Roest, De Jong en Westenbroek winnen in Heerenveen

Het was een simpele rekensom op de eerste dag van het World Cup Kwalificatie Toernooi 2022 in Heerenveen. In een nagenoeg leeg Thialf werkte de Nederlandse schaatstop de openingswedstrijd van het seizoen af. Niet om titels, niet om een kampioenschap .. maar om startbewijzen voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden van het seizoen 2022/2023.

De top 5 per afstand mag in principe tickets gaan boeken voor de World Cups in Stavanger, Heerenveen en Calgary.

5000 meter heren

Een handjevol schaatsliefhebbers genoot op de 5000 meter van een ware titanenstrijd tussen Patrick Roest en Jorrit Bergsma. Allebei komen ze dit seizoen uit voor een nieuwe ploeg. Roest ging van Jumbo Visma naar Reggeborgh. Bergsma verruilde Zaanlander voor het geel/zwart van Jumbo.

Patrick Roest had een bliksemstart waardoor Bergsma al vroeg in de wedstrijd moest inhouden op de kruising. Maar Bergsma knokte zich terug waardoor de strijd tot op de eindstreep spannend bleef. Roest – die de rit absoluut niet wilde verliezen – gaf nog even alles in de laatste meters en klopte Bergsma uiteindelijk met minimaal verschil: 6.11.71 om 6.11.91.

Top 5 5000 meter heren

1. Patrick Roest 6.11.71

2. Jorrit Bergsma 6.11.91

3. Beau Snellink 6.19.37

4. Marcel Bosker 6.19.40

5. Kars Jansman 6.19.63

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren.

1500 meter dames

De 1500 meter bij de dames leverde een eerste plaats op voor Antoinette Rijpma-de Jong. De Nederlands kampioene liet Marijke Groenewoud en Jutta Leerdam achter zich. Ook Joy Beune en Reina Anema wisten een plekje in de top 5 te bemachtigen.

Irene Schouten – Olympisch kampioene op de 3000 en 5000 meter – had zich ook graag geplaatst voor de 1500 meters bij de wereldbekerwedstrijden. Maar Schouten had daarvoor te weinig snelheid in de benen. Ze werd tot haar grote teleurstelling achtste in 1.58.00.

Top 5 1500 meter dames

1. Antoinette Rijpma-de Jong 1.54.71

2. Marijke Groenewoud 1.55.55

3. Jutta Leerdam 1.56.52

4. Joy Beune 1.57.10

5. Reina Anema 1.57.63

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames.

500 meter heren

De 500 meter heren werd verreden over twee omlopen. De 5 snelste tijden tellen in principe mee voor plaatsing voor de wereldbekerwedstrijden. Ware het niet dat er op de 500 meter iets van een ‘calamiteit’ plaatsvond. Kai Verbij blesseerde zich meteen na de start van de eerste 500 meter aan zijn lies en moest opgeven.

Het is de vraag of de selectiecommissie van de KNSB de Nederlands kampioen op de 500 meter alsnog aanwijst voor de World Cups. De ernst van de blessure zal ook bepalen wanneer Verbij weer in actie komt. Het is nog onzeker of hij zondag de 1000 meter kan rijden. Volgens Verbij zelf ‘viel het wel mee omdat hij nog kon lopen.’

Kjeld Nuis had eerder deze week meer pech. Hij moest zich om dezelfde reden – een liesblessure – afmelden voor het hele World Cup Kwalificatie Toernooi. Nuis liep de blessure op tijdens een training. Na een MRI vrijdag besloot de Olympisch kampioen op de 1500 meter dat hij dit weekend niet in actie zal komen.

Ondertussen gaven in Thialf enkele ‘jonkies’ nadrukkelijk hun visitekaartje af op de 500 meter. Stefan Westenbroek was verrassend de snelste man van de dag. Merijn Scheperkamp en Dai Dai N’tab revancheerden zich op de tweede 500 meter met de tweede en derde tijd. Janno Botman schaatste zich ook in de top 5, net als Hein Otterspeer.

De top 5 tijdsnelsten 500 meter heren:

1. Stefan Westenbroek 34.87 PR

2. Merijn Scheperkamp 34.88

3. Dai Dai N’tab 34.95

4. Janno Botman 34.96 PR

5. Hein Otterspeer 35.05

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1e 500 meter heren.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 2e 500 meter heren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s