Miho Takagi Olympisch kampioene 1000 meter in Beijing

Miho Takagi heeft donderdag in Beijing de Olympische titel op de 1000 meter veroverd. De Japanse troefde met 1.13.19 Jutta Leerdam af die helaas geen perfecte race wist neer te zetten.

Leerdam won het zilver in 1.13.83, Brittany Bowe schaatste in 1.14.61 naar het brons.

Takagi – die deze Winterspelen al zilver won op de 500 en de 1500 meter – zette op de 1000 meter de kroon op haar werk. Ze kon optimaal profiteren van de zware omstandigheden in de Ice Ribbon in Peking en noteerde een Olympisch record. Dat stond met 1.13.56 op naam van Jorien ter Mors, die er vier jaar geleden in PyeongChang het goud mee won. Onze landgenote en titelverdedigster wist zich niet te plaatsen voor de Spelen in Beijing.

Jutta Leerdam heeft een handje aan het ijs nodig om overeind te blijven ..

Jutta Leerdam – die vaak op haar best is als ze op haar best moet zijn – kon dit keer niet anders dan haar meerdere erkennen in Miho Takagi. Dat kwam vooral door een enorme misser in de bocht waardoor ze een handje op het ijs nodig had om overeind te blijven. Het werd in Beijing dus niet het goud waar ze op gehoopt had. Toch kon ze achteraf door de tranen heen ook blij zijn met het zilver: ,,Laten we eerlijk zijn. Zonder die misser had ik waarschijnlijk ook niet gewonnen. Ik had in de laatste ronde misschien wat meer gekund. Dat had een halve seconde gescheeld. Maar dan was het nog steeds niet genoeg geweest voor goud.’

‘Iedereen is trots op me. Mijn ouders, Koen .. Dat is belangrijk voor me. Er ligt zoveel druk op. Je moet het toch maar eventjes doen. Ik kan er heel positief op terugkijken,’ zo relativeerde de winnares van het zilver na afloop voor de camera’s van de NOS.

Antoinette de Jong mag ook tevreden zijn met de 1000 meter die ze donderdag in Peking liet zien. Met 1.14.92 noteerde ze de vijfde tijd. De Jong gaat niet met lege handen naar huis. Ze won bij deze Winterspelen twee bronzen medailles: op de 1500 meter en op de team pursuit.

Ireen Wust beleefde donderdag haar laatste Olympische wedstrijd. Die had ze liever wat beter willen rijden dan met de 1.15.11 die ze nu noteerde: ‘Ik viel bij de start voorover dus de eerste 50 meter zat vol missers. Ik wilde gewoon te graag. Daarna werd het weer de oude Wust die achter de feiten aan loopt. Jammer van de race. Het was meer vechten dan schaatsen. En dan word je zesde. In je laatste Olympische race .. dat besef ik nog niet helemaal.’

Klik hier voor de volledige uitslag 1000 meter dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s