Pool en Belg verstoren veredeld ‘open NK Afstanden’

Een veredeld open NK. Zo zouden we het EK Afstanden dat afgelopen weekend werd afgewerkt in Heerenveen wel kunnen noemen. Ook zondag haalde Nederland weer vier keer goud binnen: op de ploegenachtervolging dames, de 1500 meter heren, de 1000 meter dames en op de massastart dames. Alleen op de 500 meter en de massastart heren verstoorden een Pool en een Belg het Oranje feestje.

1500 meter heren

Kjeld Nuis schaatste zondag in Heerenveen vol vertrouwen naar zijn eerste Europese titel op de 1500 meter. ‘Deze had ik nog niet’, was zijn nuchtere commentaar achteraf.

Kjeld Nuis is Europees kampioen op de 1500 meter

De Olympisch kampioen was zelfs sneller dan anderhalve week geleden bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Met 1.43.60 verwees Nuis zijn aartsrivaal Thomas Krol naar de tweede plaats. Het verschil was bovendien ruim drie tienden. Krol klokte 1.43.91.

Het brons was voor de Noor Allan Dahl Johansson die met 1.44.16 opvallend goed presteerde.

Tijmen Snel – de verrassende nummer drie van het OKT die zijn Olympische startplek moest afstaan aan Marcel Bosker – kwam in de eerste rit tot 1.46.61, de tiende tijd. Teken daarbij wel aan dat Snel alleen moest rijden.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter heren.

1000 meter dames

Jutta Leerdam prolongeerde zondag in Thialf op solide wijze haar Europese titel op de 1000 meter. Met haar race en de eindtijd van 1.13.60 kon Leerdam meer dan tevreden zijn en dat was ze overduidelijk. Uitrijden deed ze met een big smile op haar gezicht. Het was de perfecte generale voor de Olympische Winterspelen.

Jutta Leerdam is tevreden met haar 1000 meter

Femke Kok kwam in actie op de 1000 meter omdat Ireen Wust zich afmeldde voor deze afstand. Kok noteerde 1.14.80. Goed voor het zilver en een hele sterke tijd waarmee ze zich had kunnen plaatsen voor de Spelen anderhalve week geleden. Toen lukte dat helaas niet.

Michelle de Jong kwam tot 1.15.68, de negende tijd in het Europese deelnemersveld.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter dames.

500 meter heren

De Pool Piotr Michalski wint de 500 meter

Op de 500 meter heren blonk er geen goud voor Nederland in Heerenveen. Piotr Michalski troefde Merijn Scheperkamp af met een honderdste. De Pool pakte in de laatste rit het goud met 34.60. Scheperkamp had eerder in zijn rit tegen Dai Dai N’tab 34.61 genoteerd.

Merijn Scheperkamp baalt .. hij komt een honderdste tekort voor de winst

N’tab kwam ook bij de EK Afstanden tekort om Scheperkamp te verslaan. Extra pijnlijk omdat zijn jonge ploeggenoot zich 10 dagen geleden wel plaatste voor de Winterspelen, terwijl N’tab van de selectiecommissie van de KNSB geen ticket kreeg om te starten in Beijing.

Met 34.76(4) was Dai Dai N’tab vier duizendsten sneller dan Kai Verbij die 34.76(8) op de klok zette. Het verschil tussen brons en de vierde plaats. N’tab had geen ideale voorbereiding op het EK. Hij zat in quarantaine nadat een vriend met wie hij Oud en Nieuw had gevierd positief was getest op corona.

Olympisch kampioen Havard Lorentzen werd gediskwalificeerd na een valse start.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter heren.

Team Pursuit dames

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten maakten grote indruk op de ploegenachtervolging. De Nederlandse powervrouwen lieten met een baanrecord van 2.54.12 en een verschil van ruim vier seconden de Noorse dames achter zich. Noorwegen pakte het zilver in 2.58.54 voor Rusland dat 2.59.32 op de klok zette.

Volgens Ireen Wust ging het zo lekker omdat ze in een goede strategische opstelling op het ijs stonden: ‘We hebben goed samengewerkt, goed geduwd. Natuurlijk kunnen er nog wel dingen beter. We zijn vooral bezig geweest met de uitvoering. Richting Beijing kunnen we daar nog aan werken want het kan voor ons gevoel nog sneller.’

Klik hier voor de volledige uitslag van de team pursuit dames.

Mass Start

Dames

Bij de mass start dames waren alle ogen gericht op het Nederlandse favorietenduo Marijke Groenewoud en Irene Schouten. Het peloton bleef lange tijd intact. Pas enkele ronden voor het eind werd het tempo wat opgevoerd richting de finale. Groenewoud maakte snelheid en trok perfect de sprint aan voor Schouten die onbedreigd naar de overwinning kon schaatsen. Marijke Groenewoud werd tweede, ver los van de nummer drie de Russische Elizaveta Golubeva.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Mass Start dames.

Irene Schouten en Marijke Groenewoud vieren de overwinning

Heren

Bij de heren slaagde er ook niemand in om weg te rijden van het peloton. En op het eind was er volop verwarring omdat er geen bel zou hebben geklonken voor de laatste ronde. Het bord gaf wel aan dat er nog slechts één ronde te gaan was. Bart Swings liet zich niet in de war brengen. De Belg trok de sprint aan die hij won voor de Zwitser Livio Wenger en de Rus Ruslan Zakharov.

Bart Swings blijft scherp en wint de massastart

Jorrit Bergsma en Marcel Bosker kwamen er niet aan te pas. Bergsma was na afloop hoogst geirriteerd door het ‘gepruts’ met de bel en het rondebord. Bovendien moest hij toegeven dat het wennen was om de massastart met Bosker te rijden. Geen fijne generale voor de Olympische wedstrijd die Jorrit Bergsma met Sven Kramer gaat rijden. De twee hebben nog nooit samen dit onderdeel gereden .. Het is daarom ook onbegrijpelijk dat bondschoach Jan Coopmans Kramer bij dit EK niet heeft opgesteld.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Mass Start heren.

Advertentie

Een gedachte over “Pool en Belg verstoren veredeld ‘open NK Afstanden’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s