Drie keer goud voor Oranje op slotdag World Cup in Tomaszow

We moesten er even op wachten maar op de laatste dag van de World Cup in Polen kon Nederland aardig wat edelmetaal binnen harken. Op de 1000 meter heren was het zelfs een clean sweep voor Oranje: goud voor Hein Otterspeer, zilver voor Thomas Krol, brons voor Kjeld Nuis. Miss Mass Start Irene Schouten deed haar bijnaam ook weer eer aan met de winst in Tomaszow. En Patrick Roest, Sven Kramer en Marcel Bosker zorgden voor een mooi slotakkoord met het goud op de ploegenachtervolging.

1000 meter heren

Hein Otterspeer had zondag op de 1000 meter duidelijk het goede gevoel te pakken op het loodzware ijs van de Arena Lodowa. Met 1.08.67 zette hij een baanrecord op de klok en won hij weer eens een wereldbekerwedstrijd op de kilometer. De laatste keer gebeurde dat in Calgary in 2013.

Thomas Krol had na de dramatische 1500 meter op zaterdag gelukkig weer de slag te pakken. Met 1.08.69 eindigde hij pal achter Otterspeer. Ook Olympische kampioen Kjeld Nuis liet zien dat hij het nog steeds in zich heeft om te knallen op de 1000 meter. Het brons was voor Nuis in 1.08.83.

Kai Verbij werd zevende in 1.09.14. De 21-jarige Merijn Scheperkamp deed het met 1.09.88 uitstekend in Tomaszow.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter heren

Mass Start dames

Irene Schouten reed zondagmiddag onbedreigd naar de overwinning op de Mass Start.

In de finale kon Schouten optimaal profiteren van het gezelschap van teamgenote Marijke Groenewoud. In de slotfase reed Groenewoud op kop van het peloton om de Canadese Valerie Maltais terug te halen. Voor Schouten de ideale situatie om haar grote rivales Ivanie Blondin en Francesca Lollobrigida buitenom te passeren en de van haar bekende oppermachtige eindsprint in te zetten. Ze slaagde erin om de Canadese en de Italiaanse ruim voor te blijven. Marijke Groenewoud kwam als vierde over de streep.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Mass Start dames.

Team Pursuit heren

Patrick Roest, Sven Kramer en Marcel Bosker slaagden erin om zondag met een baanrecord van 3.44.56 de Team Pursuit op hun naam te schrijven.

Het Jumbo-trio knalde naar de overwinning met dank aan Patrick Roest die de laatste ronden het kopwerk deed met de turbo aan.

Canada (Bloemen, Belchos, Howe) deed een dappere poging om de tijd van Oranje aan te vallen maar kon het hoge tempo niet tot het eind volhouden. De tijd van 3.45.76 was goed voor het zilver. Japan won het brons in 3.45.81. Opvallend: Amerika zette eerder op de zondag in B -groep de tweede tijd van de dag neer met 3.45.47.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Team Pursuit heren

1500 meter dames

Op de 1500 meter wisten de Nederlandse dames helaas geen podiumplaats te bemachtigen. Miho Takagi was met een baanrecord van 1.56.00 verreweg de snelste in Tomaszow. De Japanse bouwde haar race uitgekiend op en had aan het eind genoeg over voor een solide slotronde. Dat lukte Brittany Bowe absoluut niet. Zij moest zich vanuit het diepst van haar tenen naar de finish knokken. Met veel verval in de laatste ronden kwam de Amerikaanse tot 1.56.60. Nadezhda Morozova uit Kazachstan won verrassend het brons in 1.56.92.

Olympisch kampioene Ireen Wüst kwam in de baan tegen winnares Takagi. Ze kon zich helaas niet voldoende optrekken aan de Japanse om op het podium terecht te komen. Met 1.57.28 noteerde ze de vierde tijd.

Antoinette de Jong werd met 1.57.58 zevende, Irene Schouten kwam tot de achtste tijd in 1.58.17.

Regerend wereldkampioene Ragne Wiklund kon haar status in Polen niet waarmaken. Ze werd twaalfde in 1.59.32.

Jorien ter Mors en Marijke Groenewoud gingen van start in de B-groep. Ter Mors noteerde daar de vierde tijd (2.00.32). Marijke Groenewoud werd negende in 2.01.01.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames

500 meter heren

Tatsuya Shinhama was zondag met 34.69 de snelste op de 500 meter. Hij liet regerend wereldkampioen Laurent Dubreuil (34.73) en zijn landgenoot Wataru Morishige (34.74) achter zich.

De winnaar van vrijdag Tingyu Gao kon zondag niet voor een stunt zorgen. De Chinees reed een rommelige race. Zijn opening was wederom pijlsnel met 9.39 maar daarna maakte hij een enorme misslag in de eerste bocht. Met 34.93 werd hij achtste. Die plaats moest hij delen met Hein Otterspeer die exact dezelfde tijd noteerde. Kai Verbij was wederom de snelste Nederlander met 34.91, de zevende tijd.

Dai Dai N’tab werd 14e met 35.11(4). Merijn Scheperkamp zat daar vlak achter met 35.11(8).

Klik hier voor de volledige uitslag van de 2e 500 meter heren

In de B-groep kwam Janno Botman tot de zesde tijd met 35.49. Ook Pavel Kulizhnikov moest na de blamage van vrijdag (hij werd laatste) op zondag in de B-divisie rijden. Ook dat werd met 35.93 geen succes. De Rus wijt zijn slechte prestatie aan het feit dat hij corona heeft gehad en nu nog steeds erg moe is. Kulizhnikov trok zich daarom ook terug op de 1000 meter.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s