Wereldrecord Van der Poel op 5000 meter, goud voor Schouten

Wat een waanzinnig spannende eerste dag van de World Cup in Salt Lake City! Waar iedereen de hoop op had gevestigd gebeurde: Nils van der Poel reed een wereldrecord op de 5000 meter. Weliswaar niet onder de magische grens van 6 minuten maar wel in de snelste tijd ooit van 6.01.56. Ook Irene Schouten zorgde voor sensatie aan de andere kant van de oceaan. Ze pakte het goud op de 3000 meter in een nieuw Nederlands record.

5000 meter heren

Nils van der Poel reed vrijdag drie tienden onder het oude wereldrecord van Ted-Jan Bloemen dat de Canadese Nederlander in 2017 op de klok zette in dezelfde Utah Olympic Oval: 6.01.86. Een prestatie van wereldklasse dus .. Toch straalde de Zweedse stayer niet de dominantie uit die hij de afgelopen wedstrijden liet zien. Het gat met de concurrentie was minder groot dan bij de wereldbekerwedstrijden in Polen en Noorwegen.

Vooral voor Patrick Roest was dat een hele geruststelling. Roest zette zelf een hele slimme 5000 meter weg. Hij heeft de afgelopen weken hard getraind, zo vertelde hij na afloop. En dat wierp zijn vruchten af. Roest kon keurig vlak in de 28’ers blijven en zette zijn tweede tijd ooit op de klok: 6.04.41. Goed voor het zelfvertrouwen en de wereldkampioen allround stond na afloop dan ook opgelucht de pers te woord. “Ten opzichte van de afgelopen World Cups heb ik het gat met Nils van der Poel kleiner gemaakt. Ik had liever nog net wat harder gereden maar dat zat er nu gewoon niet in. Ik moet nog frisser worden en betere races gaan rijden, dat brengt me dan vanzelf dichter bij Van der Poel. Het is zeker niet onmogelijk om hem te verslaan!”

De Italiaan Davide Ghiotto pakte verrassend het brons in 6.07.27.

Jorrit Bergsma kwam in de baan tegen Patrick Roest maar kon niet mee met zijn landgenoot. Bergsma bleef hangen in de 29’ers en finishte in 6.09’94, de zesde tijd.

Ted-Jan Bloemen deed in de laatste rit van de 5 kilometer een dappere poging om zijn wereldrecord terug te veroveren maar kon dat niet lang genoeg volhouden. Met 6.14.47 eindigde hij op de achtste plaats.

Kars Jansman werd tiende in 6.15.56, een knap persoonlijk record. Marwin Talsma eindigde met 6.15.84 op de twaalfde plaats.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren.

3000 meter dames

Irene Schouten won ogenschijnlijk met gemak de tweede 3000 meter van dit wereldbekerseizoen. Ze kon haar race mooi vlak houden en sprintte op de van haar bekende wijze met de armen los naar de eindstreep. Met 3.52.89 stak ze en passant het Nederlands record in haar zak. Dat stond op naam van Esmee Visser met 3.54.02. Toch kan het nog beter, zo zei de schaatsster van Team Zaanlander na afloop. Vooral over haar tweede rondje was ze ontevreden: “Dat kan veel beter. Daar verloor ik teveel tijd en dat moest ik later goed maken. Ik moet er aan werken om dat beter onder controle te krijgen,” klonk het kritisch uit de mond van de kersverse Nederlands recordhoudster.

Door de verbluffende prestatie van Schouten bleef de race van Antoinette de Jong buiten de schijnwerpers. Maar ook de regerend wereldkampioene bouwde haar 3000 meter uitstekend op. Een licht oplopend schema leidde haar naar 3.55.19, een persoonlijk record en goed voor het zilver. Het brons was voor de Noorse Ragne Wiklund – wereldkampioene 1500 meter – in 3.55.52.

Joy Beune kwam in actie tegen De Jong en reed in de slipstream naar 3.57.09, ook een persoonlijke toptijd. Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte klokte 4.00.38. Sanne in ’t Hof presteerde nog nooit zo goed op de 3000 meter. Ze kwam uit op een PR van 4.03.19 maar werd er wel laatste mee in de A-groep.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames.

500 meter

De overwinning op de 500 meter heren ging in de A-groep naar de Japanner Yamato Matsui in 34.04. Toch was hij niet de snelste man van de dag. Die eer viel te beurt aan de rappe Chinees Tingyu Gao die notabene in de B-groep al tot 33.96 kwam.

Op ‘The fastest ice on earth’ was Hein Otterspeer de snelste Nederlander. Hij werd zevende in 34.36. Otterspeer kon tevreden zijn want nooit eerder was hij sneller op de 500 meter. .

Kai Verbij klokte 34.47, net als Dai Dai N’tab. Merijn Scheperkamp reed met 34.48 een dikke persoonlijke toptijd. In de B-groep deed Tijmen Snel zijn naam eer aan. Met 34.93 reed hij voor het eerst onder de 35 seconden.

Bekijk hier de volledige uitslag van de 500 meter heren.

Dames

Bij de dames was de Amerikaanse Erin Jackson in eigen huis de snelste. Jackson reed in een ijzersterke race naar 36.80, een persoonlijk record. De Russische Angelina Golikova won het zilver in 36.93.

Femke Kok rijdt uit na de 500 meter in Salt Lake City.

Femke Kok kwam na een frustrerend begin van het wereldbekerseizoen in Europa eindelijk weer tot bloei op het ijs van de Olympic Oval. Ze verbeterde het Nederlandse record van Thijsje Oenema dat 9 jaar lang in de boeken stond op 37.06. Kok scherpte het aan naar 37.01 en won er het brons mee!

Jutta Leerdam zette met 37.22 een persoonlijk record op de klok, de zevende tijd. Dat gold ook voor Michelle de Jong met 37.55. Ook Dione Voskamp reed met 37.65 een persoonlijke toptijd, het was de winnende tijd in de B-divisie, zij pendelt dus weer terug naar de A-groep.

Bekijk hier de volledige uitslag van de 500 meter dames.

Alle uitslagen (inclusief de B-groep) zijn te vinden op de website van de ISU.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s