Ook Femke Kok en Jorrit Bergsma kunnen ticket voor Beijing boeken

Jorrit Bergsma, Patrick Roest, Femke Kok en Jutta Leerdam hebben dinsdag in Heerenveen startbewijzen in de wacht gesleept voor de Winterspelen. Bergsma won de 10 kilometer, Roest werd tweede. Kok zette de snelste 500 meter van de dag op de klok en dus mag ook zij naar Beijing. Leerdam was al zeker van de Spelen op de 1000 meter en heeft er nu een startbewijs voor de 500 bij.

10.000 meter heren

Het gemak waarmee Jorrit Bergsma zijn 10 kilometer afwerkte was indrukwekkend. Hij leek in totale ontspanning en focus naar de winnende tijd van 12.42.38 te rijden. De wijze waarop Bergsma zijn 10.000 meter reed stond in schril contrast met de manier waarop Patrick Roest zich door de 25 ronden heen moest slaan. Vooral op het eind was het hard werken om de tweede tijd van 12.50.84 op de klok te zetten. Roest was niet bij machte om de race van Bergsma te evenaren, laat staan te overtreffen. Dat hoefde ook niet. Donderdag staat er nog een 1500 meter voor hem op het programma. Omdat Patrick Roest zich zondag al plaatste voor de Olympische 5000 meter geeft zijn tweede plaats automatisch recht op een startbewijs voor de 10 kilometer.

Beau Snellink reed een hele goeie 10.000 meter in Thialf. Met een persoonlijk record van 12.59.74 werd hij derde. Het levert hem geen ticket op want Nederland mag slechts met twee schaatsers aan de start verschijnen van de 10 kilometer in Beijing.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 10.000 meter heren

500 meter dames

Net als de heren op maandag, reden de dames op dinsdag twee keer de 500 meter. De snelste drie tijden van de dag geven recht op een positie in de plaatsingsmatrix die de KNSB heeft opgesteld voor de Winterspelen. De nummer 1 van het OKT heeft zich direct geplaatst voor de 500 meter in Beijing. Dat is – zoals verwacht – Femke Kok. De sprintster van Reggeborgh pakte zondag naast de startbewijzen op de 1000 meter maar maakte met de winst op de 500 meter in één klap alles goed.

Kok zette de snelste tijd op de klok van 37.30. Leerdam zat daar vlak achter met 37.32. Omdat zij zich zondag al plaatste voor de 1000 meter mag Leerdam in februari ook aan de start verschijnen van de 500 meter in China.

De nummer drie op de 500 meter was Michelle de Jong. Het jongere zusje van Antoinette benutte haar laatste kans op een Olympisch startbewijs op ultieme wijze. Met 37.53 zette ze de derde tijd van de dag op de klok. Of De Jong met haar grote zus mee mag naar Beijing hangt er nog even van af hoe de plaatsingsmatrix zich de komende dagen verder vult. Het ziet er goed uit voor Michelle de Jong. Zus Antoinette de Jong en Jutta Leerdam hebben zich al voor meerdere afstanden geplaatst, en de verwachting is dat Irene Schouten dat de komende dagen ook gaat doen. Daarmee schuift De Jong steeds verder naar boven in de matrix.

1e omloop:

Femke Kok won de eerste 500 meter in 37.45, Jutta Leerdam nam geen risico en noteerde een zuinige 37.65. Suzanne Schulting gaf de eerste omloop wat spanning door met 37.79 Michelle de Jong van de derde plaats af te houden. De Jong klokte 37.87.

2e omloop:

Femke Kok en Jutta Leerdam wisten bij de start van hun tweede omloop al zeker dat hun tijden van de eerste 500 meter niet meer door anderen overtroffen zouden worden. Dat deden ze zelf wel. Kok bleef Leerdam op de finish nipt voor. Michelle de Jong bleef met 37.53 Dione Voskamp voor die met 37.68 de vierde tijd noteerde.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1e 500 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag van de 2e 500 meter dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s