Roest en De Jong aan kop van EK Allround in Heerenveen

Patrick Roest en Antoinette de Jong gaan na de eerste dag aan de leiding bij het EK Allround in Heerenveen.

Patrick Roest zit in een zetel op weg naar zijn eerste Europese allroundtitel. Zondag begint hij aan de tweede dag van het kampioenschap met een voorsprong van 2,5 seconde op de Noor Sverre Lunde Pedersen. Antoinette De Jong voelt na twee afstanden de hete adem in de nek van Irene Schouten. Op de 3000 meter verloor de titelverdedigster kostbare seconden op Schouten.

Uitslagen heren EK Allround 2021

Patrick Roest heeft helder zicht op zijn eerste Europese allroundtitel. De regerend wereldkampioen begon het toernooi al niet onverdienstelijk met een tweede tijd op de 500 meter van 36’69. Daarna deelde hij op de 5000 meter de genadeklap uit met de winst in 6.10’25.

De Noor Sverre Lunde Pedersen – die op de 500 meter Roest voor bleef met 36’25 – moest op de 5 kilometer fors inleveren. Met 6.19’97 verloor hij zoveel tijd dat hij zondag aan de start staat met 2,5 seconde achterstand op Patrick Roest.

Marcel Bosker reed zich met een hele nette 5000 meter in 6.15’81 (de derde tijd) naar de nummer drie positie in het tussenklassement. Met een achterstand van 3,08 seconden op Roest is het goud voor hem onbereikbaar maar hij heeft goede papieren voor het zilver.

Debutant Marwin Talsma begon zijn eerste EK Allround met een persoonlijk record op de 500 meter (37’96). Met de vierde tijd op de 5000 meter (6.17’12) steeg hij door naar de negende positie in de rangschikking. Talsma zal zondag op de 1500 meter zijn startplek voor de 10 kilometer veilig moeten stellen.

KLASSEMENT EK ALLROUND HEREN

Uitslag 500 meter heren

Uitslag 5000 meter heren

Uitslagen dames EK Allround 2021

Antoinette de Jong had er na twee afstanden liever iets comfortabeler voorgestaan in het klassement. De Jong begon het toernooi met een uitstekende 500 meter (derde in 38’89). Op de 3000 meter noteerde ze met 4.02’19 de derde tijd. Ze kreeg vet klop van Irene Schouten die de 3000 meter op haar naam schreef in de supersnelle tijd van 3.57’95. Alsof ze aan een massastart bezig was sprintte ze naar de finish in een rondje 30.8! Daarmee maakte Schouten ook een spurt naar boven in de rangschikking. Na twee afstanden zit ze Antoinette de Jong op de hielen met 0,79 seconden achterstand.

Na afloop vertelde de nationaal kampioene op de 3 en de 5 kilometer dat ze vrijdag nog twijfelde of ze haar startplek voor het EK Allround niet moest afstaan. Allrounden is niet zo haar ding: ,,Ik kijk eerlijk gezegd niet echt naar het klassement. Ik heb nog geen idee of ik zondag de 5 km aan kan als ik al een 1500 meter in de benen heb.”

De Russische Natalia Voronina klom met de tweede tijd op de 3000 meter (3.58’62) naar de derde plaats in het tussenklassement. Ze staat ze op 1,28 seconden van Antoinette de Jong.

Martina Sáblíková begon met een 11e tijd op de 500 meter (39’89) en de vierde op de 3000 meter (4.02’31). Ze staat na twee afstanden vijfde in het klassement. Joy Beune vindt haar naam terug op de zesde plek na de eerste dag. Haar prestaties: 39’78 (7) en 4.03’18 (5).

KLASSEMENT EK ALLROUND DAMES

Uitslag 500 meter dames

Uitslag 3000 meter dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s