Irene Schouten doet het: Olympisch goud op de 3000 meter!

Irene Schouten heeft zaterdag in Beijing haar Olympische droom waar gemaakt! Met een fabuleus Olympisch record van 3.56.93 pakte ze haar eerste overwinning op de Winterspelen van 2022 en het eerste goud voor Nederland.

De loodzware omstandigheden waren totaal in het voordeel van Schouten. Waar iedereen helemaal stuk ging in de laatste ronden op het werkijs van de National Speed Skating Oval bleef Irene Schouten stabiel en krachtig rondjes 31 noteren. Ze had zelfs nog genoeg over voor het van haar bekende eindsprintje in 30.8 waarmee ze de klok stil wist te zetten op de winnende tijd van 3.56.93.

De kersverse Olympisch kampioene kon na afloop opgelucht ademhalen: ,,Er valt nu een grote druk van mijn schouders. Maar ik wil natuurlijk ook nog een hele mooie 5 kilometer en een goede massastart rijden. ” Om er nuchter en met een vette knipoog aan toe te voegen: ,,Ik ben gelukkig in goede doen.”

Francesca Lollobrigida kon in de laatste rit volop profiteren van haar directe tegenstandster Schouten. In het kielzog van de Nederlandse topfavoriet schaatste de Italiaanse verrassend naar het zilver in 3.58.06.

De Canadese Isabelle Weidemann kon ook uitstekend uit de voeten op het werkijs van Beijing. Met 3.58.64 won ze een bronzen plak.

Veterane Martina Sablikova eindigde met 4.00.34 net naast het podium. De Noorse Ragne Wiklund noteerde 4.01.44, de vijfde tijd.

Carlijn Achtereekte

Carlijn Achtereekte was de eerste Nederlandse langebaanschaatsster die van start ging in Beijing. Helaas was na haar rit meteen al duidelijk dat ze de Olympische titel niet zou gaan prolongeren. Ze verloor haar rit met 4.02.21 van Miho Takagi die met 4.01.77 de zesde tijd op de klok zette.

Antoinette de Jong

Achtereekte eindigde op de zevende plaats. Daarmee bleef ze Antoinette de Jong voor die teleurstellend achtste werd. De Jong had het loeizwaar in de eerste rit na de dweil. Op 1800 meter ging ze al de 32’ers in en kon daarna niet meer versnellen. Met 4.02.37 was de regerend wereldkampioene langzamer dan Carlijn Achtereekte.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s