Schouten verovert goud voor Oranje bij World Cup in Polen

Eén gouden plak voor Oranje op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszow Mazowiecki. Irene Schouten liet aan het begin van het Olympisch seizoen overtuigend zien dat ze ook onder loodzware omstandigheden stand kan houden in het internationale deelnemersveld. In de Arena Lodowa won ze de 3000 meter in een baanrecord van 4.04.00.

5000 meter heren

Op de 5000 meter heren wist Nils van der Poel wederom de show te stelen. De regerend wereldkampioen zette een messcherp baanrecord op de klok van 6.15.56 waar niemand bij in de buurt kon komen. Zijn race oogde verre van stabiel maar het ging wel loeihard. Ruim 5 seconden sneller dan de nummer twee, wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen die in 6.20.94 over de streep kwam.

De tijd van Bloemen was net te hoog gegrepen voor Patrick Roest. Even leek het erop dat hij met een snel laatste rondje onder de tijd van de Canadees kon duiken maar op het eind kwam de Nederlander toch 9 honderdsten tekort. Brons dus voor Roest.

Jorrit Bergsma kwam in de laatste rit in actie tegen Nils van der Poel. De Nederlands kampioen op de 5000 meter liet zich niet verstoren door de excentrieke Zweed. De stabiele race van Bergsma was met een tijd van 6.21.22 net niet goed genoeg voor het podium.

Marwin Talsma kwam met 6.26.13 tot de achtste tijd.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren

Marcel Bosker en Sven Kramer reden hun 5 kilometer eerder op de vrijdag in de B-divisie. Bosker zette de derde tijd op de klok, Kramer eindigde als negende .. Dit is de volledige uitslag van de B-groep.

3000 meter dames

Irene Schouten wist vrijdag grote indruk te maken op de 3000 meter. Nadat ze twee weken geleden in Thialf al het baanrecord verbeterde bij de NK Afstanden, deed ze dat in Polen nog eens dunnetjes over. Als één van de weinigen wist ze haar rondetijden knap laag te houden en sprintte ze zoals we van haar gewend zijn naar de overwinning, Met 4.04.00 pakte Schouten het goud voor de Canadese Isabelle Weidemann (4.05’25) en de Italiaanse Francesca Lollobrigida (4.06.52).

Joy Beune was met de vijfde tijd (4.06.94) sneller dan Antoinette de Jong die veel te snel van start ging en dat op het eind moest bekopen. De Jong werd zevende in 4.07.54.

Regerend Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte kon haar ei niet kwijt op het ijs in Polen. Ze eindigde als voorlaatste in de A-groep met 4.16.06. Daarmee was ze zelfs langzamer dan Sanne in ’t Hof die in de B-groep naar de vijfde tijd reed: 4.13’53.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames.

1e 500 meter heren

Bij de mannen zorgde Tingyu Gao voor sensatie op de 500 meter. Met een waanzinnig snelle opening van 9.32 schaatste de Chinees naar een nieuw baanrecord van 34.26. Hij bleef daarmee de Japanner Tatsuya Shinhama voor die 34.54 op de klok zette. De Canadees Laurent Dubreuil werd met 34.68 derde.

Tingyu Gao

Snelste Nederlander in de Arena Lodowa was Kai Verbij. Met 34.93 was hij slechts een honderdste sneller dan de jonge Merijn Scheperkamp die met 34.94 zijn persoonlijke toptij aanscherpte.

Hein Otterspeer noteerde de twaalfde tijd (34.98). Dai Dai N”tab kwam met 35.01 ook niet echt uit de verf bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Hij was niet de enige. Wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov klokte 35.53.De Rus werd er laatste mee ..

Klik hier voor de volledige uitslag 500 meter heren

Uitslag B-groep Janno Botman zevende in 35’44

1e 500 meter dames

Op de 500 meter dames maakten we kennis met het supertalent Erin Jackson. En hoe! De Amerikaanse gaf haar visitekaartje af voor het Olympisch seizoen. In een baanrecord van 37.61 won ze vrijdag de eerste 500 meter in Polen. Ze snoepte het baanrecord af van de Japanse Nao Kodaira die met 37.74 tweede werd.

Erin Jackson

Femke Kok was de snelste Nederlandse met de elfde tijd: 38.36. Jutta Leerdam eindigde op de twaalfde plaats in 38’52.

Klik hier voor de volledige uitslag 500 meter dames.

Dione Voskamp, Marrit Fledderus en Michelle de Jong gingen van start in de B-groep. Bekijk hier de uitslag.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s