Patrick Roest en Miho Takagi leiden WK Allround in Hamar

Patrick Roest en Miho Takagi gaan na de eerste dag van de WK Allround in het Noorse Hamar aan de leiding van het klassement.

Heren

Patrick Roest vecht een ongemeen spannende strijd om de wereldtitel uit met Nils van der Poel. Dat de Zweed ambities heeft om het kampioenschap op zijn naam te schrijven bleek al meteen op de openingsafstand. Van der Poel zette een persoonlijk record op de klok van 37.33. Daarmee was het gat dat Roest kon slaan op de 500 meter minder groot dan hij gehoopt had. Hij noteerde zelf 36.44. Het verschil op de 5000 meter was daardoor niet groter dan 8,9 seconden.

Beeld Nils van der Poel (NOS)

De voorsprong van Roest bleek genoeg om Nils Van der Poel na de eerste dag voor te blijven in het klassement. De Olympisch kampioen won de 5000 meter in een sterke 6.12.45. Daarmee pakte hij 3,5 seconde terug op Patrick Roest die er op het zware ijs van Hamar 6.15.99 uit kon persen. De wereldkampioen begint zondag aan de 1500 meter met een voorsprong van 1,61 seconden op Van der Poel.

Marcel Bosker werd op het laatste moment toegelaten tot de strijd om de wereldtitel. Nadat hij vorige week corona kreeg was zijn testresultaat op vrijdag gelukkig weer negatief. Met 37.21 op de 500 meter was hij niet tevreden. Op de 5000 meter kwam hij tot 6.24.07, de zevende tijd. Na de eerste dag staat Bosker achtste in de rangschikking.

Chris Huizinga nam de plaats in van Beau Snellink die zaterdagochtend op de valreep positief testte op het coronavirus. Huizinga opende het toernooi in 37.68. De 5000 meter werkt hij af in 6.28.86. Hij staat 15e in het klassement na de eerste dag in Hamar.

KLASSEMENT HEREN WK ALLROUND 2022 HAMAR

Ook bij de dames is het Vikingskipet in Hamar het toneel van een nog onbesliste strijd. Met een hoofdrol voor Miho Takagi en Irene Schouten, en met Antoinette de Jong in de coulissen.

Foto @International Skating Union ISU

Topfavoriete Miho Takagi begon aan het kampioenschap met de winst op de 500 meter in 38.31. Irene Schouten reed de beste 500 meter van haar leven (39.24) waarmee ze knap binnen een seconde van Takagi wist te blijven. Op de 3000 meter was de marge 5,5 seconden. Een verschil dat Schouten in een directe confrontatie met de Japanse niet helemaal wist te slechten. De Olympisch kampioene won de 3 kilometer in een baanrecord van 3.58.00 maar bleef in het klassement steken op 43 honderdsten achter Takagi.

Antoinette de Jong had door een missertje op de 500 meter geen denderende opening van het toernooi met 38.81. Omdat ze iets goed te maken had begon ze snoeihard aan de 3 kilometer. Een gewaagde poging die werd beloond met de tweede tijd van 4.00.90. In het klassement staat ze na de eerste dag derde op 0,59 seconden van Miho Takagi.

Merel Conijn debuteerde op het WK in 39.68. Op de 3000 meter wist ze knap te versnellen in het laatste deel van haar race. Ze noteerde met 4.03.00 de zesde tijd en steeg in het klassement door naar de zevende plaats.

KLASSEMENT DAMES WK ALLROUND 2022 HAMAR

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter heren

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s