Alleen Kulizhnikov, Voronina en Bowe verslaan Oranje in Thialf

Brittany Bowe, Pavel Kulizhnikov en Natalia Voronina zijn de enige niet-Nederlanders die afgelopen weekend goud konden veroveren bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Bowe heerste op zowel de 1000 als de 1500 meter. Kulizhnikov won de 500 meter op zaterdag en Voronina was de snelste op de 3000 meter. Op de overige individuele onderdelen ging de overwinning dit weekend steeds naar een Nederlander.

500 meter dames

Femke Kok heeft zondag in Heerenveen als eerste Nederlandse de World Cup op de 500 meter veroverd. Ze won dit korte (corona)seizoen alle vier de wereldbekerwedstrijden op rij. Kok presenteert zich daarmee nadrukkelijk als favoriete voor het WK Afstanden half februari in Heerenveen. Net als bij de World Cups ontbreken bij dat toernooi alle Aziatische schaatsers.

Zondag bleef Femke Kok met 37’33 twee Russinnen voor: Angelina Golikova (37’38) en Daria Kachanova (37’63). Michelle de Jong zette zondag de zevende tijd op de klok van 37’67. In het wereldbekerklassement eindigde ze op de niet onverdienstelijke vierde plaats

Dione Voskamp noteerde de twaalfde tijd (38’11), Isabelle van Elst werd met 38’98 negentiende. Jorien ter Mors liet met rugklachten de 500 meter aan zich voorbij gaan. Jutta Leerdam sloeg het volledige wereldbekerweekend over in verband met een kneuzing in haar voet.

Volledige uitslag 500 meter dames

Wereldbekerklassement 500 meter dames

500 meter heren

Ronald Mulder heeft zondag de laatste wereldbekerwedstrijd op de 500 meter gewonnen. Mulder opende razendsnel in 9’61 en sloot af met de winnende tijd van 34’55.

De sprinter van Reggeborgh kan met vertrouwen richting het WK Afstanden nadat hij dit seizoen een lastige start had. Hij moest het NK Afstanden overslaan omdat hij kampte met een ernstige keelontsteking en zijn amandelen moesten worden geknipt. Bij zijn rentree op het NK Sprint werd hij vervolgens in de weg gereden door ploeggenoot Kjeld Nuis waardoor hij ook op dat toernooi geen schijn van kans meer maakte.

Hein Otterspeer kwam zondag tot de tweede tijd in Thialf (34’59). De Canadees Laurent Dubreuil werd derde (34’59). Hij was vier duizendsten langzamer dan Otterspeer.

Dai Dai N’tab deed het zondag rustig aan. Hij werd zesde in 34’68. Genoeg om de wereldbeker in zijn zak te steken. Lennart Velema reed zondag met 34’78 naar de achtste plaats.

Pavel Kulizhnikov (de winnaar van zaterdag) meldde zich zondag kort voor de wedstrijd af met een liesblessure. Ook Kai Verbij sloeg de 500 meter zondag over. Merijn Scheperkamp mocht daardoor zijn wereldbekerdebuut maken in de B-groep. Hij won daar het zilver in 35’45.

Volledige uitslag 500 meter heren

Wereldbekerklassement 500 meter heren

3000 meter dames

Op de 3000 meter zorgde Natalia Voronina zondag voor een verrassing in Heerenveen. De Russische reed het kersverse baanrecord van Irene Schouten van het bord. Dat staat vanaf nu op 3.56’85 in Thialf.

Antoinette de Jong zette zondag de tweede tijd op de klok: 3.58’90. Irene Schouten won het brons in 4.00’15. Ze stelde met een eindsprint bovendien haar overwinning in het wereldbekerklassement veilig. Schouten heeft evenveel punten als Antoinette de Jong maar omdat Schouten vorige week een overwinning heeft behaald staat zij bovenaan. De Jong werd twee keer tweede.

Joy Beune reed zondag naar de vijfde tijd (4.00’75). In het eindklassement van de World Cup eindigde ze op de vierde plaats.

Reina Anema werd tiende (4.04’17) en Melissa Wijfje elfde (4.04’28).

Volledige uitslag 3000 meter dames

Wereldbekerklassement 3000/5000 meter dames

5000 meter heren

Patrick Roest benaderde zondag zijn eigen baanrecord op de 5000 meter. Roest werd uitgedaagd door Nils van der Poel die in de eerste rit al meteen voor sensatie. De jonge Zweed zette een nationaal record op de klok van 6.08’39. Roest wilde daar natuurlijk onder blijven en finishte in 6.05’96. Goed voor het goud op zondag en goed voor het binnenhalen van de World Cup.

De Rus Sergey Trofimov hield met 6.10’86 Sven Kramer van het brons af. Kramer wist bij het startschot al dat hij sneller zou moeten rijden dan hij ooit was in Heerenveen om het podium te halen. Dat lukte dus niet. Met 6.11’21 werd hij vierde.

Jorrit Bergsma kwam tot de zesde tijd (6.12’19), Marcel Bosker werd negende (6.14’29).

De wereldkampioen op de 5000 meter, Ted-Jan Bloemen, begon te snel aan zijn rit en ging op het eind helemaal stuk. Met 6.21’46 werd hij veertiende.

Marwin Talsma ging zondagochtend van start in de B-groep. Hij zette de tweede tijd op de klok: 6.18’06.

Volledige uitslag 5000 meter heren

Wereldbekerklassement lange afstanden heren

1000 meter dames

Brittany Bowe is over twee weken bij het WK Afstanden ‘the woman to beat’. Zowel op de 1500 als op de 1000 meter. De Amerikaanse won alle vier de wereldbekerwedstrijden en haalde daarmee beide World Cups binnen.

Zondag was Bowe met 1.13’96 weliswaar minder snel dan vorige week op de 1000 meter. Het was voldoende om Angelina Golikova achter zich te houden. De Russische won het zilver in 1.14’05 voor Femke Kok die met 1.14’47 het brons binnen haalde.

Olympisch kampioene Jorien ter Mors eindigde naast het podium. Ze sloeg de 500 meter over in verband met een rugblessure. Ze kwam toch nog tot de vierde tijd van 1.14’64. In het eindklassement van de wereldbeker won ze het zilver.

Ireen Wüst reed op de 1000 meter de zesde tijd (1.14’79). In de B-groep kwam Marijke Groenewoud tot 1.16’78, de tweede tijd.

Volledige uitslag 1000 meter dames

Wereldbekerklassement 1000 meter dames

1000 meter heren

De 1000 meter op het WK Afstanden belooft een mooie strijd te gaan worden. Zondag gaf Kai Verbij in Thialf nadrukkelijk zijn visitekaartje af voor de wereldtitel. Verbij was met 1.07’35 sneller dan Thomas Krol ooit was in Heerenveen .. Krol zette met 1.07’58 de tweede tijd neer. De Canadees Laurent Dubreuil pakte met 1.08’18 het brons.

Ook de World Cup gaat naar Kai Verbij. Krol en Verbij hebben allebei weliswaar een wereldbekerwedstrijd gewonnen maar Verbij won de laatste en dat telt.

Hein Otterspeer werd zondag vierde (1.08’37), Dai Dai N’tab vijfde (1.08’43) en Wesly Dijs twaalfde (1.09’31).

Pavel Kulizhnikov meldde zich zondag af met een spierblessure.

Volledige uitslag 1000 meter heren

Wereldbekerklassement 1000 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s