Leerdam vol venijn naar zilver op 1000 meter, brons voor Krol

Een getergde Jutta Leerdam heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City het zilver veroverd op de 1000 meter. Thomas Krol schaatste naar het brons op de 1500 meter. Femke Kok schreef geschiedenis: ze reed als eerste Nederlandse vrouw onder de 37 seconden op de 500 meter. En de dames van Team NL wonnen het zilver op de ploegenachtervolging.

1000 meter dames

Voor Jutta Leerdam begon de zaterdag niet bepaald prettig. Op de 500 meter kwam ze bij de start omhoog omdat ze dacht dat er sprake was van een valse start. Ze vergiste zich, maakte haar rit wel af maar eindigde op de laatste plaats. Op de 1000 meter had ze duidelijk wat goed te maken. Getergd en vol venijn hield ze wereldkampioene Brittany Bowe de hele rit achter zich.

Leerdam kwam over de finish in 1.12.25. Goed voor het zilver, achter de Japanse Miho Takagi die met 1.11.83 de afstand op haar naam schreef. Bowe moest met 1.12.60 genoegen nemen met het brons.

Femke Kok reed een uitstekende 1000 meter. Ze noteerde de vijfde tijd in een persoonlijk record van 1.12.87. Ireen Wust zette met 1.13.39 de negende tijd op de klok. Lotte van Beek reed met 1.13.93 haar tweede tijd ooit. Ze werd er veertiende mee.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter dames

1500 meter heren

De 1500 meter heren werd zaterdag een ware veldslag in Salt Lake City. De ene na de andere schaatser kwam kruipend het ijs af, zo zwaar waren de omstandigheden. De Amerikaan Joey Mantia leek in eigen huis weinig moeite te hebben met de condities. Hij pakte het goud in 1.41.15. De Chinees Zhongyan Ning bleef het dichtst bij hem in de buurt met 1.41.38.

Thomas Krol zette na een uiterste krachtsinspanning in de laatste ronde 1.41.89 op de klok, goed voor het brons. Na een slechte start van het wereldbekerseizoen is Krol daarmee terug op het podium van de 1500 meter. Krol was hélemaal kapot en moest na afloop letterlijk even liggen om bij te komen. Nadat hij weer een beetje op adem was gekomen liet de wereldkampioen weten toch tevreden te zijn met zijn prestatie: “Het zou niet realistisch zijn om hier een toptijd te verwachten. Ik ben al blij dat ik onder deze omstandigheden deze tijd kan neerzetten. Het was echt loodzwaar. Ik zie het nu nog steeds niet helemaal helder.”

Thomas Krol uitgeput na de 1500 meter in Salt Lake City

Wesly Dijs kon wel uit de voeten op het ijs van Salt Lake. Hij zette met 1.42.38 de vierde tijd op de klok, een persoonlijk record met een slotronde van 27.8. Kjeld Nuis had het daarentegen loeizwaar. Met de tong op de schoenen kwam de Olympisch kampioen over de streep in de elfde tijd van 1.43.04. Na afloop stond Nuis naar eigen zeggen ‘bepaald niet gerust’ de pers te woord: “Ik baal hier echt ontzettend van. Hiervoor ben ik niet naar Amerika toe gekomen. Ik moest echt voor elke slag werken. En dit is geen ijs om te werken. Het moet hier vanzelf gaan.”

Patrick Roest kon geen indruk maken op de 1500 meter. Met 1.44.19 werd hij achttiende. Jan Blokhuijsen finishte in 1.45.37, hij werd er laatste mee in de A-groep.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter heren.

500 meter dames

De 500 meter dames zorgde zaterdag voor spektakel in de Utah Olympic Oval. Het goud ging naar de Poolse (!) Andzelika Wójcik in 36.77. De Amerikaanse Erin Jackson moest genoegen nemen met de zesde tijd. Ze slaagde er zelfs niet in om onder de 37 seconden te blijven.

De meest bizarre taferelen speelden zich af in de rit waarin Femke Kok en Jutta Leerdam tegen elkaar op het ijs kwamen. Kok schreef geschiedenis. Ze reed als eerste Nederlandse vrouw onder de 37 seconden in 36.96. Dat deed ze tegen Leerdam die dacht dat er sprake was van een valse start en als aan de grond genageld bleef staan, terwijl Femke Kok er vol vandoor sprintte. Een rit van uitersten dus. Met als resultaat een nieuw Nederlands record voor Kok en een zwaar gefrustreerde Jutta Leerdam.

Femke Kok schrijft geschiedenis, ze is de eerste Nederlandse vrouw die onder de 37 seconden rijdt op de 500 meter.

Dione Voskamp zette in de A-groep een persoonlijk record op de klok van 37.61. Michelle de Jong noteerde 37.68.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames.

Mass Start heren

De Belg Bart Swings won de Mass Start bij de mannen. Jorrit Bergsma moest het in de finale alleen doen omdat Bart Hoolwerf zich net als in Polen niet wist te plaatsen voor de eindstrijd. Bergsma ging keer op keer in de aanval maar het leverde hem weinig op. Hij kwam als zesde over de streep.

Uitslag

Team Pursuit dames

De Canadese vrouwen wonnen de ploegenachtervolging. Canada zette 2.52.41 op de klok. Daarmee lieten ze de dames van Team NL drie tienden achter zich. Irene Schouten, Melissa Wijfje en Ireen Wust werkten uitstekend samen en noteerden 2.52.69. De Japanse dames waren op weg naar een wereldrecord tot Nana Takagi ten val kwam.

Uitslag

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s