Dag drie WK Kwalificatietoernooi ook weer vol verrassingen

De slotdag van het WK Kwalificatietoernooi in Heerenveen zat boordevol verrassingen. Patrick Roest reed een nationaal-, baan- en wereldrecord laagland op de 10 kilometer, Carlijn Achtereekte redde haar seizoen met een WK-ticket en Suzanne Schulting en Wesly Dijs plaatsten zich verrassend voor het WK op de 1000 meter. Kjeld Nuis, Esmee Visser en Ireen Wüst hadden minder mazzel.

Volg Schaatsgekkies op Youtube en maak kans op een Schaatsgekkie Hoodie!

1000 meter heren: geen WK voor Nuis

Thomas Krol, Kai Verbij en Wesly Dijs hebben op de 1000 meter een startbewijs veroverd voor het WK afstanden. Bij het WK Kwalificatietoernooi voor de internationale wedstrijden was Krol met 1.07,36 in Thialf te snel voor Verbij die met 1.07,81 ook onder de 1.08 wist te rijden.

Krol en Verbij hebben zich behalve voor het WK Afstanden ook geplaatst voor het EK sprint.

Grote verrassing was de derde tijd (persoonlijk record in 1.08,23) van Wesly Dijs, die daarmee het laatste WK-ticket in zijn zak stak.

Voor Kjeld Nuis eindigde het kwalificatietoernooi in een grote teleurstelling. In de eerste bocht van de 1000 meter maakte hij een mispeer en zag het WK Afstanden en EK sprint in rook opgaan.

Hein Otterspeer (vierde in 1.08,34) en Dai Dai N’tab (vijfde in 1.08,39) verzekerden zich wel van een startbewijs voor de wereldbekerwedstrijden. Otterspeer had zich met de nationale sprinttitel al verzekerd van een plekje bij het EK Sprint.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter heren.

1000 meter dames: Schulting pakt WK- en EK-ticket

Bij de dames zijn de startbewijzen voor het WK Afstanden in de wacht gesleept door Jutta Leerdam, Jorien ter Mors en Suzanne Schulting.

Bij het kwalificatietoernooi voor de internationale wedstrijden in Heerenveen won Leerdam de afstand in 1.13,41. Ze bleef daarmee slechts 0,17 seconde boven het baanrecord (1.13,24) van Brittany Bowe uit 2018.

Leerdam bleef haar grote concurrente Jorien ter Mors, de olympisch kampioene op deze afstand 3 tienden voor. Ter Mors klokte 1.13,74.

Het derde ticket voor het WK was – net als zondag op de 500 meter – verrassend voor Suzanne Schulting. Ze zette 1.13,98 op de klok en reed bijna een seconde van haar persoonlijk record af. Ze heeft daarmee ook een startbewijs voor het EK sprint in the pocket.

Het derde ticket voor het EK sprint gaat naar Femke Kok, de winnares van de 500 meter. Ze eindigde met 1.14,11 als vierde, ook genoeg voor de wereldbekerwedstrijden.

Antoinette de Jong reed een persoonlijk record (1.14,13) op de 1000 meter. Ze werd er vijfde mee en pakte daarmee het laatste ticket voor de wereldbekerwedstrijden.

Ireen Wüst, die zich zondag niet wist te kwalificeren voor het EK allround, greep maandag ook naast de prijzen. Ze eindigde in 1.14,35 als zesde en hield aan het WK Kwalificatietoernooi alleen een WK-ticket op de 1500 meter over.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter heren

10000 meter heren: Roest rijdt nationaal- en baanrecord

Patrick Roest schreef maandag in Heerenveen op verpletterende wijze de 10 kilometer op zijn naam. Dat leverde hem een fabuleus persoonlijk record op van 12.35’20: een nieuw Nederlands record, een baanrecord voor Thialf en een wereldrecord laagland. Slechts 1,3 seconden boven het officiële wereldrecord .. legendarisch!

Lange tijd ging de strijd met Jorrit Bergsma gelijk op in Heerenveen. Maar in de laatste ronden zette Roest de turbo aan en moest Bergsma het afleggen. Hij finishte in 12.37’72, ook Bergsma was nooit sneller op de 10 kilometer.

Marwin Talsma, de Nederlands kampioen op de 10 kilometer, was niet opgewassen tegen het geweld van Roest en Bergsma. De Nederlands kampioen op de 10 kilometer leek halverwege te beseffen dat een startbewijs voor het WK Afstanden er voor hem niet in zat. Na afloop vertelde hij dat een scheurtje in zijn ribspier de werkelijke reden was dat zijn rondetijden opliepen. Hij kwam uiteindelijk over de streep in 13.00’04. Daarmee bleef hij Erik Jan Kooiman voor die vierde werd met 13.00’76.

Sven Kramer meldde zich maandagochtend af voor de 10 km. Nadat hij zich zondag niet wist te plaatsen voor het EK Allround en het WK Afstanden liet hij weten dat hij zich nu volledig gaat focussen op de 5000 meter. Op die afstand heeft Kramer zich wel geplaatst voor het WK.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 10000 meter heren

5000 meter dames: Schouten en Achtereekte naar WK

Irene Schouten heeft maandag bij het WK Kwalificatietoernooi de 5000 meter gewonnen. Met een tijd van 6.51’45 zette de rijdster van Team Zaanlander de snelste seizoentijd neer in Heerenveen. En pakte ze een startbewijs voor het WK Afstanden.

Ook Carlijn Achtereekte mag half februari van start gaan op het WK. Ze werd tweede in 6.55’90. De Olympisch kampioene op de 3000 meter slaagde er zaterdag niet in om zich voor die afstand te plaatsen. Maar op de 5000 meter lukte het gelukkig wel.

Esmee Visser staat ook na de laatste dag van het WKKT met lege handen. Met 6.59’15 kwam de Olympisch kampioene niet verder dan de derde plaats. Niet goed genoeg voor een ticket voor het WK Afstanden en dus zit haar seizoen erop .. Er waren op de 5000 meter namelijk alleen tickets te behalen voor het WK Afstanden. Bij de wereldbekerwedstrijden eind januari in Heerenveen rijden de dames geen 5 kilometer.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter dames

Massastart dames: Schouten wint

Irene Schouten won het slotnummer van het WK Kwalificatietoernooi. Ze klopte Suzanne Schulting die tweede werd. Marijke Groenewoud eindigde op de derde plaats.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Massastart.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s