Ireen Wüst en Tijmen Snel aan kop van tumultueus NK Sprint

Ireen Wüst en Tijmen Snel voeren na de eerste dag het tussenklassement aan van de NK Sprint in Heerenveen.

Heren

Bij de heren verliep de eerste dag van het sprinttoernooi vol tumult. Kjeld Nuis liep een blessure op. Hij stopte halverwege de 500 meter al met schaatsen. En Dai Dai N’tab is kansloos voor de nationale titel nadat hij keihard onderuit ging op de 1000 meter. In zijn val nam hij Gijs Esders mee.

Los van alle beroering sprintte Tijmen Snel onbedreigd naar de overwinning op de 1000 meter in 1.08.51. Met die tijd knalde Snel meteen door naar de top van het klassement. Ook op de openingsafstand van het toernooi zat Tijmen Snel er al goed bij met de derde tijd (35.21).

Lennart Velema is de nummer twee na de eerste dag van de NK Sprint. Ook hij pakte zijn voordeel vooral op de 1000 meter. Met 1.09.43 werd hij derde. Janno Botman schaatste zich met de vierde plaats op de 1000 meter (1.09. 51) naar de derde plek in het tussenklassement.

Ronald Mulder zakte – na een aanvankelijk hoopvolle tweede plaats op de 500 meter – na de 1000 meter (1.10.87) weg in het klassement.

Dai Dai N’tab was voor zijn val bezig aan een goed NK. Hij won eerder op de dag afgemeten de eerste 500 meter in 34.90. Na de desastreuze 1000 meter valt er voor hem weinig meer te winnen dit toernooi. De sprinter komt zondag niet meer in actie in Heerenveen. Gijs Esders start zondag wel, al was hij zichtbaar aangeslagen. Hij staat in ieder geval nog wel in de loting vermeld voor zondag.

N’tab zei in zijn commentaar achteraf dat hij zich schuldig voelde. Toch was hij blij dat de schade meeviel: ‘Ik denk dat het erger had kunnen aflopen. Ik gleed weg op links, met 60 door de bocht kun je dat niet meer corrigeren. Ik vind het ook heel erg voor Gijs. Hij wil een goed NK rijden en dan gebeurt er zoiets. Het was vooral ook schrikken omdat ik hem raakte. Het deed hem wel wat, dus ik voel me schuldig. Ik hoop dat de KNSB mee wil denken als het gaat om de laatste plek die nog beschikbaar is voor de WK Sprint.’

Kjeld Nuis komt niet meer op het ijs dit weekend. Nuis gaf er op de 500 meter na de eerste bocht al de brui aan. Hij maakte enkele misstappen bij de start en liep daardoor een verrekking in zijn bovenbeen op. Hij probeerde nog even door te schaatsen maar had duidelijk teveel pijn. Einde toernooi dus voor Kjeld Nuis die zei ‘erg geschrokken’ te zijn: ‘Ik wil dit toernooi niet op deze manier verlaten. Het was absoluut geen materiaalpech. Ik was wat gespannen na de eerste valse start. Dit is gewoon pure pech. Ik stond aan de start om een mooi NK te rijden. Daarom is het superzuur dat dit nu gebeurt.’ Na enkele uren kon Nuis de pers gerust stellen dat de blessure geen gevolgen heeft voor zijn voorbereiding op de Olympische Winterspelen. Hij heeft er niet meer dan een beurse, harde plek aan over gehouden: ‘Er is niks kapot gelukkig.’

Klik hier voor de uitslag 1e 500 meter heren

Klik hier voor de uitslag 1e 1000 meter heren

TUSSENKLASSEMENT HEREN NK SPRINT NA 2 AFSTANDEN

Dames

Bij de dames wordt het tussenklassement van de NK Sprint verrassend aangevoerd door veterane Ireen Wüst. De 35-jarige schaatsster van Reggeborgh kon duidelijk profiteren van de hoge luchtdruk in Heerenveen. Dat betekent hard werken en daar is Wüst niet vies van. Met 1.15.07 verpulverde ze op de 1000 meter zaterdag alle andere tijden die op de klok werden gezet.

De Brabantse was veel sneller dan haar veel jongere ploeggenotes Michelle de Jong (1.16.17) en Marrit Fledderus (1.16.33). Ook in de voorlopige rangschikking na twee afstanden vinden we De Jong en Fledderus op de tweede en derde positie.

Dione Voskamp won de eerste 500 meter in 38.15(7), slechts twee duizendsten sneller dan Michelle de Jong die in 38.15(9) over de streep kwam. Marrit Fledderus reed in 38.32 naar de derde tijd. Er was nog even discussie over de kick-finish waarmee Fledderus eindigde maar dat bleek later geen reden voor diskwalificatie.

Ireen Wüst werd met 38.61 verdienstelijk zevende op de openingsafstand. Jorien ter Mors begon de NK Sprint met de tiende tijd op de 500 meter. De Olympisch kampioene kon ook op ‘haar’ 1000 meter geen indruk maken. Ze werd zesde in 1.16.85. In het tussenklassement staat ze negende.

Jutta Leerdam meldde zich vlak voor de wedstrijd af. Ze heeft last van liesproblemen en wil richting de Winterspelen geen risico nemen.

Klik hier voor de uitslag 1e 500 meter dames

Klik hier voor de uitslag 1e 1000 meter dames

TUSSENKLASSEMENT DAMES NK SPRINT NA 2 AFSTANDEN

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s