Irene Schouten pakt derde goud op massastart in Beijing

Irene Schouten heeft zich zaterdag definitief gekroond tot de Koningin van Beijing. Schouten pakte op de massastart met overmacht haar derde gouden plak. Eerder won ze al de 3000 en de 5000 meter.

Met drie keer goud op dezelfde Winterspelen schaart Irene Schouten zich in het rijtje schaatsgrootheden van Ard Schenk (1972) en Yvonne Gennip (1988).

In totaal verzekerde de 29-jarige Noord-Hollandse zich van vier medailles in Peking. Ze won ook nog een bronzen plak op de team pursuit. Daarmee is Schouten de beste Nederlandse Olympier ooit op één Winterspelen. Suzanne Schulting won ook vier medailles dit jaar maar daarvan waren er ‘slechts’ 2 goud, 1 zilver en 1 brons.

Dames

Miss Massastart was ze altijd al. Nu is ze ook Olympic Champion Mass Start! Vol vertrouwen sprintte Irene Schouten in de finale naar de overwinning. Schouten stond er alleen voor omdat Marijke Groenewoud onderuit was gegaan. Bij het horen van de bel ging de turbo aan. De Canadese Ivanie Blondin legde haar nog wel het vuur aan de schenen in de eindsprint maar Schouten knalde op het laatste rechte stuk vol over haar heen. De Italiaanse Francesca Lollobrigida pakte het brons.

‘Verdiend gewonnen,’ zo kon de Olympisch kampioene achteraf met een grote glimlach op haar gezicht concluderen. ‘Al liep het niet helemaal volgens plan. Toen Marijke viel dacht ik wel: shit. Je moet nu volle bak Irene. Als ze sneller zijn dan zijn ze sneller. Maar ik weet natuurlijk dat ik een goed laatste stuk heb. Geweldig dat ik er dan ook overheen vlieg.’

Halve finale

In de halve finale liet Irene Schouten al meteen haar spierballen zien. Aan kop van het peloton pakte ze in het begin van de wedstrijd punten mee bij de tussensprint. Daarna verspilde ze geen kracht meer en ging ze eenvoudig als vierde door naar de finale.

Marijke Groenewoud gaat twee keer onderuit op de massastart in Beijing

Voor Marijke Groenewoud verliep de massastart in Beijing niet zoals gehoopt. In de halve finale bleef ze ook niet overeind. Daar toonde de wereldkampioene wel haar klasse. Ze krabbelde snel op en vocht zich terug naar het peloton om te eindigen als vijfde, genoeg voor een finaleplaats.

Titelverdedigster Nana Takagi kwam in de halve finale ook ten val in de laatste bocht. Datzelfde overkwam de Japanse vorig weekend in de finale van de team pursuit.

Klik hier voor de volledige uitslag massastart dames

Heren

Bart Swings Olympisch kampioen massastart

Bij de mannen won Bart Swings het eerste Olympische schaatsgoud ooit voor Belgie. De rijder van Team IKO werd in de finale maximaal uitgedaagd door Sven Kramer. Swings moest meerdere gaatjes dicht rijden die door Kramer waren geslagen. De uitputtingsslag had niet het gewenste effect want de Belg was in de eindsprint nog beresterk. Sterk genoeg om de Koreanen Chung en Lee te verslaan. Jorrit Bergsma had in de finale na het harde werken van Kramer de controle over moeten nemen. Daar slaagde hij niet in. Bergsma eindigde op de negende plaats. Kramer kwam als laatste over de streep.

Halve finale

Sven Kramer en Jorrit Bergsma plaatsen zich eerder op de zaterdag allebei met moeite via de halve finale voor de finale van de massastart. Kramer werd zevende, Bergsma zelfs nipt achtste.

Kramer reed zijn halve finale uiterst intelligent. Hij ging er een rondje alleen vandoor en sprokkelde drie punten bij elkaar in de tussensprint. Voor Jorrit Bergsma was het kantje boord. Hij wilde vanaf het begin gaan rijden maar kreeg niemand mee omdat iedereen hem in de gaten hield. Tot grote irritatie van Bergsma zelf en van zijn coach Jillert Anema op de tribune. In de eindsprint moest hij keihard werken om bij de eerste acht over de streep te komen. Niet zijn ding, maar het lukte wel.

Laatste wedstrijd Sven Kramer

Voor Kramer was de massastart in Beijing de laatste (Olympische) race uit zijn imposante schaatscarrière. Toch stond er na afloop geen huilende man voor de camera’s van de NOS: ‘Ik ben niet zo sentimenteel ingesteld. De komende dagen en weken zal ik daar misschien wel wat meer mee bezig zijn. Nu niet zozeer. Ik heb er alles aan gedaan om hier goed te presteren want de concurrentie is moordend. Dan moet je gewoon goed zijn. Maar deze wedstrijd gaat mijn carrière niet meer maken of breken,’ zo klonk het nuchter uit de mond van de viervoudig Olympisch kampioen.

Klik hier voor de volledige uitslag massastart heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s