Vijf keer wereldbekergoud voor Oranje in Heerenveen

Bij de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen in Heerenveen heeft Nederland zaterdag vijf van de zes gouden plakken veroverd. Femke Kok en Dai Dai Ntab pakten goud op de 500 meter, Thomas Krol was veruit de sterkste op de 1500 meter en Irene Schouten & Arjan Stroetinga wonnen de Mass Start.

De Aziatische landen ontbreken dit seizoen bij de internationale wedstrijden die worden verreden in schaatsbubbel Heerenveen. In verband met de coronapandemie hebben ze besloten om niet te reizen.

1500 meter heren

Thomas Krol was zaterdag – net als vorig weekend bij het EK Sprint – weer ongenaakbaar. Krol beukte zich op de 1500 meter in Thialf naar de winnende tijd van 1.43’24. De Europees kampioen sprint was daarmee ruim 1,2 seconden sneller dan de nummer twee, Patrick Roest die in een directe confrontatie werd verslagen door Krol. Roest noteerde 1.44’45. Kjeld Nuis pakte het brons (1.44’66).

Wesly Dijs werd vierde in een persoonlijk record van 1.44’69. Louis Hollaar zette met 1.45’07 ook een persoonlijke toptijd op de klok. Top 5 dus allemaal Nederlanders!

Volledige uitslag 1500 meter heren

1500 meter dames

Bij de vrouwen was het goud op de 1500 meter voor Brittany Bowe. De Amerikaanse was te sterk voor Ireen Wust die het zilver pakte in 1.54’57. Antoinette de Jong won het brons in 1.54’71.

Jorien ter Mors noteerde de vijfde tijd (1.54’97), Irene Schouten werd zesde met een persoonlijk record van 154’98. Melissa Wijfje werd twaalfde in 1.56’68.

Volledige uitslag 1500 meter dames

500 meter dames

Femke Kok zette zaterdag in Thialf een historische prestatie neer. Ze won de 500 meter en is daarmee de eerste Nederlandse in 10 jaar tijd die dat flikt. Annette Gerritsen was in 2011 de laatste. Femke Kok gaf met 37’08 Angelina Golikova het nakijken. De Russische won het zilver in 37’30. Het brons was voor de Canadese Heather Mclean in 37’36.

Jutta Leerdam noteerde de zesde tijd (37’50) , Michelle de Jong werd zevende (37’79 ) Dione Voskamp tiende (37’94) Jorien ter Mors dertiende (38’01) .

Volledige uitslag 500 meter dames

500 meter heren

De 500 meter heren liep uit op een bizar spektakel. Kai Verbij (die razendsnel opende in 9’6) ging in de eerste buitenbocht keihard onderuit. Op dezelfde plek waar in de rit ervoor Pavel Kulizhnikov ten val was gekomen. De wereldbekerzege was voor Dai Dai Ntab in 34’55. De Canadees Laurent Dubreuil stak met 34’65 het zilver in zijn zak. Ruslan Murashov reed met 34’66 naar het brons.

Ronald Mulder werd vijfde (34’74), Hein Otterspeer zevende (34’77) en Lennart Velema elfde in een persoonlijk record van 34’89.

Kai Verbij kwam vorig weekend bij het EK Sprint ook al ten val op de eerste 500 meter waardoor hij meteen zijn kampioenschap in rook zag opgaan. Pavel Kulizhnikov beleeft ook bepaald geen fijn seizoen. De Rus heeft corona gehad en maakte dit weekend zijn internationale rentree.

Volledige uitslag 500 meter heren

Mass Start

Irene Schouten had op de Mass Start zoals gewoonlijk alles onder controle. Samen met Marijke Groenewoud ging ze bij het ingaan van de laatste ronde op kop. Schouten sloeg een klein gaatje en won afgetekend de sprint. De Canadese Ivanie Blondin werd tweede. Marijke Groenewoud – die uitstekend de sprint aantrok voor Schouten – won het brons.

Bij de mannen deelden Danila Semerikov en Haralds Silovs de eerste plaagstootjes uit. Jorrit Bergsma deed een poging om naar ze toe te rijden waarmee hij het beste van zichzelf had gegeven. Bart Swings probeerde vervolgens weg te rijden maar hij ging te vroeg aan waar Arjan Stroetinga dankbaar gebruik van maakte. Stroetinga won de sprint voor de Zwitser Livio Wenger en de Belg Bart Swings.

Volledige uitslag Mass Start dames

Volledige uitslag Mass Start heren

Advertentie

Een gedachte over “Vijf keer wereldbekergoud voor Oranje in Heerenveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s