Krol Olympisch kampioen op 1000 meter met bizarre ontknoping

Thomas Krol is Olympisch kampioen op de 1000 meter! Krol pakte vrijdag in Beijing de titel in een wedstrijd met een bizarre ontknoping. Kai Verbij liet het lopen nadat hij op de kruising omhoog moest om Laurent Dubreuil voor te laten gaan. En Hein Otterspeer maakte vele missers met als eindresultaat de tiende tijd.

Het werd dus niet de clean sweep waar heel Nederland op had gehoopt. Door de teleurstellende prestaties van Verbij en Otterspeer kwam er ruimte voor een Canadees en een Noor op het podium. Laurent Dubreuil reed naar het zilver in 1.08.32. Havard Lorentzen zette de klok stil op 1.08.48, goed voor het brons.

‘Een grappig podium’ volgens Thomas Krol: ‘We zijn alle drie even oud en komen uit dezelfde categorie junioren.’

Thomas Krol bleef op het zware ijs van de Ice Ribbon als enige onder de 1.08. Met een baanrecord van 1.07.92 werd de debutant tot zijn eigen verbazing Olympisch kampioen. Hij is ‘ziels- ziels- zielsgelukkig met het goud’ maar had na zijn race niet gedacht dat het genoeg zou zijn: ‘Ik had verwacht dat de winnende tijd rond de 1.07.5 zou liggen. Na mij stonden er nog twee favoriete Nederlanders aan de start. Maar na de rit van Hein begon het wel te gloren .. Ik ben behoorlijk versleten door de 10 minuten na mijn race. Zo spannend.’

Coach Jac Orie vangt Kai Verbij op ..

Kai Verbij maakte een waar doemscenario mee in Beijing. Hij reed in de laatste rit tegen Laurent Dubreuil die hard van start ging. Daardoor ontstond op de kruising een penibele situatie waarbij Verbij de Canadees voor moest laten gaan. In een split second besloot de regerend wereldkampioen dat het geen zin meer had om door te rijden. Hij kwam omhoog en liet de rit lopen. Zo eindigde hij op het Olympisch toneel waar het had moeten gebeuren op de 30e en laatste plaats. En dat terwijl er best kansen lagen omdat Thomas Krol niet de beste race van zijn leven had gereden. Achteraf stond hij nuchter te pers te woord: ‘Het heeft geen zin om hier zielig te doen. Het is gewoon balen dat ik mijn rit niet kon afmaken want ik heb een goede slotronde in mijn benen. Het echte besef is er misschien nog niet .. ‘

Hein Otterspeer praat na met Michel Mulder ..

Ook Hein Otterspeer kon zijn ‘jongensdroom voor een oude man’ niet waarmaken. Otterspeer wist het hoofd niet koel te houden, maakte vele missers en kwam tot een eindtijd van 1.08.80 waar hij zich achteraf voor schaamde: ‘Ik wilde het hier gewoon laten zien. Balen dat het dan op zo’n manier gaat. Ik twijfelde bij de start al omdat mijn schaats weg gleed. Ik had eigenlijk de tijd moeten vragen voor een nieuw startmoment. Dat heb ik niet gedaan. Zonde.’

Kjeld Nuis kon zijn titel niet verdedigen in Beijing. Hij wist zich eind december bij het OKT niet te plaatsen voor de Olympische 1000 meter: ‘Nee, dit is geen leuke dag voor mij. Ik werd vanochtend wakker en het is een hele rare gedachte om te hopen dat er iemand uitvalt. Ik leefde heel erg met Hein mee dat hij het vandaag zou gaan doen. Dat dubbele gevoel is extra pijnlijk omdat ik in zo’n goede doen ben. Ik raak ze zo lekker .. Verdomme!’

Klik hier voor de volledige uitslag 1000 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s