Oranje blijft steken op één medaille bij World Cup Calgary

Operatie geslaagd. Patient overleden. Zoiets was het .. afgelopen weekend bij de wereldbekerwedstrijden in het Canadese Calgary. Nederland had een missie en die missie is geslaagd. Op basis van de World Cup-klassementen mogen we het maximle aantal van 18 schaatsers afvaardigen naar de Olympische Winterspelen. Daarentegen werd het qua resultaat (= qua medailles) de slechtste World Cup in 11 jaar tijd. Alleen Bart Hoolwerf won in de A-groep een gouden plak op de Mass Start.

Toppers bleven thuis

Om het doel te bereiken maakte de KNSB een kansberekening op basis waarvan de meeste van onze schaatstoppers thuis mochten blijven. Zo kunnen ze zich ultiem voorbereiden op het Olympische Kwalificatie Toernooi (van 26 t/m 30 december) in Heerenveen. Daar wordt op het scherpst van de snede bepaald welke 9 mannen en welke 9 vrouwen ons land gaan vertegenwoordigen in Beijing.

Goud op de Mass Start

Na het goud op zaterdag voor Bart Hoolwerf beloofde de slotdag van World Cup 4 in Calgary al weinig goeds. Op de individuele afstanden kwam er zondag geen enkele Nederlander aan de start in de A-groep. Alleen op de Team Pursuit en de Mass Start deden ‘we’ mee. Met weinig succes. Marcel Bosker, Bart Hoolwerf en Marwin Talsma noteerden de zevende tijd, ruim 6 seconden langzamer dan de Amerikanen die met 3.35.59 het baanrecord verbeterden in de Olympic Oval.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Team Pursuit heren

Mass Start dames

Evelien Vijn en Robin Groot wisten zich eerder op de zondag wel knap te plaatsen voor de finale van de Mass Start dames. Daar moesten ze toen het er echt op aan kwam echter afhaken in het geweld van Francesca Lollobrigida en Ivanie Blondin. De winst ging naar de Italiaanse die vrijdag ook al de 3000 meter op haar naam schreef. Lollo versloeg in de eindsprint de Canadese voor eigen publiek.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Mass Start dames

Nederlanders in de B-groep

Zoals gezegd verscheen de rest van het plukje Nederlanders dat in Calgary aanwezig was zondag op het ijs in de B-divisie. Zelfs daar waren de resultaten niet indrukwekkend, afgezien van enkele persoonlijke records voor onder andere Reina Anema, Louis Hollaar en Tijmen.

Bekijk hier alle resultaten van de wedstrijden in Calgary.

In de A-groep won de Rus Viktor Mushtakov de 500 meter in een persoonlijk record onder de 34 seconden: 33.90. De Amerikaanse Brittany Bowe was de rapste vrouw op de 1500 meter in 1.52.05, nog geen honderdste sneller dan Nana Takagi uit Japan. Op de 1000 meter heren kon – bij afwezigheid van de Nederlandse toppers – de Chinees Zhongyan Ning excelleren met de winst in 1.06.65, net boven het baanrecord.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s