Waanzinnig: Ireen Wust prolongeert Olympische titel 1500 meter!

Ireen Wust heeft maandag in Beijing het ongelofelijke gepresteerd: ze prolongeerde haar Olympische titel op de 1500 meter. Onze beste Olympier ooit voegde op 35-jarige leeftijd nog maar eens een gouden medaille toe aan haar toch al imposante palmares. Vijf keer individueel goud op vijf achtereenvolgende Winterspelen. Een historische sportprestatie. Wat een waanzinnige manier om haar carrière af te sluiten!

Wust zette in de derde rit na de dweil een messcherp Olympisch record op de klok van 1.53.28. Daarna moest ze nagelbijtend afwachten of de tijd snel genoeg was want haar grootste concurrente stond pas in de laatste rit aan de start. Miho Takagi opende vlot maar kon in de latere rondjes niet tippen aan de klasse van Wonderwoman Wust. Met 1.53.72 moest de Japanse genoegen nemen met het zilver.

‘Misschien viert Paulien daarboven wel een feestje ..’

Ireen Wust

In een emotioneel interview met de NOS kort na haar rit had Ireen Wust nog weinig woorden. Tussen de tranen door vertelde ze dat ze natuurlijk haar vriendin Laetitia en haar familie mist .. maar dat haar gedachten toch vooral uit gingen naar Paulien van Deutekom. Haar beste (schaats)vriendin die drie jaar geleden veel te vroeg overleed aan longkanker. ‘Ik mis haar gewoon nog elke dag. Op momenten zoals deze extra erg. Normaal zou je schreeuwend met elkaar aan de telefoon hangen. En dat kan nu effe niet. Misschien viert ze daarboven wel een feestje.’

Vooral Wust’s eigen ongeloof over haar prestatie sprak boekdelen: ‘Als 19-jarig broekie stond ik in Turijn te schreeuwen. En dat doe ik nu 16 jaar later weer. Ik heb er gewoon nog geen woorden voor. Dat het toch weer lukt om zo’n race neer te zetten. Het slaat helemaal nergens op.’

Brons Antoinette de Jong

Antoinette de Jong brons op de 1500 meter in Beijing

Antoinette de Jong kon zich – na de desillusie zaterdag op de 3000 meter- gelukkig herpakken op de 1500 meter. Met 1.54.82 won ze het brons. Ook De Jong moest lang in spanning toekijken of ze haar podiumplek kon vasthouden. Er ging niemand meer onder haar tijd door. De Japanse Ayano Sato zette 1.54.92 op de klok, de vierde tijd.

Marijke Groenewoud

Marijke Groenewoud stond onbevangen aan de start in Peking. Groenewoud, die ook nog samen met Irene Schouten in actie komt op de massastart, plaatste zich eind december bij het OKT verrassend voor de Olympische 1500 meter. In de Ice Ribbon zette ze knap 1.54.97 op de klok, de vijfde tijd. Slechts 15 honderdsten langzamer dan de bronzen tijd van De Jong ..

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s