Thomas Krol en Jutta Leerdam wereldkampioenen sprint 2022

Jutta Leerdam en Thomas Krol zijn de nieuwe wereldkampioenen sprint. In het Noorse Hamar veroverden Leerdam en Krol vrijdag voor de eerste keer in hun carrière de wereldtitel sprint.

Heren

Bij de mannen ging de strijd om de wereldtitel tussen Thomas Krol en Kai Verbij. Helaas trok de Canadees Laurent Dubreuil, de leider in het klassement na de eerste dag, zich kort voor de wedstrijd terug vanwege een positieve coronatest.

Toch bleef het kampioenschap spannend tot de laatste rit op de 1000 meter. Thomas Krol was met 1.08.51 langzamer dan donderdag en moest daarna langs de kant afwachten of zijn tijd goed genoeg was voor de titel. Verbij ging van start in de laatste rit met een voorsprong van 0,16 seconden op Krol. Het bleek niet genoeg want Verbij finishte in 1.08.92.

De Noor Havard Lorentzen won voor eigen publiek het brons.

Foto: @International Skating Union ISU

Thomas Krol vertelde achteraf ‘dat hij na zijn rit wel het gevoel had dat het goed zat’. Met name omdat Kai Verbij tussen de 500 en de 1000 meter nog van schoenen wisselde: ‘Dat doe je niet als je helemaal zeker bent van je zaak. Ik ben superblij met deze titel. Het wordt een mooi rijtje zo,’ zei een zelfverzekerde Krol die behalve de wereldtitel ook Olympisch goud op de 1000 meter en de Europese sprinttitel op zak heeft.

Kai Verbij bracht eerder op de vrijdag de spanning even terug in het toernooi. Met 35.07 was hij op de 500 meter snel genoeg om Krol te passeren in het klassement. Thomas Krol zette de klok stil op 35.27.

Tijmen Snel sloot zijn eerste WK Sprint af met de tiende plaats in het eindklassement. Hij kwam vrijdag op de 500 meter tot 35.44. Op de 1000 meter klokte hij 1.09.88.

KLIK HIER VOOR HET EINDKLASSEMENT HEREN WK SPRINT 2022

Dames

Het sprinttoernooi bij de dames was een één-tweetje tussen Jutta Leerdam en Femke Kok. Kok begon aan de slotafstand met een voorsprong van 0,22 seconden op Leerdam. Dat bleek op de streep net niet genoeg om de titel binnen te halen. Leerdam zette 1.14.96 op de klok. Kok kwam binnen in 1.15.33.

Jutta Leerdam is de derde Nederlandse die zich wereldkampioene sprint mag noemen. Eerder viel die eer te beurt aan Marianne Timmer in 2004 en aan Jorien ter Mors in 2018. Een knappe prestatie waar Leerdam natuurlijk ‘ongelofelijk blij’ mee is. ‘Want deze had ze nog niet op haar lijstje’. Toch huilde ze achteraf ook oprechte tranen omdat ze meeleeft met haar coach Kosta Poltavets die uit Oekraine komt.

Beeeld: Coach Kosta Poltavets (NOS)

Poltavets begeleidde zijn pupil in Hamar ondanks de grote zorgen die hij heeft om zijn familie in Charkov. Jutta Leerdam liet haar emoties de vrije loop, iets wat we niet vaak bij haar zien: ‘Het was afgelopen week lastig om te blijven focussen door de situatie in onze ploeg. Daarom is het heel mooi dat ik Kosta in deze vreselijke periode een lach op zijn gezicht heb kunnen bezorgen.’

Foto: @International Skating Union ISU

Op de 500 meter noteerde Leerdam vrijdag met 38.11 exact dezelfde tijd als donderdag. Voor Femke Kok begon de tweede dag van het toernooi vol frustratie. Ze maakte een valse start maar hoorde niet dat ze werd afgeschoten. Daardoor schaatste ze de eerste meters vol door, wat veel energie kostte. Ze won de 500 meter wel in 37.93 waardoor ze voor even de koppositie in het klassement kon overnemen van Leerdam die 38.11 noteerde.

Vanessa Herzog won het brons in Hamar.

Debutante Michelle de Jong was vrijdag op de 500 meter (38.20) en op de 1000 meter (1.17.06) sneller dan donderdag. Ze vond haar naam terug op de zesde positie in de eindrangschikking van de WK Sprint 2022.

KLIK HIER VOOR HET EINDKLASSEMENT DAMES WK SPRINT 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s