Vier keer het Wilhelmus op tweede dag EK Afstanden

Een uiterst succesvolle tweede dag voor Nederland bij de EK Afstanden in Heerenveen. Vier keer klonk het Wilhelmus voor Oranje: Merijn Scheperkamp, Kai Verbij en Tijmen snel wonnen de teamsprint, Femke Kok pakte haar eerste Europese titel op de 500 meter, Patrick Roest prolongeerde de zijne op de 5 kilometer en Antoinette de Jong nam de titel op de 1500 meter over van Ireen Wust.

1500 meter dames

Het slotakkoord op de zaterdag was een prachtige koninginnerit tussen Ireen Wust en Antoinette de Jong. De twee concurrentes gaven elkaar weinig toe en gingen vrijwel zij aan zij op de eindstreep aan. De Jong had nog net iets meer in de tank om Wust met 1.53.81 achter zich te laten. Het is voor Antoinette de Jong de eerste Europese individuele afstandstitel.

Ireen Wust won het zilver in 1.54.08. Francesca Lollobrigida had met een sterke slotronde net genoeg over om Marijke Groenewoud van het podium te houden. De Italiaanse kwam over de streep in 1.54.51. Groenewoud – die zich verrassend plaatste voor de 1500 meter in Beijing – bewees met de vierde tijd van 1.54.78 dat ze absoluut thuis hoort op de Winterspelen.

De Noorse wereldkampioene Ragne Wiklund zette met 1.54.85 de vijfde tijd op de klok.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames.

5000 meter heren

Titelverdediger Patrick Roest wist op de 5000 meter precies wat hij moest doen nadat zijn grote concurrent Jorrit Bergsma in de rit ervoor 6.13.47 had neergezet. Met nog vier ronden te gaan kon de rem eraf en bouwde hij zijn rondetijden netjes af. Met 6.11.54 was Roest veruit de snelste man op de 5 kilometer in Heerenveen. Een goede generale voor de Winterspelen van Beijing.

Nederlands kampioen Jorrit Bergsma kon zich een rit eerder richten op de tijd die de Noor Hallgeir Engebråten al vroeg in de wedstrijd had neergezet: 6.13.67. Bergsma moest in de laatste rondjes nog wel even de tanden op elkaar zetten om onder die tijd te blijven. Dat lukte met hangen en wurgen. Bergsma zette de klok stil op 6.13.47, goed voor het zilver. Engebråten won verrassend het brons.

Sven Kramer moest van start gaan in de eerste rit van de 5000 meter. Voor Kramer was het zijn laatste wedstrijd in Thialf. Een gedenkwaardige moment zou je denken. Toch was de Fries daar naar eigen zeggen niet echt mee bezig .. De schaatsgrootheid moet afscheid nemen in een leeg eigen huis. Op de 5000 meter zette Kramer voor de allerlaatste keer in Heerenveen een tijd op de klok van 6.18.11. De zede tijd bij het EK Afstanden ..

De regerend wereldkampioen – de Zweed Nils van der Poel – is er niet bij dit EK. Het toernooi past niet in zijn voorbereiding op de Olympische Winterspelen.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren.

500 meter dames

Femke Kok – die vrijdag nog de team sprint aan zich voorbij liet gaan omdat ze last had van haar sprintspieren – snelde zaterdag in Thialf naar de snelste tijd op de 500 meter. Met 37.32 haalde Kok haar eerste Europese afstandstitel binnen.

Angelina Golikova reed met 37.43 naar het zilver. De wereldkampioene – met 37.02 houdster van het baanrecord in Heerenveen – zat samen met de rest van de Russische ploeg de hele week in quarantaine in een hotel in Sneek. Ze kreeg vrijdagavond laat pas te horen dat haar coronatest negatief was en dat ze zaterdag van start mocht gaan. Dat gold ook voor haar landgenote Daria Kachanova die in 37.58 naar het brons reed.

Michelle de Jong schaatste met een lichte liesblessure naar de vijfde tijd in 37.85. Dione Voskamp werd zesde in 37.87.

Titelverdedigster Olga Fatkulina ging niet van start op de 500 meter. Zij werd vrijdagavond als enige van de Russische selectie nog positief getest op corona.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames.

Team Sprint heren

Waar de Nederlandse vrouwen vrijdag verstek lieten gaan op de team sprint, haalden de mannen van Oranje zaterdag het onderste uit de kan. Merijn Scheperkamp, Kai Verbij en Tijmen Snel noteerden met 1.19.71 de snelste tijd ooit voor Nederland op zeeniveau. Het was bovendien de snelste tijd van de dag. Nederland is dus Europees kampioen op de team sprint!

Noorwegen kwam net tekort voor het goud met 1.19.83. Polen pakte met 1.20.54 het brons.

Klik hier voor de volledige uitslag van de team sprint heren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s