EK-goud voor Krol, Schouten en mannen team pursuit

Bij afwezigheid van de voltallige Russische schaatstop zijn vrijdag in Heerenveen de Europese kampioenschappen afstanden begonnen. Met volop titelkansen voor de Nederlandse schaatsers. De mannen wonnen goud op de ploegenachtervolging, Irene Schouten mag zich nu ook Europees kampioene noemen op de 3000 meter en Thomas Krol pakte zijn eerste internationale titel op de 1000 meter.

1000 meter heren

Op de 1000 meter lieten de Nederlandse mannen voor de zoveelste keer dit seizoen hun suprematie zien. Het werd wederom een clean sweep voor Oranje. Thomas Krol toonde zich heer en meester met 1.07.77.

Kjeld Nuis moest zijn meerdere erkennen in Krol maar slaagde er wel in om in een directe confrontatie Kai Verbij achter zich te houden. Met 1.07.86 bleef Nuis Verbij op de streep voor: 1.07.94.

Hein Otterspeer meldde zich af voor de Europese titelstrijd met een liesblessure. Daarom kreeg Nuis de kans om van start te gaan.

Cornelius Kersten uit Heerenveen – die rijdt voor Team Worldstream en uitkomt voor Groot-Brittanie – kwam met 1.08.48 tot de vierde tijd.

Klik hier voor de volledige uitslag 1000 meter heren.

3000 meter dames

Irene Schouten reed de 3000 meter tegen Francesca Lollobrigida. De Italiaanse ging bewust keihard van start om onze landgenote uit balans te brengen. Dat leek even te lukken, Schouten moest volgen maar Lollobrigida kon het tempo niet volhouden. In de laatste twee ronden ging Schouten er vol overheen. Met een eindspurt zette ze de winnende tijd op de klok: 3.56.62. Het is voor Irene Schouten de eerste Europese afstandstitel.

Antoinette de Jong reed met 3.59.79 naar het zilver. Lollobrigida won met 4.00.61 het brons.

Olympische kampioene Carlijn Achtereekte pakte met 4.04.79 naast de medailles. Ze werd vijfde.

Titelverdedigster Esmee Visser wist zich niet te plaatsen voor de EK Afstanden.

Klik hier voor de volledige uitslag 3000 meter dames.

Ploegenachtervolging heren

Slechts vijf landen stonden aan de start van de team pursuit mannen. Nederland maakte in de Olympische samenstelling indruk door met een baanrecord de Europese titel binnen te halen. Sven Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest doken met 3.37.97 bijna een seconde onder de tijd die de Noren in de rit ervoor op de klok hadden gezet. Vooral Marcel Bosker en Patrick Roest voerden met sterk kopwerk Oranje naar de overwinning. Het is voor Nederland de derde Europese titel sinds 2018, het eerste jaar dat de EK Afstanden werden verreden.

Regerend Olympisch kampioen Noorwegen (met Johansson, Engebråten en Pedersen op het ijs) reden met 3.38.92 ook onder hun eigen oude baanrecord. Ze pakten er het zilver mee. De Italianen Giovannini, Ghiotto en Malfatti reden in 3.43.41 naar het brons.

Klik hier voor de volledige uitslag van de team pursuit heren.

Team Sprint dames

Het openingsnummer van de EK Afstanden, de teams sprint dames, stelde weinig voor. Er deden slechts vier landen mee. Nederland trok zich op het laatste moment terug. Reggeborgh-coach Gerard van Velde vond het geen goed idee om zijn pupillen Michelle de Jong en Femke Kok. Na een korte training zouden ze last hebben gehad van hun sprintspieren. Ze willen geen risico nemen voor de overige afstanden dit weekend en richting de Olympische Spelen.

De winst ging naar Polen, de topfavoriet bij het ontbreken van de Nederlandse en Russische dames. Met een keurige tijd van 1.27.26 bleven de Poolse vrouwen Wit-Rusland en Noorwegen voor.

Klik hier voor de volledige uitslag van de team sprint dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s