Schouten en De Jong geplaatst, ook Achtereekte en Scheperkamp zo goed als zeker van Beijing

Irene Schouten en Antoinette de Jong hebben zich maandag in Heerenveen geplaatst voor de 3000 meter bij de Olympische Winterspelen. Ook Carlijn Achtereekte mag zo goed als zeker haar Olympische titel verdedigen in Beijing. En bij de heren zorgde de 21-jarige Merijn Scheperkamp voor een grote verrassing met de snelste tijd op de 500 meter.

3000 meter dames

Irene Schouten was geheel volgens verwachting de snelste vrouw in Heerenveen op de 3 kilometer. In een solide vlakke race knalde Schouten naar 3.55.65. Haar directe tegenstandster Antoinette de Jong – de regerend wereldkampioene op de 3000 meter – bleef met 3.57.54 dapper in de buurt. De nummer 1 en de nummer 2 zijn zeker van een Olympisch startbewijs.

Officieel moet de nummer 3 – regerend Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte – nog even afwachten hoe de plaatsingsmatrix voor Beijing zich de komende dagen verder gaat vullen. Maar het is zo goed als zeker dat ook zij aan de start zal komen in China.

Achtereekte knokte zich naar 3.59.20 waarmee ze precies een honderdste over hield om Merel Conijn achter zich te houden. De pas 20-jarige Conijn zette een subliem persoonlijk record op de klok van 3.59.21. Toevallig ook de tijd waarmee Carlijn Achtereekte in 2018 Olympisch kampioene werd in Pyeongchang.

Joy Beune bleef wel onder de 4 minuten in Thialf. Maar haar 3.59.97 was niet goed genoeg voor een Olympisch startbewijs. Ze werd vijfde. Melissa Wijfje kwam over de streep in 4.01.87, de zesde tijd.

Ireen Wust deed met de zevende tijd (4.02.36) niet mee om de tickets voor Beijing. Reina Anema begon met lef aan haar 3000 meter maar verloor in de laatste twee ronden veel tijd. Ze liet de klok stil staan op 4.03.49.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames.

500 meter heren

De heren reden maandag twee keer de 500 meter in Heerenveen. Alleen de schaatser die de snelste tijd neerzette over twee omlopen is redelijk zeker van een plekje op de Spelen. De 500 meter heren staat namelijk laag in de plaatsingsmatrix, pas op plaats 8 vinden we de winnaar van het OKT terug.

En die winnaar is niet de gedoodverfde favoriet Dai Dai N’tab maar zijn jonge ploeggenoot Merijn Scheperkamp. De jongeling van Jumbo Visma reed met een persoonlijk record van 34’45 in de tweede omloop veruit de snelste 500 meter van de dag. N’tab zette met 34’53 de tweede tijd op de klok, Kai Verbij kwam tot 34’57, de derde snelste tijd.

N’tab en Verbij moeten nu nagelbijtend afwachten of zij zich in Beijing aan de start van de 500 meter mogen melden. De nummers 2 en 3 van de 500 meter staan namelijk heel laag in de plaatsingsmatrix (op plek 13 en 15).

1e omloop:

Dai Dai N’tab was met 34.53 de snelste op de eerste 500 meter. Hij had nog sneller kunnen zijn want hij werd gehinderd door Hein Otterspeer die in de eerste bocht onderuit ging. Kai Verbij zette met 34.57 de tweede tijd op de klok, Merijn Scheperkamp deed op de eerste 500 meter al van zich spreken met de derde tijd: 34.64. Thomas Krol reed verrassend een persoonlijk record met 34.69 maar meldde zich af voor de tweede omloop. Ronald Mulder – die zijn seizoen begon met een liesblessure tijdens de NK Afstanden – had een moeizame laatste bocht en finishte in 34.74.

2e omloop:

Op de tweede 500 meter sloeg Scheperkamp toe met de snelste tijd van 34’45. Dai Dai N’tab werd tweede in 34.63. Ook op de tweede omloop kreeg hij te maken met rare capriolen van zijn tegenstander. Kai Verbij zette meteen bij de start de punt van zijn schaats in het ijs. Hij wist overeind te blijven dankzij een pirouette die hem naar zijn rug deed grijpen van de pijn. Verbij maakte zijn tweede 500 meter niet meer af.

Kjeld Nuis deed niet mee om de startbewijzen op de 500 meter maar was wel dolblij met de derde tijd van 34.81. Hein Otterspeer moest alleen rijden in de tweede omloop en kon met 34.89 definitief een streep halen door de 500 meter. Dat gold ook voor Ronald Mulder die in de tweede omloop 34.92 noteerde.

Klik hier voor de volledige uitslag 1e 500 meter heren

Klik hier voor de volledige uitslag 2e 500 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s