Weer clean sweep Oranje 1000m heren, Irene Schouten wint 5 km

Een prima openingsdag voor Oranje bij de World Cup schaatsen in Stavanger. Thomas Krol pakte vrijdag het goud op de 1000 meter, Kai Verbij het zilver en Kjeld Nuis het brons. En op de 5000 meter was wie anders dan Irene Schouten alle andere dames de baas met een nieuw baanrecord in de Sørmarka Arena.

1000 meter heren

Op de 1000 meter heren vochten Thomas Krol en Kjeld Nuis een ware titanenstrijd uit in Noorwegen. Met als glorieuze winnaar wereldkampioen Krol die in de laatste meters net iets meer over had dan Nuis.

Thomas Krol was met 1.08.66 de snelste. De tijd van Nuis (1.08.74) bleek goed voor het brons. Want Kai Verbij wist zich met 1.08.68 tussen de twee kemphanen te wurmen en het zilver te bemachtigen. Weer een clean sweep dus voor Oranje op de 1000 meter.

Hein Otterspeer wist zijn stunt van de winst in Polen niet te herhalen. Hij maakte teveel missers tijdens zijn race en kwam tot 1.08.95, de achtste tijd.

Merijn Scheperkamp eindigde met 1.10.27 op de 19e plaats.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter heren

5000 meter dames

Irene Schouten

Irene Schouten won onbedreigd het goud op de 5000 meter. Ze kon aan het begin van de race heerlijk in de slipstream rijden van haar directe tegenstandster Isabelle Weidemann. Vier ronden voor het eind kruistte ze over de Canadese heen en kon Weidemann haar niet meer bijbenen. Ze wist haar rondjes mooi vlak op 32 te houden en sprintte in de laatste ronde zoals we dat van haar kennen met 31.9 naar 6.52.83. Het inmiddels belegen baanrecord van Claudia Pechstein is daarmee met bijna 4 seconden naar beneden bijgesteld.

Schouten liet na afloop weten dat ze in Calgary niet meedoet aan de World Cup. Ze wil voor het OKT nog een trainingsblok inlassen. In Salt Lake City komt ze wel aan de start.

Isabelle Weidemann reed met 6.54.95 ook nog onder het oude baanrecord van Pechstein. Ze won er het zilver mee.

Ragne Wiklund – wereldkampioene 1500 meter – zorgde in eigen huis voor een kleine sensatie. De Noorse reed de eerste ronden uitermate vlak onder de tijd van Irene Schouten. Aan het eind moest ze dat bekopen en liepen haar rondetijden op. Met 6.56.46 noteerde ze wel een persoonlijk record in Stavanger en ze pakte het brons.

Martina Sablikova eindigde met 7.00.79 net naast het podium. De Tsjechische kruipt met de Winterspelen in zicht toch weer langzaam richting de top drie.

Antoinette de Jong zette met 7.05.23 de zevende tijd op de klok. Joy Beune werd elfde in 7.10.37.

Net als de 10 km heren wordt de 5000 meter dames dit seizoen alleen verreden in Stavanger.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter dames

Carlijn Achtereekte was na haar teleurstellende optreden in Tomaszow Mazowiecki vorige week gedegradeerd naar de B-groep. Dat zette ze vrijdag mooi recht met de winst op de 5000 meter in 7.01.91. Achtereekte gaat dus terug naar de A-divisie waar de Olympisch kampioene op de 3000 meter natuurlijk thuis hoort. Sanne in ’t Hof werd met 7.03.85 knap tweede in de B-groep.

1000 meter dames

De 1000 meter dames werd net als een week geleden in Tomaszow een prooi voor Brittany Bowe. En hoe! Ze scherpte het baanrecord dat met 1.14.33 op naam stond van Nao Kodaira aan naar 1.14.16. Na de winst in Polen was de Amerikaanse ook in Noorwegen de allersterkste. De Japanse Miho Takagi won het zilver in 1.15.01. Landgenote Nao Kodaira kwam tot derde tijd met 1.15.16.

Jutta Leerdam ging goed van start met een opening onder de 18 seconden. In de laatste ronde gaf ze het helaas weer weg door missers in de laatste bocht. Ze eindigde net naast het podium als vierde in 1.15.22.

Ireen Wust zette de negende tijd op de klok met 1.16.14. Femke Kok had het zwaar in de laatste ronde en kwam met 1.17.57 niet verder dan de zeventiende tijd.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter dames

Lotte van Beek deed het uitstekend in de B-groep in Stavanger. Ze mocht – na bijna 1000 dagen afwezigheid in de World Cup – starten op de 1000 meter omdat Antoinette de Jong deze liet schieten. Van Beek was de snelste in de B-divisie met 1.16.65. Ze had een goeie slotronde van 29.6. Marrit Fledderus noteerde met 1.18.91 de vijftiende tijd.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s