaan bij de World Cups eind januari in Heerenveen.

Koen Verweij werd zesde in 1.45’62 en pakte dus naast alle prijzen. Dat gold ook voor Sven Kramer die ondanks de uitstekende omstandigheden niet mee kon met de toppers. Hij eindigde met 1.47’79 op de zeventiende plaats .. Geen WK Afstanden dus voor Kramer. Geen wereldbekerwedstrijden. En ook geen EK Allround. Want op basis van het mini-klassement dat is opgesteld over de 1500/5000 meter mag niet de regerend Europees kampioen zijn titel verdedigen .. Nee, Patrick Roest krijgt in Heerenveen gezelschap van Marcel Bosker en Marwin Talsma.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter heren.

500 meter dames: Kok benadert baanrecord Thialf

De tweede dag van het WKKT in Heerenveen ging met dank aan de lage luchtdruk spectaculair van start. Op de eerste 500 meter dames sneuvelden meteen vele persoonlijke records. Femke Kok benaderde in de eerste omloop met 37’08 zelfs het Nederlands record dat met 37’06 nog steeds op naam van Thijsje Oenema staat. Zelfs het baanrecord van Thialf (37’02) kwam in beeld. Ook op de tweede 500 meter was Kok de snelste met 37’36. Jutta Leerdam klokte 37’53, tegen 37’24 eerder op de zondag waarmee ze ook een persoonlijke toptijd noteerde.

Grote verrassing op de 500 meter was Suzanne Schulting. De shorttrackster plaatste zich in de tweede omloop met een pr van 37’72 voor het WK Afstanden. De derde tijd van de dag was snel genoeg om Michelle de Jong uit de WK-selectie te stoten. De Jong kwam op de eerste 500 meter tot een persoonlijk record van 37’79. Ze mag wel samen met Kok, Leerdam en Schulting van start gaan bij de wereldbekerwedstrijden. Net als Dione Voskamp die met 37’93 vierde werd op de eerste 500 meter.

De snelste tijd die Jorien ter Mors zondag noteerde was 37’95. Daarmee viel ze buiten de boot voor het WK en de World Cups. Ze is nog wel in de race voor een ticket voor het EK Sprint. Dan moet ze maandag wel een toptijd neerzetten op de 1000 meter. Op basis van een klassement 500/1000 meter wordt bepaald wie Jutta Leerdam mag vergezellen tijdens de Europese titelstrijd. Femke Kok en Suzanne Schulting hebben nu de beste papieren voor die twee startbewijzen.

Klik hier voor de volledige uitslag van de eerste 500 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag van de tweede 500 meter dames

En hier voor het gecombineerde klassement 500 meter dames

3000 meter dames: baanrecord Antoinette de Jong

Antoinette de Jong veroverde zondag een plekje op het bord met baanrecords van Thialf. Met een tijd van 3.57’32 op de 3000 meter vestigde ze haar naam tussen de wereldtoppers. Haar tijd is bovendien een wereldrecord laagland! En belangrijker: ze sleepte haar tweede startbewijs voor het WK Afstanden in de wacht.

Ook Irene Schouten plaatste zich voor het WK. Ze deed dat met een persoonlijke toptijd van 3.57’87. Schouten mag bovendien met Antoinette de Jong mee naar het EK Allround. Het derde en laatste ticket voor het WK Afstanden verdween in de zak van – verrassend – Joy Beune. De rijdster van Jumbo-Visma die als juniore grote indruk maakt kwam de laatste seizoenen als seniore niet uit de verf. Maar in dit vreemde coronajaar valt ze eindelijk weer op. Haar tijd van 3.59’89 was goed voor een startbewijs voor het WK, de World Cups en ook het EK Allround.

Reina Anema (4.01’12) en Melissa Wijfje (4.01’55) kwamen allebei tekort op de 3000 meter. Tekort voor het WK Afstanden en voor het EK Allround. Ze mogen wel samen met De Jong, Schouten en Beune de wereldbekerwedstrijden gaan rijden.

Ireen Wust kon zich zondag niet in de prijzen rijden. Ze had het loeizwaar op de 3000 meter. Met 4.03’53 werd ze achtste en greep ze naast de startbewijzen voor het WK, de World Cups en het EK Allround. Dit is duidelijk ook niet het seizoen van Esmee Visser. Ze pakte met de zesde tijd van 4.02’23 overal naast.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames.

Massastart

Het programma van de tweede dag van het WK Kwalificatietoernooi werd afgesloten met de Massastart heren. De mini-marathon over 16 ronden eindigde in een sprint waarin Sjoerd den Hertog te snel was voor Mats Stoltenberg en Bob de Vries. Tegen de uitslag werd geprotesteerd door onder meer regerend wereldkampioen Jorrit Bergsma omdat de wedstrijd een chaotisch verloop kende. De regel dat schaatsers uit moeten stappen als ze gelapt worden werd niet opgevolgd. Daardoor eindigde de wedstrijd in een onoverzichtelijke eindsprint met als winnaar Den Hertog.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Massastart heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s