Thomas Krol goed voor goud op 1000 meter in Salt Lake City

Een clean sweep op de 1000 meter heren, zilver voor Marijke Groenewoud bij de Mass Start en brons voor Antoinette de Jong op de schaatsmijl. Geen gekke medaille-oogst op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City.

1000 meter heren

De Nederlandse mannen wonen in de 1000 meter. Zoveel moge duidelijk zijn na de eerste drie wereldbekerwedstrijden van dit seizoen. Ook in Salt Lake werden alle podiumplekken in beslag genomen door Oranje. Thomas Krol zette met 1.06.44 de sterkste 1000 meter van het deelnemersveld neer. Een uitstekende race, zijn tweede tijd ooit.

In het kielzog van Krol kon Kjeld Nuis zijn magere prestatie op de 1500 meter van zaterdag goed maken. De Olympisch kampioen bleef in de laatste rit in de buurt van Thomas Krol en finishte in 1.06.86.

Ook Hein Otterspeer was gretig op de 1000 meter na zijn diskwalificatie op de 500 meter (omdat hij zijn transponders was vergeten). Iets te gretig waarschijnlijk want Otterspeer reed slordig en maakte een flinke misser in de bocht. Met 1.06.96 klokte hij wel een persoonlijk record en pakte hij het brons.

Kai Verbij liep ook geen perfecte race. Met 1.07.03 werd hij vijfde. De 20-jarige Merijn Scheperkamp beleefde een uitstekend wereldbekerweekend in Salt Lake. Vrijdag noteerde hij met 34.48 al een persoonlijk record op de 500 meter. Zondag flikte hij dat ook op de 1000 meter in 1.07.46, de twaalfde tijd.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter heren

1500 meter dames

Miho Takagi toonde na de winst op de 1000 meter van zaterdag ook haar klasse op de schaatsmijl. De Japanse bleef met 1.49.99 als enige vrouw onder de 1.50 en evenaarde bijna haar eigen baanrecord in de Utah Olympic Oval.

Takagi’s landgenote Ayano Sato reed naar het zilver in 1.51.46. Antoinette de Jong haalde het onderste uit de kan in Salt Lake en reed een dik persoonlijk record van 1.51.72. Ze kon aan het begin van haar rit profiteren van tegenstandster Brittany Bowe die razendsnel van start ging. De Jong moest daardoor gas bij geven om Bowe voor te blijven op de kruising. Het leverde De Jong het brons op.

Ireen Wüst werd vierde in haar laatste rit op het supersnelle ijs van Salt Lake. De 35-jarige regerend Olympisch kampioene klokte 1.52.10. Wüst doet gewoon nog mee in de top van de mondiale 1500 meter!

Ook Irene Schouten reed een persoonlijk record op de 1500 meter. Met de handjes los sprintte ze naar 1.52.12, twee seconden onder haar oude toptijd.

Jorien ter Mors keerde terug op het ijs in de A-groep van de wereldbeker. Maar de Olympische kampioene op de 1000 meter kon absoluut geen indruk. Ze ging helemaal stuk op het eind en finishte in 1.55.07, de negentiende tijd. Een kort avontuur dus voor Ter Mors in de hoogste divisie.

Klik hier voor de volledige uitslag 1500 meter dames

Mass Start dames

Irene Schouten en Marijke Groenewoud plaatsten zich allebei voor de finale van de Mass Start. Schouten verrichte veel werk en schakelde zichzelf uit voor de sprint. Wereldkampioene Groenewoud was nog fris want zij had geen 1500 meter in de benen. Ze kon er dankzij het voorbereidende werk van Irene Schouten in de sprint vol voor gaan. Op de eindstreep kwam ze net tekort tegen de Canadese Ivanie Blondin.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Mass Start dames.

Ploegenachtervolging heren

De Team Pursuit leverde zondag een overwinning op voor de Amerikaanse mannen die Noorwegen en Italie achter zich lieten. Mantia, Lehmann en Dawson deden dat zelfs in een wereldrecord van 3.34.47. Nederland is dat record dus jammergenoeg kwijt!

Voor Oranje kwamen Jan Blokhuijsen, Marwin Talsma en Marcel Bosker op het ijs. De gelegenheidsformatie zette 3.39.76 p de klok, de zesde tijd. Meer zat er echt niet in. Marcel Bosker was afgelopen vrijdag nog keihard onderuit gegaan op de 5000 meter in de B-groep. En het trio moest ook nog eens acteren onder leiding van gelegenheidscoach Siep Hoekstra. Hij verving bondscoach Jan Coopmans die donderdag naar ten val kwam op het ijs nadat hij door een Poolse schaatsster onderuit werd gereden. Coopmans hield aan de val een hersenschudding over.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Team Pursuit mannen.

500 meter heren

De jonge Japanner Wataru Morishige won de 500 meter bij de mannen in 33.99. De Rus Artem Arefyev pakte het zilver in 34.00, de Canadees Laurent Dubreuil het brons met 34.05.

Hein Otterspeer was een beetje dom .. hij vergat zijn transponders om te doen. En dat terwijl hij zondag de snelste Nederlander was in de Olympic Oval. Met 34.26 was hij rapper dan Kai Verbij (34.31), Dai Dai N’tab (34.34) en Merijn Scheperkamp (34.53). Maar geen transponders om betekent diskwalificatie. Een dure fout die misschien ook nog gevolgen kan hebben voor het aantal startplekken bij de Olympische Winterspelen.

Klik hier voor de volledige uitslag van de tweede 500 meter heren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s