Ireen Wust kan Olympische titel verdedigen in Beijing

Ireen Wust kan in Beijing haar Olympische titel op de 1500 meter verdedigen. De Brabantse was woensdag in Heerenveen niet de snelste op de 1500 meter – de winst ging naar Antoinette de Jong – maar ook de tweede tijd levert haar een startbewijs op voor de Spelen.

Antoinette de Jong zette met 1.53.62 de snelste tijd op de klok in Thialf. Ze pakte de winst vooral met een oersterke laatste ronde.

Ireen Wust noteerde met 1.53.88 de tweede tijd. Ze reed zelfs even onder het schema van haar eigen baanrecord maar in de laatste ronde kon ze niet doortrappen. Achteraf moest ze toegeven dat het geen supergoede 1500 meter was: ,,Op het eind was het met hangen en wurgen. Maar dat maakt niet uit. Je moet er gewoon bij zitten, en ik zit erbij. Nu is het aan mij om op de Spelen de perfecte 1500 meter te rijden.”

Marijke Groenewoud – wereldkampioene massastart – werd verrassend derde in Heerenveen. Met haar tijd van 1.53.99 heeft ze zo goed als zeker ook een startbewijs voor de Olympische 1500 meter in de wacht gesleept. Omdat Groenewoud een perfect duo vormt met Irene Schouten voor de massastart zou het best eens zo kunnen zijn dat zij samen met Schouten ook daar aan de start mag verschijnen. Dat wordt bepaald door bondscoach Jan Coopmans. Eén ding is zeker: Marijke Groenewoud heeft haar visitekaartje afgegeven.

Melissa Wijfje pakte met de vierde tijd van 1.54.01 naast de tickets. Ook Jorien ter Mors stelde met de dertiende tijd teleur: 1.58.21. Daarmee is haar laatste kans om zich te plaatsen voor de Winterspelen verkeken.

Lotte van Beek zat al enkele seizoenen zonder ploeg en was afhankelijk van crowdfunding om haar weg naar Beijing te plaveien. Helaas kwam ze met 1.58.51 heel veel tekort om zich te plaatsen.

In totaal mogen er negen vrouwen naar Beijing. Bij de vrouwen zijn Irene Schouten, Antoinette de Jong, Femke Kok, Jutta Leerdam en Ireen Wüst zeker van plaatsing.

Carlijn Achtereekte, Marijke Groenewoud en Michelle de Jong moeten afwachten wat er donderdag, de laatste dag van het OKT, gebeurt. Ze zijn al wel zo goed als zeker van deelname aan de Spelen.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s