Waar kun je veilig schaatsen op natuurijs?

Nederlanders zijn Schaatsgekkies. We kunnen er niks aan doen. Het zit in onze genen. Als de temperaturen ’s nachts tot diep onder nul zakken dromen we over schaatsen op natuurijs en koek en zopie. Om over de Elfstedentocht nog maar te zwijgen. Als het kwik daalt zijn we niet meer te houden en willen we in ons koude kikkerlandje massaal het ijs op. Maar waar en hoe doe je dat – zeker nu in coronatijd – op een veilige manier?

Natuurijsbanen die open zijn

Helaas is het niet altijd even makkelijk om antwoord te krijgen op de vraag ‘Waar kun je veilig schaatsen op natuurijs?’ Op internet wemelt het van de websites en ook op sociale media sneeuwt het berichten .. Gelukkig houdt onze nationale schaatsbond KNSB keurig lijstjes bij. Zodra het hard genoeg heeft gevroren en het mogelijk is om op (natuur)ijsbanen te schaatsen kun je ze terugvinden in deze lijst: Natuurijsbanen die open zijn. De eerste ijsbanen zullen op maandag 8 februari al open gaan!

#Wijsopnatuurijs

Juist nu geldt: als je wilt schaatsen, blijf dan dicht bij huis. Zoek vijvers, grachten of sloten in je eigen woonplaats. Wil je zeker weten dat het ijs veilig en de omstandigheden coronaproof zijn, ga dan schaatsen bij de lokale natuurijsclub.

Onder de noemer #wijsopnatuurijs draagt de KNSB de boodschap uit dat schaatsen op natuurijs mag want bewegen is gezond. Maar ook op natuurijs moet dit vooral veilig gebeuren:

  • Houd je aan de coronaregels, want het virus is nog niet onder controle
  • Blijf dicht bij huis, beperk je reisbewegingen
  • Mijd drukke plekken en denk drie keer na voordat je het ijs op gaat
  • Schaats niet alleen, maar met zijn tweeën
  • Vermijd open water dat bevroren is, de ijskwaliteit is onbetrouwbaar
  • Ga liefst naar je lokale natuurijsclub en schaats met plezier!
  • Check schaatsen.nl/natuurijs en op social media: #wijsopnatuurijs

Schaatskaart van Nederland

Voor de overige locaties waar op natuurijs geschaatst kan worden, is de Schaatskaart van  Nederland van Erik Ekkel een aanrader. Iedereen kan op deze website natuurijslocatiesof ijsbanen vermelden die open zijn. Let er wel op dat de betrouwbaarheid van deze schaatslocaties niet altijd kan worden gegarandeerd!!

Natuurijswijzer.nl

Wil je op de hoogte blijven van de ijsvorming/ijskwaliteit en meer lezen over natuurijs dan verwijzen we je ook graag naar Natuurijswijzer.nl.

Wedstrijden op natuurijs?

In eerste instantie gaf het kabinet vanwege de coronamaatregelen geen toestemming voor het organiseren van marathonwedstrijden op natuurijs. Maandag liet premier Rutte na afloop van het kabinetsberaad weten dat hij laat onderzoeken of het mogelijk is om een marathonbubbel te creëren. De komende dagen moet er meer duidelijk worden. “Maar het is een ingewikkeld punt”, waarschuwde hij. Toertochten organiseren blijft uit den boze.

Maandagmorgen riepen de marathonteams van de topdivisie de KNSB in een open brief gezamenlijk op het belang van natuurijswedstrijden te laten zien. Volgens de ploegen moet het mogelijk zijn om op verantwoorde en veilige wijze een bubbel te creeën. ,,Op één locatie, waar we dan hopelijk vier of vijf wedstrijden zouden kunnen gaan schaatsen’’, zegt Teun Breedijk van de formatie AB Vakwerk in het AD. ,,Dit is toch een unieke situatie? Die mogen we toch niet zo maar voorbij laten gaan?’’

Geen Elfstedentocht

Het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden liet vorige maand al duidelijk weten dat het niet mogelijk is de Elfstedentocht onder de huidige coronamaatregelen te organiseren. In elk geval zolang er in Nederland sprake is van de 1,5 meter maatregel kan de schaatsklassieker in Friesland niet worden gehouden. Op het moment dat de maatregelen worden versoepeld, wordt de situatie opnieuw bekeken. Als er dan voldoende ijs ligt én het is in relatie tot de coronamaatregelen mogelijk, dan kan het bestuur binnen 48 uur een Elfstedentocht organiseren.

Een marathonbubbel zou ook een eventuele Elfstedentocht voor alleen wedstrijdrijders mogelijk maken. “Maar dan moet het wel blijven vriezen en de Elfstedenvereniging heeft al gezegd dat een tocht zonder toerrijders en publiek eigenlijk geen Elfstedentocht is,” zei premier Rutte tegen de NOS.

Voorzitter Wieling van de Elfstedenvereniging herhaalde dinsdag 9 februari nog maar eens dat er niks aan hun standpunt veranderd is. Er komt tijdens de pandemie geen Elfstedentocht!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s