Van der Poel wint ook in Calgary, Dubreuil maakt indruk op 500m

Wat vooraf als een gedevalueerde wereldbekerwedstrijd werd gezien vanwege de afwezigheid van vele Nederlandse toppers, begon vrijdagavond met aardig wat spektakel op de 500 meter. Bij de World Cup in Calgary reed Laurent Dubreuil het Canadese record van Jeremy Wotherspoon uit de boeken met een tijd ruim onder de 34 seconden. En Nils van der Poel deed op de 5000 meter gewoon wat Nils van der Poel moest doen: winnen. Al was het dit keer niet in een recordtijd ..

5000 meter heren

Van der Poel wist vrijdag wederom alle ogen op zich gericht. Zou hij dan in Calgary onder de historische grens van 6 minuten op de 5000 meter duiken? De Zweed oogde minder agressief dan vorige week in Salt Lake City waar hij een wereldrecord van 6.01.56 op de klok zette. Deze week had Van der Poel duidelijk de benen niet. Hij moest diep gaan om de klok in de Olympic Oval stil te zetten op de winnende tijd van 6.04.30. Een tijd notabene boven het baanrecord van Sven Kramer. Dat blijft dus staan!

Nils van der Poel ligt uitgeput op de grond na de 5000 meter (Beeld: ISU Skating Channel)

De Italiaan Davide Ghiotto reed met 6.09.34 naar het zilver. Ted-Jan Bloemen noteerde in eigen huis de derde tijd: 6.09.52. Toch nog steeds een klasseverschil met winnaar Van der Poel van ruim 5 seconden.

Marwin Talsma moest de derde Olympische startplek voor Nederland veilig stellen op de 5000 meter. Met 6.17.37 werd hij vijftiende en haalde hij genoeg punten binnen om bij de beste 14 in het wereldbekerklassement te eindigen. Met de 11e plek slaagde Talsma daar uitstekend in.

Het is overigens nog maar de vraag of Talsma het derde Olympisch startbewijs op de 5000 meter zelf kan bemachtigen tijdens het OKT. Marcel Bosker won namelijk later op de vrijdag in de B-groep de 5 kilometer in een tijd van 6.10.62. Bijna 7 seconden sneller dan de Fries ..

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren.

3000 meter dames

Bij afwezigheid van Irene Schouten kregen in Canada ook andere vrouwen een keer de kans om een wereldbekerwedstrijd op de 3000 meter te winnen. De eer ging naar de Italiaanse Francesca Lollobrigida die in 3.54.44 voor het eerst in haar carrière een World Cup-zege behaalde op de 3 km. Ze won eerder al wel de Mass Start.

Joy Beune was de beste Nederlandse, met 4.00.41 werd ze zevende. Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte verscheen niet helemaal fit aan de start in Calgary. Ze reed haar 3 km net als Beune met maar één doel: zoveel mogelijk punten bij elkaar sprokkelen om Nederland in de top 14 te houden van het wereldbekerklassement. Achtereekte noteerde 4.01.82.

Reina Anema mocht ook starten in de A-groep en noteerde 4.05.23. Ze werd laatste maar ook zij deed met met het ‘spel’ door met haar prestatie punten af te snoepen van andere schaatsers. Missie geslaagd: er eindigden vier Nederlandse dames in de top 14 en dus is het maximale aantal startbewijzen van drie veilig gesteld voor de Olympische Spelen in Beijing.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames.

500 meter heren

De 500 meter heren was vrijdag verre van een gedevalueerde wereldbekerwedstrijd. Voor eigen publiek zette Laurent Dubreuil met een persoonlijk record van 33.77 het Canadese record en het baanrecord van de Olympic Oval op zijn naam. Daarmee reed hij het 14 jaar oude nationale record van Jeremy Wotherspoon uit de boeken.

Ook de Chinees Tingyu Gao (33.87), de Japanner Yuma Murakami (33.89) en de Rus Viktor Mushtakov (33.96) reden onder de 34 seconden in Canada. Razendsnelle tijden en een heerlijk voorproefje voor de Winterspelen!

Ronald Mulder reed zijn eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen. Bij de NK Afstanden liep hij een liesblessure op waardoor hij zich niet kon plaatsen voor de World Cups. Mulder was de ‘snelste’ Nederlander met 35.01 .. Teleurstellend en met de voorlaatste positie in de uitslag helaas ook te slecht om in de A-groep te blijven.

Op de 500 meter heren is Nederland al zo goed als zeker van drie startplekken voor de Winterspelen.

De 17-jarige Amerikaan Jordan Stolz zette vrijdag ook nog eens een wereldrecord junioren op de klok van 34.11. Bij de senioren in de A-groep .. fantastisch!

Klik hier voor de volledige uitslag van de eerste 500 meter heren.

500 meter dames

Olga Fatkulina was vrijdag in Calgary de snelste vrouw op de 500 meter. En hoe! Op 31-jarige leeftijd reed de Russin met 36.72 een persoonlijk en Russisch record. Ze bleef daarmee op overtuigende wijze Nao Kodaira en Angelina Golikova voor.

De Nederlandse dames Michelle de Jong (11e), Dione Voskamp (13) en Letitia de Jong (19) deden niet mee om de prijzen. De Jong en Voskamp presteerden wel goed genoeg om voorlopig in de top 20 van het wereldbekerklassement te blijven. Jutta Leerdam en Femke Kok zijn er niet bij in Calgary maar hun positie in de top 20 wordt niet bedreigd.

Klik hier voor de volledige uitslag van de eerste 500 meter dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s