Leerdam en Dubreuil leiden WK Sprint in Hamar

Jutta Leerdam en Laurent Dubreuil gaan na de eerste dag van de WK Sprint in het Noorse Hamar aan de leiding van het klassement.

Dames

Bij de dames is de strijd om de wereldtitel sprint een Nederlands onderonsje tussen Jutta Leerdam en Femke Kok. Kok won donderdag – ondanks een missertje bij de start – de eerste slag met de zege op de 500 meter in 37.78. Leerdam keek daardoor meteen tegen een achterstand aan want ze begon haar toernooi niet overtuigend met 38.11, de vijfde tijd.

Op de 1000 meter wist Jutta Leerdam zichzelf wakker te schudden. Ze won haar favoriete afstand met een straatlengte voorsprong op de rest van het veld in 1.14.88. Daarmee legde ze de lat hoog voor de rest van het toernooi. Femke Kok bleef het dichtst in de buurt met 1.15.68. Leerdam begint de tweede dag van de WK Sprint met een minieme voorsprong van zeven honderdsten op Femke Kok.

De Oostenrijkse Vanessa Herzog is de nummer drie in het klassement na twee afstanden. Het gat met de Nederlandse dames is nu al zes tienden.

Michelle de Jong zette met 38.27 de zesde tijd op de klok op de 500 meter. Op de 1000 meter kwam ze met 1.17.95 niet verder dan de tiende tijd. Na twee afstanden staat ze zesde in de rangschikking.

Titelverdedigster Miho Takagi doet niet mee aan de WK Sprint. Zij kiest ervoor om de WK Allround te rijden die zaterdag beginnen in Hamar.

KLASSEMENT DAMES WK SPRINT 2022

Heren

Beeld: Laurent Dubreuil (NOS)

Bij de mannen deed Laurent Dubreuil meteen goede zaken op de openingsafstand. Met 34.58 sloeg de Canadees een gaatje met de concurrentie dat hij ook na de 1000 meter nog vast wist te houden. Met 1.08.85 noteerde de Canadees de derde tijd. Hij begint vrijdag met een voorsprong van 18 honderdsten op Thomas Krol.

Krol begon niet denderend aan het toernooi. Met 35.10 zette hij op de 500 meter de zevende tijd op de klok. Uiteraard wilde de Olympisch kampioen op ‘zijn’ 1000 meter laten zien dat hij meedoet om de titel. Met niks minder dan een baanrecord van 1.08.16 won hij in het Vikingskipet de 1000 meter en steeg hij door naar de tweede plek achter Dubreuil.

Kai Verbij was de snelste Nederlander op de 500 meter. Met 34.83 werd hij vierde en had hij ook een kleine voorsprong op Thomas Krol. Die verdween als sneeuw voor de zon op de 1000 meter waar hij de klok stil zette op 1.08.94. Verbij staat na de eerste dag derde in het klassement met drie tienden achterstand op Laurent Dubreuil.

Tijmen Snel debuteerde op de WK Sprint met 35.46, de veertiende tijd op de 500 meter. Op de 1000 meter klokte hij na een paar missers in de laatste buitenbocht 1.09.80, de zesde tijd. In het klassement staat hij achtste.

Titelverdediger Tatsuya Shinhama noteerde op de 500 meter nog wel de tweede tijd: 34.71. Op de 1000 meter zakte hij met 1.10.04 weg in het klassement. De Japanner zal zijn titel dus niet gaan prolongeren.

KLASSEMENT HEREN WK SPRINT 2022 NA TWEE AFSTANDEN

Klik hier voor de volledige uitslag 1e 500 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag 1e 500 meter heren

Klik hier voor de volledige uitslag 1e 1000 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag 1e 1000 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s