Nils van der Poel maakt favorietenrol waar: Olympisch kampioen 5000 meter!

Nils van der Poel heeft zondag in Peking zijn favorietenrol waar gemaakt: de Zweed is Olympisch kampioen op de 5000 meter!

Het bleef lang spannend in de Ice Ribbon in Peking maar met een ongelofelijke eindsprint dook de Zweed uiteindelijk genadeloos onder de tijd van Patrick Roest. De Nederlander had werkelijk alles gegeven om er onder zware omstandigheden een tijd van 6.09.31 uit te persen. Tot twee ronden voor het eind leek Van der Poel er moeite mee te hebben. En had Roest virtueel goud in handen … maar op het eind sloeg de Zweed toch toe. Om met een Olympisch record van 6.08.84 het goud binnen te halen.

Patrick Roest is helemaal stuk na zijn 5000 meter in Beijing

Patrick Roest kon niks anders doen dan nagelbijtend toekijken en accepteren dat het geen goud maar zilver werd: ,,Zo dichtbij. Dat doet wel pijn. Ik ging de laatste twee rondjes iets te veel kapot. Anders had ik hem kunnen pakken. Ik voel me goed klote nu. Het blijft Olympisch zilver, daar mag je achteraf blij mee zijn. En ik heb alles gedaan wat ik kon. Ik ben nog nooit zo kapot geweest na een wedstrijd.”

De Noor Hallgeir Engebraten reed al vroeg in de wedstrijd verrassend naar het brons in 6.09.88.

Jorrit Bergsma had het nadeel dat hij vlak na de dweil moest starten. Het wat zachtere ijs in combinatie met de hoge luchtdruk in de Ice Ribbon zorgden ervoor dat Bergsma een zware strijd moest leveren. De Fries begon te voorzichtig en slaagde er tijdens zijn rit ook niet in om een spectaculaire versnelling in te zetten. De slotsom: 6.13.18, de vijfde tijd.

Sven Kramer na de laatste 5000 meter uit zijn schaatscarriere

Alle Nederlandse ogen waren in Beijing natuurlijk gericht op Sven Kramer, die als regerend Olympisch kampioen aan de start verscheen van de 5000 meter. Kramer oogde in de laatste 5 kilometer uit zijn carriere fysiek kwetsbaar. Vooraf klaagde hij al over een stijve rug en hij slaagde er dan ook niet in om zijn rondetijden onder de 30 te houden. Met een laatste rondje van 31.5 zette Kramer de klok stil op 6.17.04.

In het commentaar achteraf was Kramer uitermate realistisch: ,,Dit was gewoon niet goed. Ik heb het echt geprobeerd om de 29’ers laag vast te houden. Het liep teveel op, ik moest er teveel voor knokken. Ik schaam me wel een beetje. Het was alles of niks. Dit is wel even incasseren vandaag. Maar we hebben nog een aantal dagen. Ik hoop op een mooi slotstuk bij de team pursuit.”

Ted-Jan Bloemen – de Canadese Nederlander – begon voortvarend aan de 5000 meter maar ging al snel stuk en moest met 6.19.11 zelfs toegeven op de tijd van Sven Kramer.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s