Groenewoud en Mantia wereldkampioenen Mass Start

Marijke Groenewoud en Joey Mantia hebben zaterdag bij de WK Afstanden in Heerenveen de wereldtitels op de Mass Start veroverd.Arjan Stroetinga won het zilver bij de mannen, Irene Schouten het brons bij de vrouwen.

De Mass Start werd bij het WK gereden volgens het Olympische format: eerst twee halve finales en de finale later op dezelfde dag.

Mass Start dames

Bij de dames viel er tot twee rondjes voor het eind weinig actie te bespeuren. Daarna ging het los richting een hele lange eindsprint. Marijke Groenewoud en Irene Schouten gingen om Ivanie Blondin heen richting de finish. Schouten werd aangetikt door de Italiaanse Lollobrigida en raakte in het gedrang uit balans. Marijke Groenewoud ging vol de sprint aan met de Canadese Blondin waarbij de 22-jarige Nederlandse aan het langste eind trok.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Mass Start dames

Irene Schouten en Marijke Groenewoud plaatsten zich eerder op de zaterdagmiddag allebei met de winst in de halve finale voor de finale. Schouten won de halve finale gecontroleerd, Groenewoud had het was lastiger. Ze werd uitgedaagd tot duw- en trekwerk en moest door interim-bondscoach Jillert Anema tot rust worden gemaand. In de laatste ronde nam ze de leiding en won de sprint van het peloton.

Uitslag eerste halve finale mass start dames

Uitslag tweede halve finale mass start dames

Mass Start heren

Bij de heren stelde Jorrit Bergsma zich vrijwel de hele wedstrijd in dienst van Arjan Stroetinga. Hij deed in zijn eentje vrijwel al het werk om de koplopers terug te halen. Op de momenten dat Bergsma iemand wilde laten overnemen werd hij letterlijk ‘teruggefloten’ door coach Jillert Anema. Stroetinga kon op het eind helaas niet optimaal profiteren van het harde werken van Bergsma. De Amerikaan Joey Mantia kon dat wel. Hij had zich de hele wedstrijd kunnen sparen en genoeg over om weg te sprinten uit het peloton. Arjan Stroetinga moest teveel meters maken en kwam tekort, hij won het zilver. De Belg Bart Swings sprintte naar de derde plaats.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Mass Start heren

Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga plaatsten zich eerder op de zaterdag allebei voor de finales. Bergsma moest er op het eind wel voor werken om een finaleplaats veilig te stellen. Om daar zeker van te zijn ging hij vier ronden voor het eind al op kop rijden om wat puntjes binnen te halen. Hij finishte bovendien als vierde. Stroetinga sprokkelde tussentijds geen punten bij elkaar. Hij eindigde bij de eerste vijf in de uitslag en haalde op die manier de finale.

Uitslag eerste halve finale mass start heren

Uitslag tweede halve finale mass start heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s