Wereldbekergoud voor Krol, Kok, Schouten en Bergsma in Heerenveen

Thomas Krol, Femke Kok, Irene Schouten en Jorrit Bergsma hebben zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen goede zaken gedaan. Krol won – net als vorige week – de 1500 meter en haalde de World Cup op de schaatsmijl binnen. Irene Schouten deed hetzelfde op de Mass Start. Femke Kok zegevierde voor derde keer op rij op de 500 meter en Jorrit Bergsma pikte een overwinning mee op de Mass Start.

500 meter dames

Femke Kok boekte zaterdag bij de World Cup in Heerenveen de derde wereldbekeroverwinning op rij op de 500 meter. Na een rappe opening van 10’38 zette ze de winnende tijd van 37’23 op de klok. Zondag kan Kok geschiedenis schrijven als ze eerste Nederlandse is die de wereldbeker op de 500 meter wint.

De Russische Angelina Golikova slaagde er ook deze week niet in om aan de tijd van Kok te komen. Met 37’28 werd ze tweede. De Oostenrijkse Vanessa Herzog noteerde met 37’40 de derde tijd.

Michelle de Jong eindigde op de 8e plaats (37’91), Dione Voskamp werd 12e (38’09), Marrit Fledderus 15e (38’22) en Isabelle van Elst 18e (38’51).

Volledige uitslag 500 meter dames

Wereldbekerstand dames 500 meter

1500 meter heren

Op de 1500 meter kon Thomas Krol zaterdag in Heerenveen zonder enige bedreiging de wereldbeker in zijn zak steken. Net als vorige week was hij ruim sneller dan de rest van het veld. Of zoals hij zelf na afloop droogjes zei: ..Mijn basisniveau ligt in de 1.43 .. ik ben de enige op dit moment en dat is mooi.”

Met 1.43’42 verwees Krol Kjeld Nuis naar de tweede plaats. Nuis komt wel elke week dichter in de buurt. Deze zaterdag klokte hij 1.44’22. Patrick Roest reed met 1.44’75 naar de derde tijd.

In de eindstand om de wereldbeker was het zilver ook voor Nuis en het brons voor Roest.

Wesly Dijs zette de 10e tijd op de klok: 1.45’84. Louis Hollaar werd twaalfde in 1.46’00.

Volledige uitslag 1500 meter heren

Wereldbekerklassement 1500 meter heren

Mass Start

Irene Schouten was zaterdag in Thialf wederom de sterkste op de Mass Start. Ze reed de mini-marathon dit keer samen met Melissa Wijfje die in het begin keurig het kopwerk deed. In de laatste ronde moest Irene Schouten alle moeite doen om overeind te blijven door ordinair duwen en trekken van de Italiaanse Lollobrigida en de Canadese Maltais. In de eindsprint kon Schouten revanche nemen door Blondin met minimaal verschil op de streep te verslaan. Lollobrigida en Maltais werden allebei gediskwalificeerd.

Met twee overwinningen heeft Irene Schouten dit korte seizoen ook de World Cup Mass Start op haar naam geschreven.

Volledige uitslag Mass Start dames

Wereldbekerklassement Mass Start dames

Bij de mannen deed Jorrit Bergsma zaterdag precies wat hij moest doen. Vijf ronden voor het eind pakte hij zijn kans en reed achter uit het peloton weg. Bergsma sloeg meteen een groot gat en ging met een volle bocht voorsprong de laatste ronde in. Victor Ramler hield achter Bergsma zo goed mogelijk de deur op slot. Bart Swings won de eindsprint van het peloton, voor de Zwitser Livio Wenger.

De Belg Bart Swings kaapte de World Cup weg voor de neus van Wenger en Bergsma.

Volledige uitslag Mass Start Heren

Wereldbekerklassement Mass Start heren

1500 meter dames

Brittany Bowe veroverde zaterdag in Heerenveen de wereldbeker op de 1500 meter. In Thialf won ze net als vorige week de schaatsmijl. Dit keer in een tijd van 1.53’45. Antoinette de Jong kwam met 1.53’81 iets dichter in de buurt van de Amerikaanse. Ireen Wust noteerde met 1.54’22 de derde tijd.

In het wereldbekerklassement pakten De Jong en Wust ook het zilver en brons.

Melissa Wijfje eindigde zaterdag op de tiende plaats (1.56’53). Irene Schouten moest alleen rijden omdat Jorien ter Mors zich vlak voor de wedstrijd afmeldde met een rugblessure. Schouten liet het op het eind lopen en eindigde met 1.58’87 op de zeventiende plaats.

Volledige uitslag 1500 meter dames

Wereldbekerklassement 1500 meter dames

500 meter heren

Pavel Kulizhnikov is terug aan de wereldsprinttop. De Rus – die corona heeft gehad – won zaterdag in Heerenveen zijn eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen. Vorige week zaterdag kwam hij ten val waardoor hij op zondag zelfs in de B-groep moest starten.

Deze week was ‘Kuli’ met 34’47 te snel voor de Canadees Laurent Dubreuil die in 34’52 over de streep kwam. Dai Dai N’tab werd gedeeld derde met de Rus Artem Arefyev, ze noteerden allebei tot in de duizendsten dezelfde tijd 34’58(8). N’tab gaat na drie afstanden nog wel aan kop van het wereldbekerklassement.

Ronald Mulder werd 5e (34’62), Kai Verbij 7e (34’65), Lennart Velema 13e (34’91) en Hein Otterspeer 18e (35’10).

Volledige uitslag 500 meter heren

Wereldbekerstand 500 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s