Alleen Leerdam pakt goud voor Oranje op laatste dag Stavanger

De derde en laatste dag van de World Cup in Stavanger was niet de meest succesvolle voor Oranje in de geschiedenis van het wereldbekerschaatsen. Alleen Jutta Leerdam slaagde erin om goud te pakken. Marijke Groenewoud nam een zilveren plak mee naar huis op de Mass Start. Irene Schouten en Bart Hoolwerf wonnen op het teamonderdeel brons.

1000 meter dames

Jutta Leerdam rekende zondag ongenadig af met Olympisch kampioene Miho Takagi op de 1000 meter. In een directe confrontatie kruiste Leerdam in de laatste ronde zelfs over de Japanse heen. De nummer twee van Beijing finishte in 1.15.61 en ging er in Stavanger dus wel met het goud vandoor.

De winnares van de 500 meter, de Koreaanse Min-Sun Kim, pakte knap het zilver in 1.15.82. Takagi moest genoegen nemen met het brons in 1.16.41.

Antoinette Rijpma-de Jong kwam tot de vijfde tijd (1.16.94), Marrit Fledderus werd zevende (1.17.17) en Michelle de Jong achtste (1.17.31).

Isabel Grévelt won zondag de 1000 meter in de B-groep in 1.17.05. Zij promoveert dus naar de A-groep in Heerenveen.

Brittany Bowe was er niet bij in Stavanger. De Amerikaanse slaat de wereldbekerwedstrijden in Europa over. We zien haar weer in actie bij de World Cups in Calgary.

Volledige uitslag 1000 meter dames.

1000 meter heren

Jordan Stolz (Beeld: ISU Speedskating)

De 18-jarige Jordan Stolz maakte zondag wederom diepe indruk in Stavanger. Nadat de Amerikaan vrijdag al geschiedenis schreef als de jongste winnaar van de 1500 meter ooit voegde hij op de laatste dag van de World Cup ook de 1000 meter aan zijn palmares toe.

In een directe confrontatie met Thomas Krol gaf Stolz de Olympisch kampioen klop in 1.08.73. Krol kwam over de streep in 1.09.65, notabene de vijfde tijd .. De Canadees Laurent Dubreuil moest toekijken hoe zijn tijd van 1.09.22 door het imposante optreden van Jordan Stolz slechts goed genoeg was voor het zilver.

Thomas Krol was ondanks zijn teleurstellende prestatie toch nog de snelste Nederlander op de 1000 meter. Waar de kilometer jarenlang het domein was van Oranje, zat er nu zelfs geen podiumplek in.

Hein Otterspeer kwam zwoegend tot 1.09.77, de zesde tijd. Wesly Dijs werd negende in 1.09.92 en Joep Wennemars tiende in 1.09.99.

Louis Hollaar eindigde met 1.10.91 op de 20e en laatste plaats. Hij had met een halve finale Mass Start in de benen een goed excuus.

Volledige uitslag 1000 meter heren

Mass Start dames

Op de Mass Start legden de Nederlandse vrouwen het zondag af tegen Ivanie Blondin. Irene Schouten en Marijke Groenewoud lieten het aankomen op een eindsprint. En dat pakte niet goed uit. Schouten trok de sprint aan voor Groenewoud maar die kwam tekort tegen de Canadese.

Volledige uitslag Mass Start dames

Mass Start heren

Bij de mannen ging de overwinning op de Mass Start naar de Duitser Felix Rijhnen. De Duitser kon ontsnappen samen met de Oostenrijker Gabriel Odor.

Bart Hoolwerf won de sprint van het peloton en daarmee het brons. De samenwerking met Louis Hollaar (die Jorrit Bergsma verving) verliep niet vlekkeloos. Hollaar had eerder op de dag al de halve finale Mass Start en een 1000 meter gereden.

Volledige uitslag Mass Start heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s