Kramer en Bosker naar Spelen, N’tab en Snel blijven thuis

De selectiecommissie langebaan van de KNSB heeft zondag 2 januari bekend gemaakt welke Nederlandse schaatsers definitief naar de Olympische Winterspelen in Beijing gaan.

De selectie van negen mannen en negen vrouwen werd bekend gemaakt door Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond, in een uitzending van NOS Sport.

Dames:

Irene Schouten: 3000 meter, 5000 meter, mass start, ploegenachtervolging.
Antoinette de Jong: 3000 meter, 1500 meter, 1000 meter, ploegenachtervolging.
Femke Kok: 500 meter.
Jutta Leerdam: 1000 meter, 500 meter.
Sanne in ‘t Hof: 5000 meter.
Ireen Wüst: 1500 meter, 1000 meter, ploegenachtervolging.             
Carlijn Achtereekte: 3000 meter.
Marijke Groenewoud: 1500 meter, mass start.
Michelle de Jong: 500 meter.

Bij de dames was het geen probleem om te bepalen welke vrouwen er mee zouden mogen naar Beijing. Op basis van de uitslagen van het Olympisch Kwalificatie Toernooi hadden precies negen vrouwen zich in de selectievolgorde geschaatst.

Heren: 

Bij de heren was er wel stof tot discussie omdat de selectiecommissie elf namen had voor negen plaatsen. De schaatsbond heeft twee aanwijsplekken gebruikt, met name bedoeld om de teamonderdelen (ploegenachtervolging en mass start) zo sterk mogelijk te bemannen. 

Thomas Krol: 1000 meter, 1500 meter, 500 meter.
Patrick Roest: 5000 meter, 10.000 meter, ploegenachtervolging.
Kjeld Nuis: 1500 meter.
Kai Verbij: 1000 meter, 500 meter.
Jorrit Bergsma: 5000 meter, 10.000 meter, mass start.
Merijn Scheperkamp: 500 meter.
Hein Otterspeer: 1000 meter.
Sven Kramer: 5000 meter, ploegenachtervolging, mass start.
Marcel Bosker: 1500 meter, ploegenachtervolging

Sven Kramer, die 14de stond in de selectievolgorde, is aangewezen om in Beijing deel te nemen aan de ploegenachtervolging en de massastart. Hierdoor gaat DaiDai N’tab, die 13de stond in de selectievolgorde, niet naar de Spelen. Marcel Bosker, die zich niet in de matrix had geschaatst, is aangewezen om in Beijing deel te nemen aan de ploegenachtervolging. Hierdoor gaat Tijmen Snel, die in de selectievolgorde de 10de plaats innam, niet naar de Spelen.

De keuze voor Sven Kramer voor de mass start is op z’n minst opvallend te noemen. Deze keuze is door Jorrit Bergsma, positief ontvangen, zo zei Remy de Wit zondag.

Reserves:

De KNSB heeft vier langebaanschaatsers aangewezen als reserve voor de Olympische Winterspelen. Dai Dai N’tab, Melissa Wijfje, Merel Conijn en Beau Snellink reizen mee naar Peking om eventuele corona- of blessuregevallen op te vangen.

Het viertal reist op 26 januari met TeamNL mee naar China. Wijfje, Conijn, N’tab en Snellink kunnen als vervanger worden ingezet tot 4 februari (vrouwen) of 5 februari (mannen). Meldt zich na die datum een rijder af, dan moet binnen de al bestaande ploeg van 18 een oplossing worden gezocht.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s