Magere oogst in Polen: brons voor dames NL op Team Pursuit

De eerste internationale krachtmeting in het langebaanschaatsen valt tot nu toe verre van positief uit voor Nederland. Op vrijdag wonnen ‘we’ bij de wereldbekerwedstrijden in Polen welgeteld één gouden en één bronzen medaille. Op zaterdag bleef de teller op de individuele afstanden zelfs op nul staan. Alleen op de ploegenachtervolging pakten de dames een bronzen plak.

Team Pursuit

Als schrale troost haalden de regerend wereldkampioenen Ireen Wust, Irene Schouten en Antoinette de Jong zaterdag het brons binnen voor Oranje.

De Canadese vrouwen Isabelle Weidemann, Ivanie Blondin en Valerie Maltais waren met 3.00.28 veel te sterk voor de rest van het deelnemersveld. Canada verbeterde het eigen baanrecord met maar liefst twee seconden. De Japanse dames wonnen het zilver in 3.01.52. Nederland noteerde de derde tijd: 3.02.69.

Klik hier voor de volledige uitslag Team Pursuit dames.

1000 meter dames

Brittany Bowe stak zaterdag op de 1000 meter dames letterlijk en figuurlijk met kop en schouders boven de rest uit. De Amerikaanse verpulverde met 1.14.78 haar eigen baanrecord in de Arena Lodowa. Bowe liet nergens iets liggen en zette aan het begin van het Olympisch seizoen een vet uitroepteken achter haar naam.

Brittany Bowe

De Japanse Miho Takagi won het zilver in 1.15.38. Haar landgenote Nao Kodaira reed met 1.15.71 naar het brons.

Jutta Leerdam moest alleen rijden omdat haar tegenstandster Olga Fatkulina zich kort voor de race afmeldde. Leerdam klokte met 1.16.34 de vijfde tijd. Daarmee was ze anderhalve seconde langzamer dan winnares Bowe. Achteraf vertelde Leerdam dat het ‘nog niet goed voelt’. Daar had ze tijdens alle drie haar races in Polen last van. Ook het loodzware ijs van de baan in Tomaszow is niet het favoriete ijs van Jutta Leerdam.Dat lijkt voor bijna alle Nederlanders te gelden dit weekend ..

Ireen Wust en Antoinette de Jong konden beiden ook niet echt lekker uit de voeten. Ze noteerden exact dezelfde zesde tijd: 1.16.50(4).

Femke Kok eindigde met 1.17.02 op de tiende plaats op de 1000 meter. Ze was niet fit. Na de 500 meter op zaterdag was ze misselijk en moest ze overgeven. ‘Waarschijnlijk iets verkeerds gegeten’ was haar commentaar achteraf. Het was wel van belang dat Kok van start ging om voor Nederland punten te verdienen. Op basis van de resultaten van de World Cups wordt namelijk per land het aantal startbewijzen bepaald voor de Olympische Winterspelen in februari.

Marrit Fledderus noteerde met 1.18.48 de 18e tijd.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter dames

1500 meter heen

Totale ontgoocheling zaterdag op de 1500 meter bij de mannen. Wereldkampioen Thomas Krol eindigde op de zestiende plaats! In de laatste rit liet Krol het initiatief volledig over aan Kjeld Nuis en tot overmaat van ramp moest hij op de kruising ook nog rechtop komen om zijn tegenstander voor te laten gaan. Het resulteerde in een rampzalige tijd van 1.48.58.

Kjeld Nuis kon zelf ook niet tevreden zijn over zijn 1500 meter. Hij versloeg Thomas Krol, dat wel. Maar met 1.47.06 kwam hij ook niet verder dan de zesde plaats in de rangschikking.

Het goud op de 1500 meter was voor de Koreaan Min Seok Kim in 1.46.15. De Chinees Zhongyan Ning won het zilver in 1.46.19. De Amerikaan Joey Mantia haalde met 1.46.38 het brons binnen .

Jan Blokhuijsen kwam tot de elfde tijd (1.47.69), Patrick Roest ging ook niet lekker over het ijs in de Arena Lodowa. Hij werd twaalfde in 1.47.72. Chris Huizinga eindigde op de 2oe en laatste plaats in 1.49.93.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter heren

500 meter dames

Net als vrijdag was de Amerikaanse Erin Jackson zaterdag de snelste op de 500 meter. Ze haalde met 37.55 zelfs nog iets van haar eigen baanrecord af dat ze een dag eerder op de klok had gezet. In de laatste rit was Jackson wederom ruim sneller dan Nao Kodaira die 37.78 noteerde. Goed voor het brons. Het zilver ging naar de regerend wereldkampioene op de 500 meter, Angelina Golikova die in 37.63 over de finish kwam.

Femke Kok was net als vrijdag de snelste Nederlandse met 38.21, de achtste tijd. Jutta Leerdam maakte in haar rit tegen Kok een paar missertjes waardoor ze de race verloor. Ze werd twaalfde in 38.32. Dione Voskamp promoveerde naar de A-groep en kwam daar met 38.36 tot de veertiende tijd.

Michelle de Jong en Marrit Fledderus gingen zaterdag van start in de B-groep. Met uitstekend resultaat! De Jong won het goud in 38.62, Fledderus reed met 38.67 naar het zilver.

Klik hier voor de volledige uitslag van de tweede 500 meter dames.

Mass Start heren

De overwinning in wederom een totaal chaotische Mass Start ging naar de Japanner Obayashi. Jorrit Bergsma eindigde op de negende plaats. Nederlands kampioen Bart Hoolwerf wist zich eerder op de dag helaas niet te plaatsen voor de finale.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Mass Start heren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s