Bart Hoolwerf neemt revanche met goud op Mass Start

De tweede dag van de World Cup in Calgary leek kleurloos te gaan verlopen voor Oranje. Door afwezigheid van vrijwel alle Nederlandse schaatstoppers ging het eigenlijk alleen op de Mass Start nog ergens om. Daar moest de verguisde Bart Hoolwerf – die zich in Polen en de Verenigde Staten niet wist te plaatsen voor de finale – een startplek voor de Olympische Winterspelen veilig stellen. Waar niemand rekening mee had gehouden gebeurde: de 23-jarige Hoolwerf nam de ultieme revanche. Hij ontsnapte aan het peloton en reed solo naar het goud!

Mass Start heren

Bart Hoolwerf had één taak. Hij moest binnen de top 24 van het wereldbekerklassement blijven. Met de overwinning hengelde de marathonschaatser van Jumbo Visma zaterdag 120 punten binnen en steeg hij door naar de 14e plaats. Een meer dan geslaagde missie dus. Overigens was met het bereiken van de finale al zo goed als zeker dat de startplek voor Oranje in the pocket was. Op dat moment viel de druk van hem af en kon hij in de finale vrijuit rijden.

In de finale kreeg Hoolwerf de ultieme steun van Kars Jansman die perfect fungeerde als afstopmiddel voor het peloton. Bart Hoolwerf kon daardoor onbedreigd weg rijden. Eerst in het gezelschap van Felix Rhijnen, nadat de Duitser doodmoe moest afhaken rondde hij de ontsnapping in zijn eentje succesvol af. In de laatste ronden reed Hoolwerf de tank helemaal leeg om zich te revancheren voor zijn teleurstellende prestaties bij de eerdere World Cups.

Jorrit Bergsma sprokkelde in zijn eentje bij de wereldbekerwedstrijden in Polen en de Verenigde Staten al genoeg wereldbekerpunten bij elkaar voor een Olympische startplek.

Door de prestatie van Hoolwerf mag Nederland zoals het er nu naar uitziet met het maximale aantal schaatsers (9 mannen en 9 vrouwen) deelnemen aan de Winterspelen.

Welke 9 Nederlandse mannen en vrouwen naar de Spelen gaan wordt uitgemaakt tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi dat tussen Kerst en Oud en Nieuw op de kalender staat in Thialf in Heerenveen.

Klik hier voor de volledige uitslag Mass Start heren

1500 meter heren

Net als vorige week in Salt Lake City won Joey Mantia in Calgary de 1500 meter bij de mannen. Met 1.41.86 bleef de Amerikaan 5 tienden verwijderd van het baanrecord in de Olympic Oval.

Marcel Bosker mocht zaterdag op de 1500 meter aantreden in de A-groep. Hij noteerde een 1.44.83, de 15e tijd. Louis Hollaar werd 17e in 1.45.76.

Nederland presteerde dit seizoen nog niet al te best op de 1500 meter bij de heren. Alleen Thomas Krol behaalde een bronzen medaille in Salt Lake City. Toch eindigden er drie Nederlandse mannen in de top 20 van het wereldbekerklassement (Krol, Nuis en Roest) waardoor er in ieder geval drie startplekken zijn voor Peking.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter heren

1000 meter dames

De Japanse Nao Kodaira meldde zich met de overwinning in Calgary terug aan de top van de 1000 meter. Kodaira liet met 1.12.51 wereldkampioene Brittany Bowe achter zich die 1.12.54 op de klok zette.

Lotte van Beek werd 14e in 1.14.65, Letitita de Jong 16e in 1.14.86.

In het wereldbekerklassement van de 1000 meter staan vier Nederlandse dames in de top 20: Jutta Leerdam, Femke Kok, Ireen Wust en Lotte van Beek. Dat betekent dat ook op de 1000 meter het maximale aantal startbewijzen is behaald voor Beijing.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter dames

500 meter dames

Bij de vrouwen was zaterdag – net als vrijdag – een Russische de snelste op de 500 meter. Dit keer ging het goud naar Angelina Golikova die razendsnel opende in 10.1 en finishte in 36.67. Golikova pakte daarmee het Russisch record weer terug van haar landgenote Fatkulina die vrijdag de 500 meter won.

De Nederlandse dames presteerden boven verwachting in de A-groep. Michelle de Jong reed met 37.52 een persoonlijk record, net als Dione Voskamp met 37.57. Ze werden er 12e en 13e mee. Marrit Fledderus noteerde de 15e tijd: 37.90. Nederland staat door deze prestaties met 4 dames bij de eerste 20 in het wereldbekerklassement. Dat betekent dat op de 500 meter het maximale aantal startplaatsen voor de Olympische Spelen is behaald, drie in totaal.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames.

Team Pursuit dames

De Canadese vrouwen waren in Calgary het sterkst op de ploegenachtervolging. Met een baanrecord van 2.52.06 lieten Maltais, Blondin en Weidemann de Japanse vrouwen achter zich. Canada profileert zich als topfavoriet voor de Spelen met de winst bij alle drie de World Cups van dit seizoen.

Voor Nederland vormden Reina Anema, Evelien Vijn en Sanne in ’t Hof een gelegenheidsformatie. Team NL zette de zesde tijd op de klok: 2.59.54. In het wereldbekerklassement eindigde Oranje op de derde plaats. Ruim voldoende voor plaatsing voor Beijing.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Team Pursuit dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s