Patrick Roest bezorgt Nederland eerste wereldbekergoud

Patrick Roest heeft zaterdag bij de World Cup in Stavanger Nederland het eerste goud bezorgd. Onder loodzware omstandigheden won Roest de 5000 meter.

De dames van Team NL sleepten een zilveren medaille in de wacht op de ploegenachtervolging. Beau Snellink en Marijke Groenewoud wonnen allebei brons. Snellink op de 5 kilometer, Groenewoud op de 1500 meter.

5000 meter heren

Patrick Roest hield op het wit uitgeslagen werkijs van de Sørmarka Arena zaterdag het hoofd koel. Hij moest keihard werken om onder de tijd te blijven die de Italiaan Davide Ghiotto eerder op de klok had gezet van 6.21.51. Maar Roest gaf alles om te winnen en kwam in 6.20.56 over de streep.

Beau Snellink reed ook een solide 5 kilometer. Met 6.22.28 haalde hij heel knap het podium. Voor het eerst in z’n loopbaan verovert Snellink daarmee een individuele World Cup-medaille

Marcel Bosker viel met 6.24.09 net buiten de prijzen. Kars Jansman noteerde de vijfde tijd in 6.26.82.

Jordy van Workum klokte 6.37.16, de vijftiende tijd. Van Workum verving Jorrit Bergsma die zich vrijdag ziek afmeldde voor het wereldbekerweekend.

De snelste tijd van de dag op de 5000 meter kwam op naam van de Noor Sander Eitrem. Hij won de 5000 meter in de B-groep in 6.18.31.. sneller dus dan Patrick Roest in de A-groep!

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren.

1500 meter dames

Miho Takagi

Miho Takagi liet zaterdag in Stavanger weer eens haar multi-talent zien. Na het brons vrijdag op de 500 meter was de Olympisch kampioene op de 1000 meter zaterdag op de schaatsmijl een klasse beter dan de rest.

Met 1.56.55 liet Takagi de Noorse Ragne Wiklund (1.57.49) en Marijke Groenewoud (1.58.19) achter zich. Net als voor Beau Snellink is het voor Groenewoud de eerste keer dat ze individueel op een wereldbekerpodium staat.

Miho Takagi heeft dit seizoen een eigen schaatsploeg opgericht: Team Miho. Ze traint onder leiding van Johan de Wit die jarenlang de coach was van de Japanse selectie.

Antoinette Rijpma – de Jong werd vijfde, Joy Beune zevende en Jutta Leerdam tiende.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames.

500 meter heren

Ook op de 500 meter heren ging de winst naar Japan. Yuma Murakami was met 34.70 te snel voor Laurent Dubreuil. De Canadees wist met 34.75 wel onder de 35 seconden te blijven.

Janno Botman was met de zesde tijd (35.22) verrassend de snelste Nederlander in Noorwegen.

Merijn Scheperkamp en Dai Dai N’tab konden met de 9e en 10e tijd niet mee met de wereldtop. Hein Otterspeer ging bijna onderuit en eindigde als voorlaatste in de A-groep. Otterspeer degradeert daarmee naar de B-groep.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter heren.

Team Pursuit dames

Op de ploegenachtervolging waren de Canadese dames te snel voor de vrouwen van Team NL. Canada kwam in 3.01.81 over de streep. Marijke Groenewoud, Antoinette Rijpma – de Jong en Irene Schouten kwamen tot de tweede tijd: 3.02.31 ondanks een slippertje van Groenewoud in het begin van de wedstrijd.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Team Pursuit dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s